Šport
48 ogledov

"Milijon? Zakaj pa ne milijon in pol?"

Phaedra Almajid Youtube (PrtSc)
Na sila sporen izbor Katarja kot gostitelja svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022 je padel še dodaten črn madež. Žvižgačka, nekdanja tesna sodelavka Phaedra Almajid, je javno spregovorila o milijonskih podkupninah katarskih šefov predstavnikom afriških zvez za glas podpore in dvignila nov medijski vihar.

Nekdanja vodja odnosov z javnostmi pri izboru prireditelja svetovnega prvenstva v nogometu, Phaedra Almajid, je za tednik France Footbal priznala, da je bila navzoča ob primopredaji denarja, s katerimi so Katarci kupili glasove podpore za svetovno prvenstvo.

Sestanek, na katerem je potekala predaja denarja, je bil januarja 2010 v hotelu v angolski prestolnici Luandi, ob robu kongresa afriške nogometne zveze CAF. Almajidova se še dobro spominja, da je nekdo od prisotnih v sobi opisal veliko katarsko zadovoljstvo, ker je bil prisoten visoki predstavnik ene od afriških zvez, kateremu so namenili svoj prispevek v višini enega milijona dolarjev (810.000 evrov).

"Ta človek je odgovoril, ne da bi pogledal Katarcem v oči: 'Oh, milijon, zakaj pa ne milijon in pol?', Katarci pa so dodali, da upajo na njegovo podporo in možakar jim je prikimal in to je bilo to," je potek kupovanja glasov opisala žvižgačka, ki je sicer leta 2010 ostala brez službe. Enak postopek se je odvijal še na dveh sestankih, katerih sta se udeležila prav tako visoko rangirana afriška nogometna funkcionarja.

Eckert jo je vrgel levom

Almajidova ni pričakovala, da jo bodo javno razkrili. Posebni komisiji pod vodstvom Michaela Garcie, to je Mednarodna nogometna zveza Fifa ustanovila za preiskavo sumov o kupovanju glasov pri izboru Rusije in Katarja za organizatorja SP v nogometu v leti 2018 in 2022, je predstavila svoje dokaze, vendar kot anonimna priča. A se je predsednik odbora za razsodbe Fifine etične komisije Hans-Joachim Eckert odločil drugače. "Eckert me je dejansko vrgel levom, ko me je razkril v svojem povzetku poročila," je še pojasnila Almajidova, ki se boji za svoje in življenja svojcev.

Fifa skrivala, Garcia razkril

Mednarodna nogometna zveza je Rusijo in Katar, kljub nedvoumnim ugotovitvam iz poročila Garcie, oprala suma korupcije, tako da omenjeni državi ostajata gostitelja nogometnih svetovnih prvenstvih leta 2018 in 2022. Fifa zaradi pravnih razlogov poročila ni želela razkriti javnosti v celoti. Namesto celotnega poročila je Eckert predstavil povzetek najpomembnejših odkritij in zaključke.

V enoletni preiskavi sumov o večmilijonskih podkupninah so se člani preiskovalnega odbora pogovorili s 75 pričami in zbrali okrog 200.000 strani gradiva. Podali so mnenje, da ni bilo dokazov o korupciji in s tem tudi ni potrebno ponovno odločanje o organizatorju SP ali odpiranje nove preiskave. Garcia je sicer napovedal, da se bo pritožil, kajti Eckert je po njegovem mnenju predstavil izkrivljen in nenatančen povzetek dejstev in zaključkov, predstavljenih v poročilu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.