Šport
583 ogledov

Bodo transspolne ženske smele tekmovati v ženski konkurenci?

Iaaf, atletika EPA
Preklic dopinške kazni ruskim atletom, brez tekmovanj tudi transspolne ženske.

Svetovna atletika je odpravila prepoved Ruski atletski zvezi zaradi državno sponzoriranega dopinga, a ruski atleti zaradi invazije njihove vojske v Ukrajino ostajajo brez mednarodnih tekmovanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Brez tekmovanj v ženski konkurenci pa po novem ostajajo tudi transspolne ženske.

Ruska zvezo so suspendirali leta 2015, potem ko je poročilo Svetovne protidopinške agencije identificiralo globoko zakoreninjeno kulturo dopinga. Za vrnitev v atletsko družino so Rusi morali izpolniti vrsto zahtev, vključno z vzpostavitvijo kulture ničelne tolerance in učinkovite protidopinške strukture.

Na olimpijskih igrah v Tokiu, ki so bile zaradi pandemije covida-19 prestavljene z leta 2020 na leto 2021, je v atletiki sodelovala le peščica ruskih atletov, in še to pod nevtralno zastavo.

Odprava sankcij zaradi vprašanja dopinga pa ne bo imela takojšnjega učinka, saj so bili ruski in beloruski športniki kaznovani s prepovedjo nastopov zaradi invazije Moskve na Ukrajino februarja 2022.

Po besedah predsednika Svetovne atletike Sebastiana Coa bodo po novem nastopi na tekmah prepovedani tudi transspolnim ženskam, ne glede na raven testosterona.

"Novo pravilo bo veljalo od 31. marca. Verjamem, da je odločitev v interesu našega športa. Prepoved pa mogoče ne bo veljala večno. Ustanovili bomo delovno skupino, ki bo spremljala znanstveni razvoj, vodila pa jo bo transspolna oseba. Mnogi namreč še vedno menijo, da ni dovolj dokazov, da imajo transspolne ženske prednost pred biološkimi ženskami," je dejal Coe.

Komentarjev 3
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 04:21 24.marec 2023.

    Pravilno je seveda prekiniti to norost in prepovedati športna tekmovanja vsem tem bolnikom, ki se kakorkoli nenaravno deklarirajo...Da na koncu ne bo "kobila Suzi" tekmovala v teku na 800 m za ženske..