Šport
24 ogledov

Prevc: Obramba naslova ni veliko breme

Peter Prevc, veliki kristalni globus Saša Despot
Peter Prevc bo branil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu, ki se bo v tej skakalni sezoni začel konec tedna v Skandinaviji.

Prvi tekmi v novi sezoni svetovnega pokala bosta na sporedu v petek in soboto v Kuusamu na Finskem. Skupaj z reprezentanco je Peter Prevc zadnja dva tedna treniral na ledeni smučini v Kranju in tako kot celotna ekipa komaj čaka na sneg ter tekme.

 

"Obramba naslova zame ni veliko breme. Bomo sicer videli, kako bo, ko bom prišel na prizorišče prve tekme. Osredotočen moram biti nase, kaj bodo drugi delali, pa je druga stvar. Točno se ne spomnim, kako sem lani ob tem času skakal. Po vseh ponovitvah treningov imam polno glavo vsega; z glavo sem, tja, roke sem, tja, malo višje ... Toda z zadnjima dvema današnjima skokoma sem zadovoljen. Prej pa nisem imel pravih občutkov prehoda z mize in je še tudi malo uganke, kako bo s prehodom na sneg," je ocenil Prevc.

V prejšnji zimi je zbral rekordnih 15 zmag, se 22-krat uvrstil na stopničke. Ob številnih rekordih je bila rekordna tudi prednost pred najbližjim zasledovalcem v pokalu. Prevc je zbral 2303 točke, toliko jih v eni sezoni ni osvojil še nihče, drugouvrščeni Nemec Severin Freund jih je vknjižil 813 manj. Po letu 2005 bo skušal kot prvi ubraniti skupno zmago v pokalu.

"Nič se ne brani"

Obdobja Primoža Peterke, ki je sezonah 1996/97 in 1997/98 dvakrat zaporedoma osvojil skupno zmago v svetovnem pokalu, prvi v slovenski skakalni v zgodovini, se sedaj 24-letni športnik ne spomni. "Moj prvi spomin, povezan s skoki in Peterko, je povezan z njegovo zadnjo zmago v Garmischu nekaj let pozneje. Nič nimam v spominu iz tega njegovega zmagovitega obdobja. Kar se mene tiče, v športu se nič ne brani, le vratarji pri nogometu, rokometu, vaterpolu, hokeju. Vedno moraš doseči kaj novega, kaj več. Ko nekaj braniš, si že takoj v obrambnem položaju in to v športu ne prinese nič dobrega. Izzivi bodo tudi sami prišli, jih ni treba čakati ali se z njimi obremenjevati," je menil Prevc.

planica 2016 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Malo so ga motile tudi številne netekmovalne obveznosti v zadnjem obdobju. "Marsikaj, kar smo od stvari, ki niso povezani s skoki, načrtovali spomladi in poleti, se je prestavilo na obdobje tik pred začetkom sezone. To je pri meni povzročilo malo nervoze, sam sem bil včasih malo 'našpičen', potem se to prenašal na dom ... Komaj čakam, da se začnejo prve tekme. Na njih se bom moral najprej spoprijateljiti s snegom, potem pa ostalo korak za korakom. Želim vedeti, kjer sem, ali sem na vrhu ali v sredini," je pojasnil Prevc.

Pripravljenost boljša kot lani

Glavni trener Goran Janus je ocenil, da je Peter Prevc prvo ime slovenskih skokov in ta čas tudi v prednosti pred drugimi, sledita mu brat Domen Prevc in Jurij Tepeš. "Toda to, kar se je zgodilo v prejšnji sezoni, nam ostaja le v lepem spominu, svetovni pokal začenjamo z ničle. Na tesno bo šlo, še bolj kot v prejšnji sezoni. Pogoji za poletne priprave so bili zelo dobri, tudi zadnja dva tedna na ledeni smučini v Kranju. Če primerjamo prejšnjo sezono z letošnjo, je pripravljenost boljša, kot je bila. V pokalu narodov je naš cilj uvrstitev do petega mesta, skušali pa bomo narediti, jasno, kaj več," je dejal Janus in dodal, da želja, da bi zmagali v pokalu narodov v prihodnje, ostaja.

Peter Prevc in Robert Kranjec sta se na sklepni tekmi sezone svetovnega pokala 2015/16, ki je bila 20. marca v Planici, veselila dvojne zmage. Reprezentanca je s tem slavjem osvojila tudi vse za ta dan postavljene cilje. Petru Prevcu se je na podelitvi za najboljše v posebnem seštevku svetovnega pokala v poletih na drugem mestu pridružil Robert Kranjec. V odsotnosti poškodovanega Kranjca bo Jurij Tepeš najstarejši mož slovenske vrste v tej zimi.

planica 2016 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"To sem sprejel kot dejstvo, ki nič ne spremeni, kar se treningov in tekmovanj toče. Zadnja dva tedna v Kranju sem na žalost skakal slabše kot prej. Želim si, da bi čim prej prišel v formo," je dejal Tepeš, Domen Prevc pa ga je dopolnil: "Sploh nisem gledal drugih tekmovalcev in sem se osredotočal le nase. Upam, da bom uspešen."

Kranjec zaposlen z rehabilitacijo

Uspehe je reprezentanci, ki se je na robu slovenske prestolnice zbrala na predstavitvi pri glavnem sponzorju Gorenju, je uvodoma zaželel podpredsednik Smučarske zveze Slovenije Drago Bahun. Predsednik zbora in odbora nordijskih reprezentant Ljubo Jasnič je obenem zatrdil, da so zagotovili pogoje in vse potrebno, da bi bili izidi podobni ali pa prav tako dobri, kot so bili v minuli zimi. Na predstavitvi ekipe je bil tudi poškodovani Robert Kranjec. Jasnič je dodal, da se socialna varnost tistih članov reprezentance A, ki se poškodujejo, ne bo poslabšala, tako bodo Kranjec in drugi, ki bi jih doletela podobna smola, vsak mesečno dobili dvanajstino celotne nagrade iz pretekle sezone.

Kranjec je povedal, da so mu danes že pobrali šive, bil je tudi v Čateških toplicah, kjer ga čakata še dva ciklusa rehabilitacij, zadnji v začetku prihodnjega leta. "Vsaka dva dni delam terapije in tudi zapletov ni. Najprej sem potreboval tri dni, da sem prišel malo k sebi, toda sedaj imam toliko dela z rehabilitacijo, da je moj čas povsem zapolnjen," je dejal Kranjec, ki se nadeja, da bi se ekipi pridružil že prihodnjo sezono.

Peter Prevc se je ob koncu slikal in srečal še z učenci osnovne šole Primož Trubar Velike Lašče, ki so ustvarili knjigo o njem in o njegovih uspehih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.