Šport
22 ogledov

Prevc tretji, skupno že drugi

Peter Prevc EPA
Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc je na drugi tekmi novoletne turneje v nemškem Oberstdorfu osvojil tretje mesto. Zmagal je Norvežan Anders Jacobsen. Prevc je v skupni razvrstitvi turneje skočil na drugo mesto.

Po prvi seriji je vodil Norvežan Andres Jacobsen (135,5 m) pred Švicarjem Simonom Ammannom, ki je imel s 138 metri tudi najdaljšo daljavo serije. Ptrevc je bil tretji.

Blizu najboljšim so bili tudi ostali favoriti na turneji Japonec Noriaki Kasai, Avstrijca Gregor Schlierenzauer in Michael Hayböck, Norvežan Rune Velta in še en Avstrijec Stefan Kraft, ki so se uvrstili na mesta od štiri do osem in se s Prevcem borijo za visoko mesto na turneji in v svetovnem pokalu.

Ob zaključku finalne serije je najprej izjemno skočil Schlierenzauer, ki je vodil tudi ob skoku slovenskega šampiona. Ta je ob vetru v hrbet vseeno preskočil Avstrijca in tako vodil pred nastopom zadnjih dveh. Ammann je bil skupno za dve točki in pol boljši od Prevca, nato pa je prvo mesto ubranil še Jacobsen.

Prevc je v skupni razvrstitvi zdaj le še za Krafrom, avstrijski skakalec ima le točko in desetinko več od Slovenca, tretji Hayböck za Prevcem zaostaja za šest točk. "Zmeraj si želimo še več, ker smo, po domače povedano, ljudje vedno malo požrešni. A moram biti zadovoljen s tem, kar sem si zaslužil in zelo sem vesel. Ta tekma je bila skoraj najtežja doslej. Zadaj v glavi je bil tisti neuspeli poskus iz lanskega leta, kar me je malo ves čas teplo," je po stopničkah povedal Prevc in se spomnil, da je lani po tretjem mestu v Oberstdorfu nato v Garmischu končal le na 18. mestu.

Le Prevc v finalu

Ostali Slovenci so razočarali, bili daleč od daljav, ki so jih pričakovali, in vsi izgubili svoje dvoboje. Robert Kranjec je tudi tokrat nastopil prvi med varovanci Gorana Janusa in pristal pri 121 metrih ter za meter in pol izgubil dvoboj z Japoncem Džunširom Kobajašijem. Jasno je bilo, da se bo s tem dosežkom težko obdržal med peterico najboljših poražencev, ki se prebijejo v drugo serijo.

Ostalim je šlo še bistveno slabše. Nejc Dežman je imel nato slabe pogoje in lovil dosežek Avstrijca Andreasa Koflerja, ki je pred njim pristal pri 127,5 metra in 13,5 metra krajši skok je slovenskega tekmovalca uvrstil na rep uvrščenih. Nadaljeval je Matjaž Pungertar, ki je bil s 118 metri za devet metrov krajši od Nemca Stephana Leyheja in se prav tako predčasno poslovil. V tem slogu je nadaljeval še Jernej Damjan, ki je pokvaril vtis po devetem mestu v Oberstdorfu. Damjan je pristal pri 117,5 metra, Norvežan Johann Andre Forfang pred njim je bil osem metrov daljši.

Kranjec je tekmo končal kot 32., Pungertar 37., Damjan 42. in Dežman 43. Anže Lanišek je izpadel že v kvalifikacijah, na naslednjih dveh avstrijskih tekmah novoletne turneje pa ga bo zamenjal Rok Justin.

 

Garmisch-Partenkirchen, izidi:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.