Šport
50 ogledov

Pri skoraj 42 letih do zmage

Ole Einar Bjoerndalen EPA
Na tekmi svetovnega biatlonskega pokala v švedskem Östersundu je v najdaljši preizkušnji na 20 km zmagal Norvežan Ole Einar Björndalen.

Legendarni norveški biatlonec Ole Einar Björndalen je slaba dva meseca pred svojim 42. rojstnim dnevom zabeležil je že svojo 95. zmago v svetovnem pokalu. Brez zgrešenega strela je s časom 50:14,5 za 27 sekund ugnal Nemca Simona Schemppa, ki je zgrešil enkrat. Tretjo stopničko na tekmi je zasedel Rus Aleksej Volkov (+ 38,2; 0).

Od Björndalenove zadnje zmage so sicer minila že štiri leta, res pa je, da je vmes zablestel še v Sočiju, kjer je osvojil zlato olimpijsko medaljo v sprintu. Danes je imel vse, odlično tekaško formo in mirno roko. Ko je bilo po treh streljanjih jasno, da je zelo resno v igri za zmago, so vsi z zadržanim dihom čakali njegov zadnji postanek na strelišču. Dvakrat je ustrelil zelo hitro, si potem vzel kar nekaj sekund, da se je umiril, nadaljeval pa spet zanesljivo. Ostalo mu je le še, da v svojem ritmu pride v cilj, kar je zanesljivo tudi storil.

"Moja daleč najboljša tekma po dolgem času. Seveda je vedno lepo biti prav na vrhu stopničk, še posebej, če veš, da je od zadnjega takšnega uspeha minilo nekaj let. Na startu sem se počutil odlično, zmotil me ni niti veter na zadnjem streljanju," je dejal presrečni Norvežan po skupno že 94. zmagi v svetovnem pokalu v biatlonu - eno pa ima tudi v smučarskem teku. "Noro. Ampak če že moram izgubiti, potem naj bo on. Danes sem se sicer počutil odlično in sem zadovoljen z doseženim," pa je zmagovalcu polaskal še prvi poraženec tekme Simon Schempp.

Na tekmi je nastopilo pet slovenskih tekmovalcev, najvišje je bil uvrščen Klemen Bauer na 36. mestu (+ 4:32,2; 4). Jakovu Faku se je nastop ponesrečil, zgrešil je že prve tri strele, skupno pa kar sedem, tako da je z zaostankom + 8:04,4 končal na 78. mestu.

"Verjetno se je to že zgodilo, a že dolgo ne. Vse se je začelo pri prvem streljanju. Ko sem govoril z njim, je rekel, da mu ni jasno, ni bilo kakšnih napak. A ko se tako začne v tej disciplini, to ni obetavno. Ni pravi začetek," je glavni trener slovenske ekipe Tomaš Kos dejal o zgrešenih strelih Faka.

Od preostale trojice Slovencev je bil najboljši Miha Dovžan na 47. mestu (+ 5:17,0; 1), Rok Tršan je bil 67. (7:02,6; 3), 73. pa Lenart Oblak (+ 7:36,8; 3). "Po vseh težavah, ki jih je imel Bauer poleti, je naredil zelo dober nastop. Moram pa pohvaliti Dovžana, na prvi tekmi svetovnega pokala ni bil daleč od točk," je preostanek ekipe ocenil Kos in dodal, da ga veseli Norvežanova zmaga: "Tudi mene veseli, da je bil on na vrhu. Nekateri so ga že odpisali, vidi pa se, da se zna še vedno dobro pripraviti in je pokazal, da morajo nanj še vsi računati."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.