Šport
24 ogledov

"Pričakujem kolajno"

sport 01.04.2012 Zmago Sagadin, kosarka, liga Telemach za prvaka, 3. krog, Helio Saša Despot
Nekdanji selektor slovenske izbrane vrste Zmago Sagadin verjame, da bo Slovenija na domačem evropskem prvenstvu posegla po eni izmed kolajn.

Kaj pričakujete od Slovenije na EP? 
Kolajno. Vseeno, katero. 

Zakaj ste tako optimistični? 
Zbrali smo zelo dobro ekipo, fantje igrajo obrambo, z njo pa se zmagujejo tekme. Takšna je tudi filozofija Božidarja Maljkovića, ki jo je znal prenesti na igralce. Ob obrambi smo tudi dobri v skoku. Kar na nekaj tekmah smo dobili skok, tudi proti Franciji, ki je izjemno fizična ekipa. Vidi se, da so fantje sposobni vsaj izenačiti skok pod obema košema. V protinapadu se nihče ne more meriti z bratoma Dragić, Jako Blažičem in Boštjanom Nachbarjem na položaju štiri. So nezaustavljivi. To je lahko najmočnejše orožje Slovenije na EP. 

Kaj pa slabosti? 
Manjka nam le zdravi Erazem Lorbek, ki lahko igra s hrbtom proti košu, ki ima izkušnje s prvenstev, ki zadeva proste mete, ko je to najbolj potrebno. Ob koncu, ko je veliko prekrškov. Vse ostalo lahko Slovenijo pripelje do vrha. 

Zmago Sagadin Slovenija Francija evropsko prvenstvo do 20 let | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Slovenija igra doma. Bo pritisk večji, ali pa bo to dodatna spodbuda? 
Vsi vedo, zakaj so prišli na priprave. Želijo si kolajne in jo tudi hrabro napovedujejo. Domači teren je priložnost. Cela dvorana bo navijala za Slovenijo in mislim, da bo to košarkarjem v veliko pomoč. Igralci se bodo hitro znebili napetosti, in če bodo prikazali to, kar so na pripravljalnih tekmah, jim kolajna ne bo ušla. Je pa res, da EP malce zamuja, vsaj glede na to, kar je Slovenija prikazala na primer proti Italiji. Takrat sem najprej pomislil, da je kolajna naša, če bi bilo že zdaj prvenstvo. Tako dobro so igrali in bili precizni v metu. Edino, česar ne poznamo, je njihova telesna pripravljenost. Veliko tekem se bo namreč odvilo v kratkem času in vprašanje je, kako bodo zdržali iz dneva v dan. 

Je pa ponavadi pri Maljkoviću tako, da so igralci telesno dobro pripravljeni. 
Da. Upam, da bo tako tudi tokrat. 

Kdo v slovenski reprezentanci bi znal prijetno presenetiti? 
Največ pozornosti bodo tekmeci namenili igralcem, ki jih dobro poznajo, se pravi Goranu Dragiću, Boštjanu Nachbarju, Jaki Lakoviču ... Presenetili bi lahko Zoran Dragić, Blažič, Edo Murić in tudi oba centra, od katerih je trenutno Gašper Vidmar že pokazal bistveno več od pričakovanega. Mirza Begić še ima nekaj rezerve, tudi Uroš Slokar. Zoran, Jaka in Edo bi lahko s svojo mladostjo, borbenostjo, skočnostjo in energijo bili presenečenje za tekmece. 

slovenija latvija EP U20 zmago sagadin | Avtor: KZS/www.alesfevzer.com KZS/www.alesfevzer.com
Je to velik plus glede na dve leti nazaj, ko sta bila Zoran in Edo še dokaj neizkušena? Je ta reprezentanca nekoliko napredovala? 
Absolutno. Zoran je pokazal, da je v zadnjem letu bistveno popravil met, tudi Murić je naredil korak naprej. Z Blažičem lahko pretehtajo vsako tekmo v slovensko korist. 

Kako pa vidite selektorja? Je tudi on zdaj bolj navajen dela s slovenskimi igralci? 
Seveda. Ujeli so se, kemija je na visokem nivoju, vsaj tako je bilo videti na pripravljalnih dvobojih. Kemija je eden od predpogojev za vrhunski dosežek. 

Kdo še sodi med favorite poleg Slovenije? 
Nesporno Francozi, Španci in Litovci. S Slovenijo so to štiri reprezentance, ki bi se morale boriti za kolajne. Iz ozadja bi bili lahko nevarni še Srbi, ki bodo zelo neobremenjeni, in Grki. Teh šest se bo borilo za zmagovalni oder. 

Srbi bodo zaigrali brez Miloša Teodosića. 
Ravno to jih lahko razbremeni. Mladi fantje igrajo brez njega bolj čvrsto, so dobri v obrambi in imajo neverjetno disciplino v igri. S Teodosićem jo niso imeli. Prav to je lahko nek dodaten moment. Srbi bodo vsem nevarni. 

Kako je biti selektor na tako velikem tekmovanju? 
Zagotovo je to poleg igralcev ključna oseba. Treba je imeti znanje, izkušnje, avtoriteto. Vse to ima tudi Maljković. 

slovenija latvija EP U20 zmago sagadin | Avtor: KZS/www.alesfevzer.com KZS/www.alesfevzer.com
Je za selektorja največja prav psihična obremenitev. Skoraj vsak dan nova tekma, nov tekmec, pripravljanje taktike ... 
Tako je. Tu je zelo pomembno, da imaš zelo dober strokovni štab. Selektor mora za vsak dan prejeti vse bistvene informacije. Kolikor sem slišal je ta štab, ki je tokrat močnejši še za Američana Chrisa Michaela Thomasa, zelo dobro pripravljen. 

Na EP boste znova tudi komentator na televiziji Šport TV. Kako vam je všeč ta vloga? 
Nisem preveč za to. V bistvu sem bil odločen, da tokrat ne bom sodeloval. A me je nato lastnik Šport TV Roman Lisac, ki je moj prijatelj, stisnil za ušesa in me pripravil do tega, da bom sodeloval na nekaterih tekmah kot sokomentator. 

Kako ste zadovoljni z delom pri Heliosu? 
Zdaj imam prvič osem igralcev iz minule sezone in štiri nove. Prvič imam kontinuiteto, prvič sem bil tudi poleti vseskozi zraven. Prvo leto me še sploh ni bilo tu, lani pa sem imel delo z mlado reprezentanco. Šele zdaj bo to pravi Helios, mislim, da bodo vsi presenečeni. Že zdaj igramo dobro, kot edini smo premagali Himki v Kranjski Gori, drugi so jih dobili po ušesih. Imamo čvrsto ekipo, močni bomo. Absolutno pričakujem uspešno sezono.  

Komentarjev 1
  • Slodej 11:15 03.september 2013.

    Zmagali bomo !!! http://slovenskidnevnik.com/dan-pred-eurobasketom-po-sobotni-katastrofi-slovenski-nastop-resen/