Šport
25 ogledov

Proti Nemcem brez možnosti

Slovenska odbojkarska reprezentanca je tudi v drugi tekmi evropske lige proti Ve Žurnal24 main
Na kvalifikacijskem turnirju za nastop na odbojkarskem evropskem prvenstvu, ki se igra v ukrajinskem Harkovu, je naša reprezentanca v soboto doživela poraz z Nemčijo, ki je gladko slavila s 3:0 v nizih.

Na prvem kvalifikacijskem turnirju za nastop na evropskem prvenstvu gre slovenski odbojkarski reprezentanci v Harkovu zaenkrat vse po napovedih. Potem ko so v prvem krogu premagali Švedsko, so v drugem danes izgubili proti Nemčiji, ki je bila pred obračunom v vlogi izrazitega favorita, z 0:3 (-23, -18, -21). Najboljši v slovenski vrsti je bil, tako kot proti Švedski, Mitja Gasparini, ki je dosegel 20 točk.

"Nemci imajo nekoliko spremenjeno ekipo, a najboljši so tu, tako da to ne bo imelo nobenega vpliva. Vsekakor so veliki favoriti. Včeraj so proti Ukrajincem igrali slabo, bojim se, da v dveh dneh ne morejo igrati dvakrat tako," ni bil najbolj optimističen pred tekmo slovenski selektor Veselin Vuković. In njegova bojazen se je uresničila. Udeleženci vseh največjih tekmovanj so res dvignili raven igre, toda občutek je, da vendarle ne tako, da bi bili nepremagljivi. Ne glede na to, da so gladko zmagali. Slovenci so bili večji del tekme enakovredni, imeli svoje priložnosti, žal pa se niso znali izogniti "črnim minutam", obdobjem nerazumljivih napak, ki so bila kljub fantastični igri Mitje Gasparinija usodna.

Matej Vidič | Avtor: EPA EPA
Prvi niz izpustili iz rok

Predvsem to velja za prvi niz, ki bi lahko tekmo zasukal tudi v drugo smer. V njem so Slovenci vodili vse do končnice, dvakrat tudi za tri točke. Zadnjič so bili v prednosti pri izidu 16:17. Nato pa je sledilo prvo obdobje napak praktično v vseh elementih. Manjkala je tudi prodornost sprejemalcev, ki bi razbremenila Gasparinija, predvsem Jan Planinc je imel veliko težav z visokim nemškim blokom. Posledica tega je bilo nemško vodstvo 23:19, po katerem pa se Vukovičevi izbranci niso predali. Gasparini je s servisi spravljal v obup tekmece, približal ekipo na 22:24, nato pa vendarle poslal žogo izven igrišča in upanja je bilo konec.

Najboljši nemški igralec Georg Grozer v prvem delu ni bil najbolj razpoložen, prebudil pa se je v drugem, v katerem je Nemčija po novi seriji slovenskih napak na začetku povedla z 8:2, vendar to slovenski ekipi ni vzelo morale. Vuković je poskušal nalet tekmecev ustaviti z menjavami in to mu je tudi uspelo. Gasparini je bi še naprej nezaustavljiv, nekaj točk so prispevali tudi Alen Pajenk, Tine Urnaut in Planinc, tako da je bilo na semaforju hitro 13:14. Nato so Slovenci držali korak do izida 17:18, pred končnico pa je prišlo do nove krize slovenske vrste, ki je grešila pri osnovnih odbojkarskih elementih. Do konca niza je tako osvojila le še točko.

Tako kot drugega so tudi tretjega Slovenci začeli slabo. Tekmec je dosegel šest točk zapored, tako da so se spet znašli v položaju, da ga morajo loviti. Spet se jim je hitro uspelo priključiti, najprej so prišli na 8:9, po obdobju enakovredne igre pa so z blokom Mateja Vidiča celo povedli z 18:17. Na 20. točki sta bili ekipi še izenačeni, nato pa so Slovencem pošle moči, tako da je končnica tudi tokrat pripadla kakovostnejšem tekmecu, pri katerem je bil za slovensko obrambo nerešljiva uganka predvsem Grozer.

veselin vuković odbojka reprezentanca selektor | Avtor: EPA EPA
Izjavi po tekmi

Veselin Vukovič, selektor Slovenije:
"Dejstvo je, da do konca nismo verjeli, da lahko Nemce premagamo. Nemčija je res dobra ekipa, kar je pokazala tudi danes, vedno so imeli rešitve za komplicirane težave, toda vendarle so bile danes odločilne naše napake in ne tekmečeva igra. Mi smo sicer imeli veliko dobrih stvari, a na žalost tudi slabe. Mnoge težke položaje smo rešili, mnogih lahkih nam ni uspelo. Naredili smo ogromno napak pri osnovnih rečeh, kot je dvigovanje žog, tu ne mislim na podajalca. Imeli pa smo fenomenalnega Gasparinija, ki je večji del tekme pokrival te napake, a žal ni mogel vsega sam, njegova igra ni bila dovolj. Žal nam je predvsem za prvi niz, v katerem smo imeli priložnost, lahko bi iztržili več. V drugih dveh nizih so že na začetku zaostali, proti taki reprezentanci pa se je težko rešiti, čeprav smo bili blizu. Če bomo jutri na taki ravni in če odpravimo osnovne napake lahko premagamo Ukrajino. Z nekoliko boljšim Planincem, ki ga je danes uspešno zamenjal Pokeršnik, žal pa ne moremo računati na Čebulja, ki je včeraj obnovil poškodbo. On nam še kako manjka, manjka nam njegova energija, manjka nam njegova prodornost tako pri servisu kot v igri."

odbojka reprezentanca urnaut | Avtor: EPA EPA
Tine Urnaut, kapetan Slovenije:
" Imeli smo spet slabe trenutke. Minuta, dve, dve ali tri točke so dovolj, da tekmec pride do odločilne prednosti in da dobi še večjo samozavest. To se nam je v prvem nizu zgodilo proti koncu niza, v drugih dveh pa že na začetku. Kje so razlogi za slaba obdobja, res ne vem. Lahko pa rečem, da se na taki ravni pozna vsaka malenkost. Nemci so že vse poletje v pogonu, mi smo se zbrali šele pred mesecem. Nemci lahke žoge zaključujejo, mi ne. Vsaka ta malenkost nas oddaljuje od vrhunskih ekip. Imamo veliko pomanjkljivosti v vseh elementih, predvsem pa smo premalo natančni, reči preveč zapletamo. Vseeno pa upamo, da bomo jutri premagali Ukrajince, ki še zdaleč niso tako kakovostni kot Nemci. S tem pa bi izpolnili cilj."

V nedeljo še z domačini

V nedeljo se bodo Slovenci pomerili še z gostiteljico Ukrajino, tekma bo odločala o drugem izhodiščem položaju pred drugim turnirjem, ki sledi naslednji konec tedna v Mariboru. Skupni seštevek obeh turnirjev pa bo dal enega zanesljivega potnika na zbor najboljših evropskih reprezentanc.

Ukrajinski odbojkarji, glavni konkurenti Slovenije za drugo mesto in dodatne kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu, so v tekmi 2. kroga turnirja v Harkovu izgubili točko, ki bi na koncu lahko bila odločilna. V dvoboju s Švedsko so zmagali le s 3:2 (22, -20, -25, 18, 8).

1. kvalifikacijski turnir za EP, 2. kolo, Harkov:

Nemčija : Slovenija  3:0 (23, 18, 21).

Slovenija: Flajs, Pajenk 4, Planinc 5, Satler 2, Gasparini 20, Plot, Koncilja, Urnaut 11, Pokeršnik 3, Vidič 4, Ropret, Čebulj.
Nemčija: Popp, Steuewald, Schwarz 8, Tischer 3, Kaliberda 10, Fromm, Böhme 3, Grozer 27, Schöps, Kampa 1, Tischer 3, Klein.

Ukrajina : Švedska  3:2 (22, -20, -25, 18, 8)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.