Šport
17 ogledov

Protiteroristični strokovnjak: Skrbi me

Euro 2016, varnost EPA
Pred evropskim prvenstvom v Franciji je veliko razlogov za zaskrbljenost glede varnosti.

Tekme evropskega prvenstva bodo gostili Pariz, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Bordeaux, Nica, St. Etienne in Toulouse. Skupno bo na sporedu 51 tekem, prireditelji pa so razprodali praktično vseh 2,5 milijona vstopnic, vključno s tistimi za finale, ki bo 10. julija v Parizu. Najdražje so stale skoraj 900 evrov.

In to kljub temu, da Francijo v zadnjem obdobju zaznamujejo stavke in protesti, že ves čas pa se kot črn oblak nad prvenstvom zadržujejo teroristične grožnje. "Pripravili smo se, kolikor je bilo mogoče. Naredili smo vse. Mobilizirali smo policijo, paravojaške skupine, vojake ..." je francoski tiskovni agenciji AFP povedal protiteroristični strokovnjak, ki je zahteval anonimnost, a dodal: "Če pa sem povsem pošten, me vse to skrbi."

Resnosti položaja se zavedajo vsi, posebej po lanskih napadih v Parizu, pa majskem napadu v Bagdadu na lokal z Realovimi navijači, ne nazadnje pa tudi po ponedeljkovi aretaciji Francoza v Ukrajini, ki je domnevno načrtoval 15 terorističnih napadov pred in med prvenstvom.

Da je Euro 2016 tarča teroristov, posebej Islamske države, je potrdila tudi francoska obveščevalna služba DGSI, prav tako pa so opozorila v javnost poslale ameriške oblasti. Francija je zato mobilizirala 90.000 policistov in varnostnikov, 10.000 vojakov pa patruljira po Franciji po lanskih napadih.

"Naš cilj je, da EP prežema praznično vzdušje. Toda državljanom smo dolžni povedati resnico. Stoodstotna previdnost ne pomeni nič odstotkov tveganja," je dejal francoski notranji minister Bernard Cazeneuve.

Medtem ko bodo navijaške cone in stadionu močno nadzorovani in varovani, pa večja nevarnost obstaja v drugih "zbirališčih". Prav novembrski napadi so namreč pokazali, da tako imenovane mehke tarče, kot so bari in restavracije, prav tako dosežejo učinek pri povzročanju strahu.

V trenutnem vzdušju bo vsak tudi majhen napad ali poskus napada predstavljal tveganje za predčasno končanje turnirja. "Če bo kdo umrl, potem je preprosto. Tri četrt tujih ekip bo zapustilo Francijo," pravi zgoraj omenjeni protiteroristični strokovnjak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.