Šport
6 ogledov

Prva zmaga Savška

benjamin savšek olimpijske igre Reuters
Slovenski slalomist na divjih vodah Benjamin Savšek je zmagal na tekmi svetovnega pokala v Pragi med kanuisti. Savšek je v finalu kar za 2,38 sekunde ugnal drugouvrščenega Slovaka Alexandra Slafkovskega, tretji pa je bil Čeh Viteszlav Gebas (+3,35).

Benjamin Savšek je tako prvič zmagal v svetovnem pokalu, pred dvema letoma je bil na isti progi v Pragi drugi. Petindvajsetletni Savšek je bil v kvalifikacijah osmi s štirimi kazenskimi sekundami, v polfinalu peti brez dotika, v finalu pa mu je uspela izjemna vožnja. Brez praktično vsake napake je tretji z letošnjega evropskega prvenstva v Augsburgu - resda v odsotnosti "legendarnih" Slovaka Michala Martikana in Francoza Tonyja Estangueta - deklasiral tekmece in se zasluženo veselil svoje prve zmage v pokalu.

"Super sem tekmoval v finalu in odpeljal čisto vožnjo. Že na startu sem vedel, da bom moral iti na vse ali nič oziroma odpeljati čisto in kar se da hitro vožnjo. Kot kaže, mi ta proga res leži že od leta 2010, ko sem bil drugi, in upam, da se mi bo izšlo tudi drugo leto na svetovnem prvenstvu. Res je, da nekaj favoritov manjka, recimo Tony Estanguet in Michal Martikan, ampak vseeno sem prikazal odlično vožnjo in postavil dober čas. Zadovoljen sem tako s svojo vožnjo kot rezultatom," je povedal Savšek.

"Letos sem tudi na OI kazal zelo dobro formo, a se na žalost ni izšlo v finalu. Kot kaže, sem tukaj izkoristil izkušnje z OI in sem v finalu veslal čisto drugače, bolj trezno. Saj sem tudi tam, ampak tukaj se je izšlo. Morda sem imel na kakšnih vratih, kjer voziš na nož, tudi nekaj sreče," je še pojasnil Savšek in se ozrl tudi na samo pripravljenost po OI.

"Mislil sem, da gre krivulja navzdol, ker sem šel po OI na morje in si vzel nekaj premora. Šele pred 14 dnevi sem znova začel trenirati, a sem v zadnjih dneh naredil nekaj res dobrih treningov. Očitno se znam pripraviti in za takšne tekme dvigniti formo točno na tisti dan, ko jo potrebujem," je zaključil varovanec trenerja Jožeta Vidmarja.

Med kajakaši je imela Slovenija v odsotnosti Petra Kauzerja prav tako enega finalista. To je bil Jure Meglič, ki je bil v polfinalu deveti, v finalu pa je z enim dotikom pristal na šestem mestu, kar je njegova najboljša uvrstitev v letošnji sezoni svetovnega pokala. Zmagal je Francoz Etienne Daille pred Poljakom Mateuszem Polaczykom in Nemcem Fabianom Dörflerjem. Simon Brus je bil 22., Janoš Peterlin mesto za njim, Martin Albreht pa 35.

Izidi:

C-1: 1. Benjamin Savšek (Slo) 94,07 (0) 2. Alexander Slafkovsky (Slk) + 2,38 (0) 3. Vitezslav Gebas (Češ) 3,35 (0) 4. Adam Burgess (VBr) 4,36 (2) 5. Karol Rozmus (Slk) 4,40 (0) ... 14. Anže Berčič (Slo) 23. Jure Lenarčič (Slo) 30. Blaž Cof (Slo)

K-1: 1. Etienne Daille (Fra) 89,72 (0) 2. Mateusz Polaczyk (Pol) + 1,18 (0) 3. Fabian Dörfler (Nem) 1,23 (0) 4. Sebastian Schubert (Nem) 1,36 (0) 5. Lukas Mayr (Ita) 3,05 (0) 6. Jure Meglič (Slo) 5,12 (2) ... 22. Simon Brus (Slo) 23. Janoš Peterlin (Slo) 35. Martin Albreht (Slo)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.