Šport
752 ogledov

Prvi veliki boj Rogliča z največjimi tekmeci

Egan Bernal, Primož Roglič Profimedia
Slovenski kolesarski as Primož Roglič bo v petek začel mednarodno sezono 2020 na dirki Tour de l'Ain.

Tridnevna preizkušnja v francoskem departmaju Ain bo tokrat pritegnila ogromno pozornosti kolesarske javnosti, saj gre za prvi obračun dveh najboljših ekip, Jumbo-Visme in Ineosa, ter hkrati spopad večine favoritov za osvojitev dirke po Franciji.

Čeprav gre le za preizkušnjo tretjega ranga svetovne kolesarske serije (2.1), bo zaradi številnih sprememb v koledarju zaradi pandemije novega koronavirusa Tour de l'Ain ena najbolj pomembnih preizkušenj pred nastopom na sloviti francoski tritedenski pentlji.

dirka po Poljski množičen padec Foto Šport Hude obtožbe za Rogličevega klubskega kolega: "Moral bi v zapor!"

Prvič bo namreč jasno, kako deluje sistem s tremi kapetani v nizozemskem moštvu Jumbo-Visma. Prav tako bo jasno, kako se bodo Primož Roglič, Steven Kruijswijk in predvsem Tom Dumoulin, ki bo zaradi poškodbe dirkal prvič po 14 mesecih, znašli v boju s podobnim trojčkom pri Ineosu. Tega sestavljajo zmagovalci zadnjih petih Tourov, Kolumbijec Egan Bernal (2019) ter Britanca Geraint Thomas (2018) in Chris Froome (2015, 2016 in 2017).

Medtem ko je Bernal že pokazal izjemno pripravljenost v nadaljevanju kolesarske sezone z zmago na La Route d'Occitanie, je forma predvsem Thomasa ter obeh Nizozemcev Kruijswijka in Dumoulina velika neznanka, medtem ko je Froome daleč od starega blišča.

Steven Kruiswijk, Tom Dumoulin, Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Roglič je na drugi strani z nastopi na državnem prvenstvu ter z dvoboji s Tadejem Pogačarjem vendarle pokazal, da bo zelo nevaren v nadaljevanju sezone na najvišji ravni.

Pred dirko po Franciji, ki se bo začela 29. avgusta, ima v svojem programu 30-letni Kisovčan predviden le še nastop na kriteriju Dauphine. To pa v preteklosti ne ravno priljubljeno dirko po Ainu, ki se bo začela v petek z bolj kot ne ravninsko etapo od Montreal-la-Cluseja do Ceyzeriata (139,5 km), postavlja ob bok največjim pripravljalnim preizkušnjam pred velikimi pentljami v letošnji sezoni.

Odločitev o zmagovalcu dirke po Ainu bo zagotovo padla v drugi etapi od Lagnieuja do Lelex Monts-Jure oz. tretji, ki bo skoraj identična kot 15. etapa dirke po Franciji s ciljem na slovitem Grand Colombierju 13. septembra.

Roglič z izjemo dirkanja na slovenskih tleh v domači konkurenci ni tekmoval vse od 20. oktobra lani, ko je sezono zaključil na prvem mestu lestvice Mednarodne kolesarske zveze. V treh tednih pa bo moral zdaj storiti kar največ, da se spozna s konkurenco in pripravi na Tour, ki je edini pravi cilj slovenskega zvezdnika v tej sezoni.

Dylan Groenewegen dirka po Poljski množičen padec Video Šport Brutalen padec v ciljnem sprintu, kolesar v komi!

Od velikih favoritov bo na dirki po Ainu nastopil še Kolumbijec Nairo Quintana (Arkea-Samsic), ki je po menjavi moštva blestel v prvem delu sezone pred prekinitvijo zaradi pandemije. Tu sta še dvojec Trek-Segafreda Avstralec Richie Porte in Nizozemec Bauke Mollema, ki sta vedno v krogu kandidatov za najvišja mesta na največjih dirkah. Zanimivo pa bo videti, kako se bo pri UAE Team Emirates znašel Italijan Fabio Aru, domnevni kapetan moštva za Tour.

V karavani kolesarstva so sicer prepričani, da bo tam kapetan zgolj 21-letni Pogačar, ki se v teh dneh pripravlja na klasiko Milano - San Remo, ki bo v soboto. Bi pa lahko nastop Aruja že ponudil vpogled v pripravljenost Italijana, ki v zadnjih letih na najvišji ravni ni storil nič posebnega. Prva etapa dirke po Ainu se bo začela v petek, končala pa v nedeljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.