Šport
210 ogledov

V finalu prvič zastopani ti dve državi

Tatjana Maria Ons Jabeur Epa
Znani sta finalistki turnirja v All England Clubu.

Tunizijka Ons Jabeur in Kazahstanka Elena Ribakina bosta igrali v finalu teniškega turnirja v Wimbledonu. Tunizijka je v polfinalu premagala Nemko Tatjano Maria s 6:2, 3:6 in 6:1, Rusinja s kazahstanskim potnim listom pa je bila boljša od Romunke Simone Halep s 6:3 in 6:3.

Za obe igralki bo to prvi nastop v finalu turnirja za grand slam. Sedemindvajsetletna Jabeurjeva je hkrati postala prva Arabka oziroma prva Afričanka v finalu enega od štirih največjih turnirjev, štiri leta mlajša Ribakina pa prva Kazahstanka. Finale bo v soboto ob 15. uri.

Panika Šport Nadal med dvobojem ignoriral prošnje družine

Za Jabeurjevo je bila to enajsta zaporedna zmaga na travi. Šest tekmic je premagala v Wimbledonu, pet pa na pripravljalnem turnirju sredi junija v Berlinu. Obenem je bila to njena 36. zmaga v sezoni; več jih je v 2022 vpisala le prva igralka sveta Iga Swiatek (44), ki je v Wimbledonu izpadla v tretjem krogu.

"Uresničila sem sanje, za katere sem garala in se odrekala vsa ta leta. Sem ponosna Tunizijka in verjamem, da je v domovini zdaj prava norišnica. Dvoboj je bil fizično zahteven, saj me je Tatjana prisila v veliko teka in zahtevnih udarcev," je po dvoboju povedala Jabeurjeva.

Navkljub porazu je osrednje igrišče zadovoljna zapustila tudi sedem let starejša Tatjana Maria (103. na lestvici WTA), mama dveh otrok, ki je prvič v karieri igrala v polfinalu grand slama. Domov je odšla bogatejša za dobrih 600.000 evrov.

Hkrati je bila šele šesta polfinalistka Wimbledona po dopolnjenem 34. rojstnem dnevu. Pred njo je to uspelo Venus Williams, Sereni Williams, Martini Navratilovi, Chris Evert in Bille Jean King.

Elena Ribakina Simona Halep | Avtor: Epa Epa

Medtem ko je prvi polfinale trajal uro in 43 minut, favorizirana Tunizijka, sicer druga igralka na svetu, pa je za zmago potrebovala tri nize, je bil drugi polfinale veliko bolj enosmeren.

Ribakina (zgoraj levo), sicer rojena v Moskvi, ki je 2018 vzela kazahstansko državljanstvo in tako zaobšla prepoved nastopa ruskim in beloruskim športnikom v Wimbledonu, je izkoristila slabo predstavo nekdanje številke ena svetovnega tenisa in zmagovalke Wimbledona 2019 ter se po uri in 17 minutah veselila uspeha kariere.

"Čeprav sem bila ob prihodu na igrišče precej živčna, sem že takoj prikazala dobro igro. Ves čas sem bila zbrana, saj sem se zavedala, da imam na drugi strani izkušeno tekmico, ki se zna hitro vrniti v igro. Veselim se finala. Svoj cilj v Wimbledonu sem že dosegla, tako da se bom v finalu predvsem zabavala in uživala," je po zmagi povedala 184 centimetrov visoka igralka, ki je v Wimbledon prišla z zgolj eno zmago na travi, le na dveh turnirjih letos pa je zabeležila dve zaporedni zmagi.

Simona Halep je naredila kar deset dvojnih napak. Tako je prekinila niz dvanajstih zmag v Wimbledonu in prvič letos v All England Clubu izgubila niz.

Posameznice (polfinale):

Ons Jabeur (Tun/3) - Tatjana Maria (Nem) 6:2, 3:6, 6:1
Elena Ribakina (Kaz/17) - Simona Halep (Rom/16) 6:3, 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice