Šport
179 ogledov

Prvič v zgodovini bi tej državi lahko vzeli olimpijsko kolajno

Brenton Rickard Epa
Član plavalne štafete se bo moral braniti.

Avstralski moški plavalni olimpijski štafeti 4x100 metrov mešano grozi odvzem kolajne z olimpijskih iger v Londonu 2012. Pri ponovnem pregledu dopinških vzorcev so pri Brentonu Rickardu, specialistu za prsni slog, odkrili sledove furosemida, ki sicer ni dopinško sredstvo, ampak pomaga pri zakrivanju uporabe dopinga.

Mednarodni olimpijski komite (Mok), ki zahteva črtanje vseh njegovih rezultatov iz Londona (v finalu na 100 in 200 metrov je zasedel šesto oziroma sedmo mesto) je zadevo že predal Mednarodnemu športnemu razsodišču (Cas), ki bo že upokojenega plavalca v ponedeljek zaslišal. Če se ta ne bo uspešno zagovarjal, bodo vsem članom štafete vzeli bronasto odličje. Rickard v finalu sicer ni plaval, nastopil je le v predtekmovanjih. Zlato so sicer osvojili Američani, drugi so bili Japonci, četrti pa Britanci. 

Zdaj 37-letnik zanika krivdo in je že najel odvetnike, ki ga bodo zagovarjali. V pismu svojim reprezentančnim kolegom se je opravičil. "Koncentracija furosemida je bila izjemno majhna, ne vem, kako je prišla v moj urin, sledov poživil pa niso našli. Poznate moja prepričanja, zato verjamem, da mi zaupate in verjamete, da si ne bi nikoli pomagal na nedovoljeni način. To ni ne v moji ne v ekipni kulturi," je med drugim zapisal Rickard. Za plavalcem stoji in ga podpira tudi domača zveza.

Brenton Rickard | Avtor: Epa Epa

Doslej avstralskim športnikom še nikoli niso odvzeli olimpijske kolajne, poroča britanski Guardian.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice