Šport
8 ogledov

Prvo zlato za Poljsko

Michal Kwiatkowski EPA
Svetovno kolesarsko prvenstvo v Ponferradi se je v kategoriji elite spet končalo s presenečenjem. Favorite je ugnal Poljak Michal Kwiatkowski.

Poljski kolesar je v cilj prišel sekundo pred prvim favoritom Avstralcem Simonom Gerransom, še četrto bronasto in šesto kolajno nasploh na svetovnih prvenstvih pa je osvojil Španec Alejandro Valverde. Zmaga Kwiatkowskega je prva poljska na svetovnih prvenstvih.

Svetovno prvenstvo se je sicer še drugič zapored končalo s presenečenjem. Potem ko je lani favorite presenetil Portugalec Rui Costa, ki je svoji državi zagotovil prvo zlato na prvenstvu, je letos to uspelo 24-letnemu Poljaku Michalu Kwiatkovskemu, ki še zdaleč ni slab kolesar, v svoji kratki karieri je že zabeležil nekaj lepih uspehov, toda tako visoko ga v Ponferradi ni videl nihče. Da ni bil med favoriti, mu je celo pomagalo, saj se je v zadnjem krogu izmuznil favoritom, ki so gledali predvsem eden drugega, samostojni pobeg, ki ga je začel sedem kilometrov pred ciljem, pa je obrodil sadove.

"Še vedno ne morem verjeti, kaj mi je uspelo. Vse se je izteklo, kot sem si želel. V petek sem si ogledal dirko mlajših članov in uvidel, da je mogoče uspeti tudi s samostojnim pobegom. V zadnjem krogu sem videl, da so tekmeci neodločni, da taktično kalkulirajo. Pri meni to ni prišlo v poštev, sprinta enostavno nisem mogel čakati. Zato sem napadel in uspelo mi je. Tvegal sem, pomagalo mi je tudi mokro cestišče. To je velik uspeh za poljsko kolesarstvo, posvetil pa bi ga družini in dekletu," so bile prve besede Poljaka, ki se seveda ni pozabil zahvaliti ekipi.

Ta je bila v prvi polovici dirke najaktivnejša, poskrbela je za prvo selekcijo v glavnini. V nadaljevanju so njihovo vlogo prevzeli Italijani, ki so bili v zadnjem krogu v odličnem položaju. Alessandra De Marchija so imeli v ubežni skupini štirih kolesarjev, kar šest pa v glavnini. A odločil je zadnji vzpon, kjer pa "azzurri" niso imeli dovolj moči. Iz glavnine je ušla skupinica favoritov, ki pa v nadaljevanju ni bila dovolj složna, da bi lahko ogrozila zmago Kwiatkowskega. V njenem sprintu je bil najboljši Gerrans, s tretjim mestom pa je Valverde osvojil že svojo šesto kolajno na svetovnih prvenstvih. A pri 34 letih še naprej ostaja brez zlata.

Boletu so moči pošle na zadnjem vzponu

Še tretje leto zapored brez odmevnejšega rezultata ostajajo slovenski tekmovalci. Šesterica Slovencev je bila premalo številna in tudi premalo kakovostna, da bi krojila razplet dirke, zato je poskušala čim dlje ostati med najboljšimi. Predvsem so si fantje želeli v zaključek pripeljati Grego Boleta ali Luko Mezgeca. Slednji ritma ni mogel držati, Bole pa je bil do zadnjega vzpona v najmočnejši skupini, a so na koncu tudi njemu pošle moči. Na koncu je zasedel 42. mesto, do cilja pa je prišel le še borbeni Kristjan Fajt. Jure Kocjan, Jan Polanc, Kristijan Koren in Mezgec so odstopili.

"Sam rezultat res ne kaže pridnega dela, kot ga je pokazala ekipa. Bili so složni, delali so za našega edinega vodjo Boleta. A žal smo imeli smolo. Gregi se je pet krogov pred ciljem pokvarilo kolo, odpovedala je elektronika, zato ga je moral zamenjati. Zato je porabil veliko moči, da se je vrnil v skupino, pri tem pa porabil moč, ki mu je v zaključku zmanjkala. Smolo je imel tudi Mezgec, ki sicer ni bil udeležen pri padcu, mu pa je nekdo padel na kolo in mu zvil menjalnik. To je bilo tri kroge pred koncem, tako da mu je zmanjkalo časa, da bi se spet priključil najboljšim. Vseeno menim, da smo za to progo povabili najboljše, naredili so vse za ekipni uspeh, kar jih je na koncu stalo uvrstitve," je po dolgi, 254,7 kilometra dolgi dirki dejal slovenski selektor Gorazd Štangelj, ki je letos prvič vodil reprezentanco.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.