Šport
21 ogledov

Prvo zlato za Ugando po 40 letih

Stephen Kiprotich olimpijski maraton uganda london 2012
1/5
EPA
Ugandski atlet Stephen Kiprotich je poskrbel za presenečenje na olimpijskem maratonu, ko je svoji državi pritekel prvo olimpijsko zlato po 40 letih. Pred današnjo preizkušnjo atlet iz Ugande na velikih tekmovanjih še nikoli ni končal na zmagovalnem odru. Stephen Kiprotich je zvezda dneva.

Stephen Kiprotich je zmagovalec maratonske preizkušnje, ki velja za eno najtežjih na olimpijskih igrah. Končno slavje si je zagotovil s časom 2:08:01 in za seboj pustil oba kenijska tekmovalca - Abela Kiruija in Wilsona Kipsanga Kiproticha. Njegov čas ni med najhitrejšimi vseh časov, je pa toliko bolj impresiven, če upoštevamo vroče in vlažne pogoje, v katerih so nastopali tekmovalci.

Stephen Kiprotich olimpijski maraton uganda london 2012 | Avtor: EPA EPA
''Na štartu nisem verjel, da lahko zmagam. V zadnjih petih kilometrih pa sem se odločil. Rekel sem si 'gremo','' je povedal zmagovalec olimpijskega maratona. Pred zmago v Londonu je bil v atletskih krogih relativno nepoznan, po zgodovinskem uspehu za Ugando pa je Kiprotich povedal: ''Zdaj sem poznan. In vesel sem, da je tako.''

V najstniških letih atletiko zamenjal za šolo

Stephen Kiprotich se je rodil leta 1989 blizu državne meje med Ugando in Kenijo. Atlet, ki tekmuje v teku na dolge proge, je najmlajši izmed sedmih otrok. V svojem otroštvu je zaradi neznane bolezni izpustil tri leta osnovne šole. Leta 2004 se je odločil, da bo tekaške čevlje obesil na klin in se posvetil izobrazbi, vendar se je dve leti kasneje spet vrnil na tekaško stezo.

Pri sedemnajstih letih se je preselil v Kenijo, kjer je treniral skupaj z Eliudom Kipchhogom. Počasi, a vztrajno je napredoval po lestvici najboljših maratoncev na svetu in lani na Nizozemskem postavil najboljši čas v karieri, ko je po dveh urah, sedmih minutah in dvajsetih sekundah slavil v deželi tulipanov.

Navdihuje ga nekdanji šampion iz Ugande

Navdih mu predstavlja Joh Akii-Bua, edini atlet iz Ugande, ki je pred njim osvojil zlato olimpijsko odličje. ''Spomin nanj vedno nosim v svojem srcu. Upal sem, da bom nekoč lahko tak kot on. Ves čas sem si govoril 'Pomiri se. Časa je dovolj.' Danes sem se pridružil prvakom in zato sem zelo vesel,'' je zaključil Kiprotich.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.