Šport
46 ogledov

Ptice roparice prizanesljive do Švicarja

Patrick Küng EPA
Švicar Patrick Küng je osvojil naslov svetovnega prvaka v smuku. Drugo mesto je na progi Ptic roparic osvojil domačin Travis Ganong, tretji pa je bil drugi Švicar Beat Feuz.

Enaintridesetletni Küng je osvojil prvo odličje na velikih tekmovanjih, doslej pa je dvakrat zmagal v svetovnem pokalu, na smuku v Wengnu (2014) in superveleslalomu v Beaver Creeku (2013). Švici je po letu 1997, ko je v Sestrieru slavil Bruno Kernen, priboril prvo smukaško zlato.

Do njegovega nastopa je vodil Beat Feuz, ki je med tvegano vožnjo nekajkrat zadel vratca in se dvakrat komajda izognil padcu. Nato se je Travis Ganong presenetljivo prebil na drugo mesto in na četrto izrinil rojaka Stevana Nymana.

Polom favoritov

Večina favoritov je pogorela, ne pa povratnik po poškodbi Norvežan Aksel Lund Svindal, petkratni svetovni prvak. Na svoji drugi tekmi v sezoni, pred katero si je poškodoval Ahilovo tetivo, je končal na šestem mestu, tako kot v superveleslalomu. Pred nekaj dnevi je bron zgrešil za 13 stotink, tokrat le za eno več.

Njegov rojak in prvi favorit Kjetil Jansrud, ki je 5. decembra lani zmagal na tej progi v svetovnem pokalu, je bil tokrat povsem razočaran. Po prihodu v cilj dolgo ni mogel verjeti, da je tako daleč od odličja. Na prvi tekmi SP so ga na četrtem mestu tri stotinke ločile od brona, tokrat pa je bil le 15. (+0,99). 

Najslabši rezultat za Avstrijce

Le nekaj bolje jo je odnesel Avstrijec Matthias Mayer, olimpijski zmagovalec iz Sočija na 12. mestu (+0,92), mesto in dve stotinki za njim pa je bil njegov rojak Hannes Reichelt, superveleslalomski prvak na tem prvenstvu. Ker je bil Mayer najboljši Avstrijec, so predstavniki te alpske velesile zabeležili najslabši smukaški izid v zgodovini SP. V kraljevski disciplini so bili pred tem najnižje že davnega leta 1937, ko je bil v Chamonixu Rudolph Matt deveti. V moškem smuku na zmagovalne stopničke na SP čakajo od leta 2005 in Bormia, ko je bil bronast Michael Walchhofer. Na tem SP so pred tem Avstrijci dobili odličja na vseh preizkušnjah.

"Ptice roparice so me oropale"

Najboljši Slovenec je bil Martin Čater na 25. mestu, Boštjan Kline je bil 33. Klemen Kosi, presenetljivo deseti na superveleslalomu, je zdrsnil na strmini kmalu po startu in odstopil. "Šel sem na polno, na dobro uvrstitev. Včeraj na treningu sem prav v zavoju, kjer sem odstopil, čutil, da nimam dovolj nabrušenih smuči. Rekel sem si, da bom povedal serviserju, naj mi jih nabrusi, a sem si premislil, saj sem menil, da imam še nekaj rezerve za tekmo. Potem pa odstop. Ptice roparice so me oropale. Večja rana, kot kri je to, da sem ostal brez uvrstitve na SP," je dejal Kosi.

V nedeljo je na programu superkombinacija alpskih smučarjev, na katerem bodo slovenske barve branili Kosi, Čater in Kline.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.