Šport
2263 ogledov

Pustil je neizbrisen pečat v slovenskem športu, zdaj bije bitko za življenje

Aleš Kranjc Profimedia
Hokejisti Olimpije so se pridružili dobrodelni akciji zbiranja finančnih sredstev za pomoč hudo bolnemu nekdanjemu vrhunskemu slovenskemu hokejistu Alešu Kranjcu.

Nedeljska tekma lige ICE med Olimpijo in EC KAC z začetkom ob 18. uri v Hali Tivoli bo imela tudi humanitarni pridih, saj bodo na njej zbirali finančna sredstva za pomoč nekdanjemu slovenskemu olimpijcu Alešu Kranjcu.

Nekdanji slovenski reprezentant, ki je v karieri igral za Jesenice, Olimpijo in številne tuje klube, že vrsto let boleha za hudo in neozdravljivo boleznijo živčnega sistema, znano tudi pod imenoma amiotrofična lateralna skleroza (kratica ALS) oziroma Lou Gehrigova bolezen.

Kranjc je v času aktivne kariere pustil neizbrisen pečat tako v domačem kot širšem hokejskem prostoru, dvakrat pa je v dresu slovenske izbrane vrste zaigral tudi na olimpijskih igrah.

V tujini je branil barve različnih klubov, od Dunaja, Gradca in Fehervarja v ICEHL, pa do švedskih, čeških, ruskih, madžarskih in nemških klubov. Najdlje se je mudil prav v Nemčiji.

V sezoni 2018/2019 je bil prispeval pomemben delež k trojni kroni Olimpije.

Leš Kranjc Zdravljenje Šport Tudi Kopitar finančno priskočil na pomoč bolnemu Kranjcu

"V našem klubu je igral v naši nepozabni sezoni 2018/19, ko smo osvojili vse, kar se je osvojiti dalo. Njegova vloga v naši ekipi je bila velika, na takrat našo mlado in v celoti slovensko ekipo je prenesel svoje bogate izkušnje in znanje, še posebej na branilskih položajih," so zapisali na spletni strani ljubljanskega kluba.

"Na vseh njegovih hokejskih postojankah ga je spremljala žena Andreja, pridružila sta se jima tudi dva otroka, ki sta prve korake na ledu naredila v našem klubu. Ker so se veliko selili, so kot družina zelo povezani. Ravno zato smo se z veseljem odzvali pobudi Andreje Kranjc, da se pridružimo akciji Tour for Aleš in se pridružimo v akciji za Aleša in njegovo zdravljenje."

Aleš Kranjc Pri vsega 39 letih Šport Našemu olimpijcu diagnosticirali hudo neozdravljivo bolezen

"Aleš namreč bije svojo najpomembnejšo bitko doslej - z ALS oz. 'Lou Gehrigovo boleznijo'. Za Aleša obstaja poskusno zdravljenje v ZDA na kliniki, ki je specializirana za zdravljenje te bolezni, in daje veliko upanja vsem pacientom. Stroški zdravljenja so zelo visoki (približno 800.000 EUR) in jih družina ne zmore pokriti sama."

"Vljudno vas vabimo tekmo med HK SŽ Olimpija in EC KAC, ki bo v nedeljo, 26. novembra, ob 18.00 v Hali Tivoli. Na tekmi bodo v prodaji posebni spominski ploščki. Cena spominskega ploščka bo 10 EUR. Celoten izkupiček od njihove prodaje bo namenjen za Aleševo zdravljenje."

Vir: hkolimpija.si

"Kot klub smo vedno pripravljeni pomagati, zato smo se z veseljem pridružili akciji 'Tour for Aleš', v kateri sodelujemo Aleševi nekdanji klubi. Aleš je bil pomemben del naše ekipe in naših uspehov, je dvakratni olimpijec in je res ogromno prispeval slovenskemu hokeju," je za uradno splet stran kluba povedal Mark Sever, nekdanji Alešev soigralec, danes pa generalni sekretar Olimpije.

"Z njim sem si delil garderobo v naši najuspešnejši sezoni doslej 2018/19, ko smo osvojili vse, kar se osvojiti da in Aleš je bil pomemben del tega uspeha. Vedno je bil nasmejan, pozitiven, nikoli ga nisem videl priti v garderobo slabe volje. V garderobi sva skupaj sedela, znal se je pohecati, a v trenutkih, ko je bilo treba pokazati izkušnje, resnost in disciplino, je to znal jasno povedati. Bil je eden od vodij v garderobi. Znal nas je vse dvigniti, motivirati, bil je izredno discipliniran in to je prenesel na nas mlajše igralce, za kar sem zelo hvaležen. Pokazal nam je, kako biti profesionalen na in izven ledu, znal je povedati, kaj je prav in kaj narobe, vedno je bil spoštljiv do drugih. Vsi mlajši igralci smo se veliko naučili od njega. Le skupaj lahko omogočimo Alešu zdravljenje v ZDA, zato lepo vabljeni na tekmo, kjer lahko z nakupom ploščka ali s sodelovanjem na dražbi njegovega dresa pripomorete k zbiranju sredstev. Verjamem, da nam s skupnimi močmi lahko uspe," je dodal Sever.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.