Šport
18 ogledov

"Rajši umrem na nogah, kot pa živim na kolenih"

Veselin Vujović EPA
Veselin Vujović je le dan po ustoličenju na mesto selektorja slovenske moške rokometne reprezentance obelodanil seznam kandidatov za bližnji tekmi s Slovaško in Latvijo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo.

"To bo moj debi na klopi slovenske reprezentance, tako da je vse skupaj še bolj pomembno. Na začetku priprav ne bom imel na razpolago vseh igralcev, kompletni pa bomo šele 6. junija. Upam, da bodo fantje dobro razpoloženi in bodo dali vse za to reprezentanco. Manjka nekaj pomembnih igralcev, med katerimi bi izpostavil poškodovanega vratarja Gorazda Škofa. Kljub temu bom imel na teh dveh tekmah na razpolago tri kakovostne vratarje. Na krilnih položajih je konkurenca izjemna, sam pa sem se na levem krilu odločil za Cingesarja in Žvižeja, medtem ko bosta na desnem krilu igrala Brumen in Marguč. Gajić bo manjkal zaradi osebnih razlogov, vsi pa dobro veste, kako pomemben je za našo reprezentanco," je ob objavi seznama dejal novi slovenski selektor Veselin Vujović

Črnogorski strateg je še podrobneje pojasnil svoj izbot: "Na črti bom imel na voljo kar štiri igralce, medtem ko bom na položaju levega zunanjega igralca priložnost ponudil Mačkovšku. Sam sem igral na tem položaju in on bo moj prvi "pacient". Upam, da bom pri njem prebudil agresivnost. Skušal mu bom najti tudi mesto v obrambi, saj bo na ta način precej bolj cenil igro v napadu. Med organizatorji igre se akcije ne bo udeležil poškodovani Bezjak, med kandidati pa bo Zarabec, ki je bil v tej sezoni presenečenje za vse nasprotnike Celja. Upam, da bo za to reprezentanco pomenil pravo osvežitev. Seveda pa je reprezentanca drugačna zgodba, kot pa klub. Pomagala mu bosta Zorman in Bombač, ki sta nosilca igre v svojih klubih, Staš Skube pa bo zagotovo dobil priložnost v prihodnosti. Na desnem zunanjem ni praktično nobenih novosti."

Vujović bo v prihodnje pozoren tudi na rokometaše iz slovenskega prvenstva: "Morda bo koga presenetilo, da je na seznamu malo igralcev Gorenja, a je v njihovem moštvu kar nekaj fantov, ki jim bom namenil posebno pozornost. Vse igralce želim čim prej spoznati in upam, da bomo že na uvodnih treningih ujeli korak. Poznam kakovost teh igralcev, čeprav morda na vem povsem natančno v katerih klubih igrajo. Če bodo klubski trenerji potrebovali pomoč, jim bom skušal pomagati po najboljših močeh."

Trener, ki v klubskem rokometu vodi tudi moštvo Zagreba, je še pojasnil način igre pred lastnim golom: "Obramba 3-2-1 je prinesla največje uspehe klubom in reprezentancam iz nekdanje skupne države. To obrambo igrajo tudi nekateri nemški klubi, čeprav njihovi trenerji ne poznajo vseh skrivnosti te obrambe. Menim, da imamo igralce, ki bi lahko v reprezentanci kakovostno odigrali to obrambo in s tem bi dobili pomembno alternativo. Zaradi mentalitete nam bolj ugaja bolj agresivna obramba, čas pa bo pokazal, kaj nam bo to prineslo." 

Na tekmah proti Slovaški in Latviji ima novi selektor namen dati priložnost večini vpoklicanih: "Upam, da bom lahko preizkusil vseh 21 igralcev, seveda pa bomo za to potrebovali tudi zmago Švedov, ki nam bi že prinesla napredovanje. Nekaj je igralce testirati na treningih, nekaj drugega pa so prave tekme. Z igralci se poznamo iz drugih zgodb, sedaj pa nas čaka skupna zgodba. Vsi vemo, da je Zorman kapetan te reprezentance in on bo eden izmed moijh pomočnikov na igrišču. Moja filozofija je, da rajši umrem na nogah, kot pa živim na kolenih. Ne želim si konfliktov z igralci, prizadeval pa si bom, da bomo delovali kot eden. Tudi sam nestrpno pričakujem prve tekme, saj me resnično zanima njena vrednost."

Seznam reprezentantov:

Vratarji: Primož Prošt (Göppingen), Matevž Skok (Celje Pivovarna Laško), Aljoša Rezar (Tremblay) 

Krilni igralci: Matjaž Brumen (Vardar), Vid Kavtičnik (Montpellier), Gašper Marguč (Veszprem), Luka Žvižej (Celje Pivovarna Laško) 

Zunanji igralci: Jure Natek (Magdeburg), Dean Bombač (Pick Szeged), Klemen Cehte (Pays D'Aix), Jure Dolenec, Borut Mačkovšek (oba Montpellier), David Miklavčič, Miha Zarabec (oba Celje PL), Sebastian Skube (Björringbro-Silkeborg), Uroš Zorman (Vive Tauron Kielce), Darko Cingesar (Maribor) 

Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek, Vid Poteko (oba Celje PL), Matej Gaber (Montpellier) in Miha Žvižej (Toulouse)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.