Šport
9 ogledov

Vujović in Šerbec na klopi

Veselin Vujović EPA
Selektorsko delo v slovenski izbrani vrsti bo prevzel legendarni Veselin Vujović, njegov pomočnik pa bo nekdanji kapetan naše reprezentance Uroš Šerbec.

Pri Rokometni zvezi Slovenije so danes tudi uradno potrdili, da bo mesto selektorja zasedel nekdanji odlični igralec Veselin Vujović, ki je v tej sezoni uspešno vodil tudi zagrebški rokometni klub. Za njegovega pomočnika je bil imenovan Uroš Šerbec.

Štiriinpetdesetletni črnogorski strokovnjak se je v tej sezoni z Zagrebom prebil v četrtfinale Lige prvakov, že prej pa je vodil Vardar, Al Sadd, Ciudad Real ter izbrano vrsto Srbije in Črne gore. V svoji igralski karieri je bil dolgoletni član jugoslovanske reprezentance, z njo pa je prišel tudi do olimpijskega in svetovenga naslova. V klubski karieri je bil trikrat evropski prvak, lovoriko je osvajal z Metaloplastiko (1985, 1986) in Barcelono (1991). Mednarodna rokometna zveza (IHF) ga je leta 1988 v svojem prvem naboru izbrala za najboljšega rokometaša na svetu, dve leti pred tem je bil najboljši športnik v Jugoslaviji.

Vujović je deseti selektor v zgodovini slovenske reprezentance, pred njim so bili na tem položaju Tone Tiselj, Miro Požun, Slavko Ivezič, Leopold Jeras, Matjaž Tominec, Niko Markovič, Kasim Kamenica, Zvonimir Serdarušić in Boris Denić.

Vodstvo Rokometne zveze je na današnji seji predsedstva z mesta selektorja najprej razrešilo Denića, ki se je poslovil zaradi slabših iger v zadnjem obdobju in le ene osvojene točke na nedavnih tekmah proti Švedski v okviru kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Poljskem, nato pa z novim selektorjem podpisalo triletno sodelovanje. Vujović bo ognjeni krst doživel 10. junija, ko se bo Slovenija v Prešovu pomerila s Slovaško, tri dni kasneje pa bo v Velenju gostila Latvijo.

Slovenija je po štirih odigranih tekmah v kvalifikacijski skupini 3 s petimi točkami na drugem mestu. Vodilna Švedska jih ima osem, tretjeuvrščena Latvija štiri, Slovaška pa je brez točk. Na sklepni turnir stare celine, ki bo med 17. in 31. januarjem prihodnje leto v Krakovu, Sopotu, Vroclavu, Katovicah in Lodžu, se bosta uvrstili prvo in drugouvrščena reprezentanca iz skupine 3.

Denić je navkljub razrešitvi eden najbolj uspešnih selektorjev v zgodovini slovenskega rokometa, pod njegovim mandatom med letoma 2010 in 2015 je Slovenija osvojila četrto mesto na svetovnem prvenstvu v Španiji leta 2013 ter šesto mesto na evropskem prvenstvu v Srbiji leta 2012. Bilo je tudi nekaj spodrsljajev, med drugim se Slovenija ni uvrstila na lansko evropsko prvenstvo na Danskem.

Komentarjev 1
  • Presvetli 17:13 27.maj 2015.

    Dobrodošel,veliki,med največjimi. Če z njim ne nardimo rezultata ga nikol ne bomo.Velik strokovnjak,vsaka čast ,da nas sploh želi trenirat.