Šport
23 ogledov

Razburljiv uvod, zmaga doktorja Rossija

Valentino Rossi EPA
Italijanski veteran Valentino Rossi (Yamaha) je zmagovalec prve dirke nove sezone v razredu MotoGP.

Na prvi preizkušnji v elitnem razredu motoGP je v na progi Losail v Katarju v zadnjih krogih Valentino Rossi uspešno odbijal napade tekmecev na Ducatijih ter slavil pred rojakoma Andreo Doviziosom in Andreo Iannonejem.

Brez stopničk je na četrtem mestu ostal drugi voznik Yamahe Španec Jorge Lorenzo, še manj uspešni pa so bili pri Hondi: svetovni prvak Španec Marc Marquez ni mogel višje kot do petega mesta, še mesto za njim pa je bil rojak in moštveni sotekmovalec Dani Pedrosa.

Rossi se po stari navadi sicer ni izkazal v kvalifikacijah, kjer je bil šele osmi. Najboljši startni položaj si je privozil Doviozioso, ki je tudi ostal v vodstvu po startu, toda boj za prvo mesto je bil oster. Njemu in Iannonenju se je kmalu pridružil Lorenzo, bil nekajkrat tudi v ospredju, a si noben dirkač, ki je vodil, ni privozil takšne prednosti, da bi bila že odločilna. Medtem se je iz ozadja prebijal Rossi, Marquez pa je že v uvodnih krogih zapeljal s steze in se vrnil šele na 12. mestu, tako da je izpadel iz boja za vrh. 

V zadnjih krogih se je razburljiva predstava med prvimi nadaljevala. Iz boja za zmago je sicer izpadel Lorenzo, Iannone je nato prav tako sklenil, da je bolje zadržati zanesljivo tretje mesto, medtem ko se Dovizioso ni sprijaznil s tem, da bi predse zlahka spustil Rossija. Rojaka sta uprizorila nekaj tesnih prehitevanj in ostrih akcij, a vse v mejah športnega boja, nazadnje pa je izkušenejši Rossi ostal spredaj in v zadnjem krogu zanesljivo prevozil ciljno črto kot prvi.

"Neverjetno, res sem vesel te zmage, zame je ena najpomembnejših v karieri. Po ne najboljšem začetku mi je šlo vse kot po maslu. Res sem imel odličen motor, dobro sem se prebijal iz ozadja, imel sem dober boj z Ducatijema. Moram pohvaliti vse v ekipi, motor je bil odličen, pa tudi meni je šlo super," je bil po prihodu v cilj nasmejan Italijan. Za 36-letnega neuničljivega devetkratnega svetovnega prvaka je bila to že 109. zmaga v bogati karieri, obenem pa že 197. stopničke.

Dovizioso je tako ostal brez prve zmage v najmočnejšem razredu, a ni bil nezadovoljen, saj je dokazal, da dosežek v kvalifikacijah ni bil naključen ter da bo Ducati v prihajajoči sezoni eden od dejavnikov, na katere bodo morali tekmeci močno računati v boju za vrh. "Vesel sem, da sem se tako dobro odrezal. Prav do konca sem bil v igri za zmago," je dejal svetovni prvak iz najšibkejšega razreda leta 2004. To je bila prva dirka samo z Italijani na stopničkah po Japonski 2006.

V razredu Moto2 je bil najhitrejši Jonas Folger. Za prvo zmago v tem razredu je Nemec za več kot pet sekund ugnal Belgijca Xavierja Simeona, tretji pa je bil Švicar Thomas Lüthi. V najšibkejšemu razredu je slavil Francoz Alexis Masbou, ki je za 27 tisočink premagal Italijana Eneo Bastianinija, tretji je bil Britanec Danny Kent. Po dolgem času se v nobenem od razredov na zmagovalne stopničke ni uvrstil Španec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.