Šport
28 ogledov

Real Madrid od 2:0 do 2:4

Carlos Vela EPA
Barcelona je z golom najstnika v 2. kolu ugnala Villarreal, madridski Real pa je zapravil vodstvo z 2:0 in klonil v San Sebastianu z 2:4.

Forma madridskega Reala je bila pod vprašajem že pred dvobojem s soimenjakom iz San Sebastiana. V prvem kolu La Lige evropski prvak kljub zmagi z 2:0 proti Cordobi ni prikazal prepričljive igre, že prej pa je moral v superpokalu priznati premoč mestnemu tekmecu Atleticu. Nekateri strokovnjaki so mnenja, da se je trener Carlo Ancelotti prehitro odrekel Angelu di Marii in Xabiju Alonsu

Gostje so sicer odlično odprli tekmo proti Real Sociedadu, nato pa se je vse zalomilo. Že po 11. minutah je beli balet namreč vodil z 2:0. Najprej je domačo mrežo v šesti minuti načel Sergio Ramos, ki je bil najvišji po podaji iz kota, nato pa je obrambo gostiteljev ukanil še Gareth Bale. Prednost galaktikov bi bila lahko še večja, saj je Ramos že pred Valižanovim zadetkom s prostega strela stresel še prečko. Kasneje se je dvakrat v priložnosti znašel še Marcelo, Ramos je streljal preko gola, vratar Enaut Zubikarai pa se je izkazal ob poizkusu Tonija Kroosa.

Nato pa je sledila kazen za zamujeno. Iñigo Martínez je v 35. minuti zadel po kotu, v 41. minuti pa je po natančnem predložku Alberta de la Belle z glavo zadel še David Zurutuza. Real Sociedad bi lahko povedel že na začetku drugega polčasa, a se je ob novem strelu z glavo, tokrat ga je sprožil Imanol Agirretxe, izkazal madridski čuvaj mreže Iker Casillas.

Slednji pa je bil nemočen v 65. minuti. Kapetan Xabi Prieto in Sergio Canales sta izmenjala dvojno podajo, prvi pa je nato našel Zurutuzo za njegov drugi zadetek. Gostje so imeli veliko težav ob prekinitvah, to pa je s četrtim golom domačih izkoristil tudi Carlos Vela. Mehičan je sprejel žogo s prsmi in nato z volejem zadel zgornji kot tekmečevih vrat. Zaostanek z dvema zadetkoma je nekoliko prebudil Real, a so do konca tekme izjemne priložnosti zamudili Sami KhediraJames Rodríguez in Karim Benzema.

Najstnik prinesel zmago Barceloni

Barcelona se je dolgo mučila na El Madrigalu, nato pa je za tri točke v 82. minuti poskrbel 19-letni rezervist. Lionel Messi, ki je ob odsotnosti Andresa Inieste nosil kapetanski trak, je prodiral po desni strani, njegov strel pa je domči vratar Sergio Asenjo odbil na nogo Sandru, ki mu ni bilo težko zadeti z razdalje treh metrov. Asenjo je sicer prikazal odlično predstavo, Villarreal pa je tik pred prejetim zadetkom dvakrat zadel okvir vrat Barcelone. Pri slednji se je v kader vrnil Neymar, ki je tudi odigral zadnje pol ure tekme.

Sandro Ramírez Castillo | Avtor: EPA EPA
Na začetku tekme bi lahko Barca sicer povedla, a Pedro ni izkoristil Messijeve podaje. Že v 22. minuti je bila blizu gola tudi rumena podmornica, vendar je branilec Victor Ruiz slabo reagiral po podaji na drugo vratnico. Asenjo je kasneje odlično ubranil poizkus Messija iz prostega strela, ko je žoga na poti do gola spremenila smer. V drugem polčasu je bil v protinapadu Villarreala nevaren še Denis Cheryshev, branilec Barcelone Jeremy Mathieu pa je ob podaji v kazenski prostor zadel lastno vratnico. 

Gostje so nato prevzeli pobudo, a so resneje zapretili šele po vstopu Neymarja. Ta ob gneči pred golom Villarreala najprej ni uspel zadeti, kasneje pa je grdo zastreljal še eno priložnost. Tomas Pina je zadel vratnico na drugi strani zelenice, potem pa je dvoboj v korist odločil Barcelone odločil Sandro Ramírez Castillo.

"Goljufivi" Atlético do prve zmage brez Oblaka

Aktualni španski prvak AtléticoMadrid je s precej sreče prišel do prve letošnje prvenstvene zmage (2:1). JanOblak je bil še enkrat več le rezerva, v vratih je priložnost znova dobil MiguelÁngelMoyà. DiegoSimeone je moral svoje drugo (od osmih) srečanj spremljati s klopi, potem ko je bil s strani španske zveze kaznovan za ekscese na povratni tekmi španskega superpokala proti madridskemu Realu.

Mandžukić Atletico Madrid Celta Vigo  | Avtor: EPA EPA
Atlético je do zmage prišel na svoj prepoznaven način, a je imel tokrat velike težave proti novincem v ligi, nogometašem moštva Deportiva Eibar. Malček iz Baskije je favoriziranim domačinom povzročal preglavice, čeprav so nogometaši kluba, ki med špansko elito skoraj ne bi dobil pravice nastopa zaradi premajhnega (!) proračuna, že po 25 minutah visoko zaostajali. V 12. minuti je Miranda po kotu Kokeja z glavo zabil za 1:0, sredi prvega dela pa je svoj prvi prvenstveni gol za Atlete po podaji Gabija s prostega strela dosegel Mario Mandžukić (tudi on z glavo).

Zdelo se je, da bodo domači do točk prišli po preverjenem receptu: s čvrsto obrambo in z zadetki po prekinitvah. Toda Eibar se ni predal in se je še pred koncem prvega dela uspel vrniti v igro z lepim golom Katalonca Abrahama Minera. V drugem polčasu je obramba domačih nekajkrat nevarno "visela", povsem ob koncu pa bi gostom zasluženo točko lahko prinesel Ángel Rodríguez, a je meril malce mimo leve vratnice.

Za vroč uvod v obračun na stadionu Vicente Calderón je poskrbel trener Eibarja Gaizka Garitano. Slednji je na zadnjem treningu Baskov pred srečanjem z Atléticom na slikovit način opisal igro varovancev Simeoneja in opozarjal svoje igralce na trike Colchonerosov, označil jih celo za "goljufe" in "k**bine sinove".

Garitano: "Goljufi in k**bini sinovi"

Gaizka Garitano Deportiva Eibar | Avtor: EPA EPA

"Njih ne zanima igranje nogometa. Oni te pretepejo, nato pa ti dobiš rdeči karton," je besnel Garitano na petkovem treningu, njegov nagovor pa je posnel eden od opazovalcev vadbe. "Podajo žogo Mirandi (centralni branilec, op. a.) in če jih napadeš: bum! Prva linija! Oni ne komplicirajo. Ni jim mar, oni hočejo le zmago. Ne želijo igrati nogometa, zanima jih le znoj, kri in zmaga. To je njihova mentaliteta," je svoje varovance opozarjal nekdanji odlični vezist bilbajskega Athletica, Sociedada, Alavésa in Eibarja ter poudarjal grobo igro Madridčanov.

"Oni so k**bini sinovi: ko bo žoga v zraku, boste hitro dobili komolec v obraz. Žoga na Mandžukića in bum! Brcali vas bodo ves dan, na koncu pa boste izključeni vi, kajti če boste šli v tekmo s strahom, bo vsega hitro konec. Oni goljufajo vedno znova in znova," je na provokacije in simuliranje Atletov glasno opozarjal Garitano in svoje fante pripravljal na zahteven obračun. 

La Liga, 2. kolo:

Getafe : Almería 1:0 (1:0)
Álvaro Vázquez 29.

Valencia : Málaga 3:0 (2:0)
Alcácer 31., Parejo 45., Piatti 56.
RK: Darder (Malaga) 27.
Parejo (Valencia) je v 45. minuti zgrešil enajstmetrovko.

Córdoba : Celta Vigo 1:1 (0:0)
Cartabia 60.; Orellana 52.

Athletic Bilbao : Levante 3:0 (1:0)
Aduriz 32., Iturraspe 51., Muniain 76.

Atlético Madrid : Deportiva Eibar 2:1 (2:1)
Miranda 12., Mandžukić 25.; Minero 33.
Jan Oblak (Atlético) je bil na klopi.

Espanyol : Sevilla 1:2 (0:1)
Stuani 61.; Bacca 34., Iborra 57.

Villarreal : Barcelona 0:1 (0:0)
Ramirez 82.

Deportivo La Coruña : Rayo Vallecano 2:2 (1:1)
Rodríguez 7. Cuenca 95./11-m; Bueno 40., 73.

Real Sociedad : Real Madrid 4:2 (2:2)
Martinez 35., Zurutuza 41., 65., Vela 75.; Ramos 6., Bale 11.

Elche : Granada 0:1 (0:0)
Lombán 91.; Rico 81.

Lestvica:
1. Barcelona 6 točk
2. Valencia 4
3. Celta Vigo 4
4. Granada 4
5. Sevilla 4
6. Atlético Madrid 4
7. Athletic Bilbao 3
8. Real Sociedad 3
9. Villarreal 3
10. Real Madrid 3
11. Eibar 3
12. Getafe 3
13. Málaga 3
14. Rayo Vallecano 2
15. Deportivo La Coruña 1
16. Espanyol 1
17. Almeria 1
18. Córdoba 1
19. Elche 1
20. Levante 0 

 

Komentarjev 1
  • Avatar roksa
    roksa 09:01 01.september 2014.

    Nič hudega, še večkrat bojo zgubli!!!!!!!!