Šport
247 ogledov

Regate, ki vas bodo vabile na Hrvaško

regata Fiumanka Fiumanka
Letos je na tekmovalnem koledarju hrvaške nacionalne krovne organizacije jadralcev več kot 250 jadralnih regat. Katere se boste udeležili vi?

V zadnjih letih so jadralne regate na Hrvaškem postale neizmerno priljubljene. Vedno več jadralcev se odločit za udeležbo, vedno več pa je tudi tistih, ki kot gledalci uživajo v čarobni igri barv sredi jadranskega morja.

Mednarodne regate

Med množico različnih regat je okoli dvanajst takih, ki so mednarodnih. Večina jih poteka med italijanskimi in hrvaškimi mesti, kot na primer regata Ancona – Božava – Ancona, ki ga organizira JK Zadar. Potekajo tudi številne regate, ki podpirajo sponzorji in edinstvena regata za dame – Teuta (15. septembra), ki poteka relaciji Zadar – Iž.

Med imenitnejše regate z dolgoletno zgodovino se uvršča celonočna regata Galijola, ki bo letos potekala 28. septembra. Jadralci bodo tekmovali na progi od Opatije do Galijole, otočka s svetilnikom na južnem koncu Kvarnerskega zaliva.

Jadranje | Avtor: Ljubo Gamulin Ljubo Gamulin

Izbrane regate za tiste, ki si želijo zahtevnih prog, in strokovnjake

Zahtevna regata je regata Jabuka, ki bo potekala med 8. in 11. novembrom in se začne v Vodicah in poteka do 45 milj oddaljenega vulkanskega otoka Jabuka – kamnitega stožca sredi Jadrana in nazaj. Tekmovanje se začne pred polnočjo, ciljni otok pa mora biti dosežen v desetih urah.

Izključno poklicnim posadkam sta namenjeni dve zahtevnejši trasi s startom v Splitu. Cilj regate Sušac za dvojce, ki bo letos potekala med 1. in 3. junijem, je prijadrati do majhnega otoka med Visom in Lastovom ter nazaj. Po mnenju jadralcev najzahtevnejša regata Sv. Nikolaja za enojce pa bo potekala 6. decembra. V čast zaščitniku mornarjev, jadralci tekmujejo po trasi do Palagruže, otoka, ki je bližje italijanski kot hrvaški obali, nato pa do ribiškega pristanišča Komiže.

kornati Magazin Toliko vas bodo stale robinzonske počitnice na Hrvaškem

Najbolj priljubljene regate

Najbolj priljubljene regate na Hrvaškem imajo svoje izhodišče v Splitu in Reki. Regata Mrduja, ki bo letos potekala od 28. do 30. septembra v Splitu je odprta za vse možne vrste jadrnic, zmagala pa bo tista jadrnica, ki bo prva obkrožila otok Mrduja v Splitskih vratih in se vrnila v Split. Druga najbolj priljubljena dirka je regata Vis med 11. in 14. oktobrom, ki poteka že 70 let od Splita do otoka Vis.

Množično obiskovana pa je tudi regata Fiumanka v Reki. Jadralci se bodo letos v reškem pristanišču zbrali med 7. in 10. junijem in se lahko udeležili serije manjših uvodnih regat ter glavne dirke v soboto, v kateri sodeluje več kot sto čolnov.

regata Fiumanka Šport Sem na največjo jadralsko zabavo na severnem Jadranu

Tradicionalni tekmovanji in regata najstarejšega jadralnega kluba

Posebej izpostaviti je vredno dve tekmovanji z dolgo zgodovino. Lošinjska regata, ki bo letos potekala 15. in 16. septembra, je sestavljena iz navigacijske dirke od mestnega pristanišča do otoka Susak, nato do otoka Ilovik in nazaj, in dirke okoli skoraj dve milji dolgem pristanišču v Malem Lošinju. Južna dalmatinska regata je izključno navigacijska in jadra v treh etapah – prvi dan od mesta Orebić na polotoku Pelješac do vasi Pomena na otoku Mljet, drugi dan do najjužnejšega pristanišča na otoku Prožura ter tretji dan do mesta Dubrovnik. Regata me Orebićem in Dubrovnikom bo letos potekala od 3. do 5. avgusta.

Priljubljena pa je tudi regata jadralnega kluba Plav, ki najstarejši jadralni klub v tem delu Jadrana (ustanovljen leta 1876). Krška regata bo potekal med 30. junijem in 1. julijem v krškem zalivu.

Jadranje | Avtor: Ivo Pervan Ivo Pervan

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.