Šport
97 ogledov

Rekordno sezono končala s prvo domačo zmago

Janja Garnbret
Janja Garnbret je zmagovalka zadnje tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti v Kranju.

Osemnajstletna Korošica je v Kranju prvič ugnala vso svetovno konkurenco, potem ko je bila na domači tekmi dvakrat tretja. Drugo mesto je pripadlo Južnokorejki Jain Kim, tretje mesto je presenetljivo osvojila Britanka Molly Thompson-Smith, četrta je bila Francozinja Julia Chanourdie. V finalu sta tekmovali še dve Slovenki, Mina Markovič je osvojila peto mesto, Vita Lukan pa je svoj prvi veliki finale končala na sedmem mestu.

Janja Garnbret si je s sijajnim nizom dosežkov že pred kranjskim zaključkom sezone zagotovila kar dva naslova, saj je že drugič v zadnjih dveh letih kot najbolj vsestranska športna plezalka v svetovni karavani osvojila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. Naslov v olimpijski kombinaciji, gre za seštevek sezone v težavnosti, balvanih in hitrosti, je osvojila z rekordno prednostjo v zgodovini tega merjenja. Garnbretova je skupno vpisala 1135 točk, Kimova na drugem mestu pa 509 točk manj.

Rekordna je bila kar celotna sezona, tako balvanska kot težavnostna, saj je Garnbretoba skupno osvojila devet zmag, kar je največ doslej v eni sezoni v zgodovini tega športa, šest v težavnosti in tri v balvanih. V težavnosti je šest zmag, sicer v neprekinjenem nizu, leta 2007 kot prva Slovenka vpisala Maja Vidmar, prva slovenska skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti.

V moški konkurenci je zmagal Avstrijec Jakob Schubert. Slovenski finalist Domen Škofic je pristal tik pod stopničkami na četrtem mestu. Schubert je edini v finalu splezal do vrha smeri. Garnbretova je kranjsko zmago, potem ko je v soboto osvojila vse tri smeri do vrha, osvojila z najboljšim dosežkom ženskega finala, z višino tik pod vrhom.

Janja Garnbret | Avtor: Profimedia Profimedia

Rekordna sezona

Janja Garnbret je pobrala največji delež kolajn v pravkar končani sezoni, na stopničkah je stala kar dvanajstkrat. V težavnosti na osmih tekmah je bila najslabša dvakrat tretja. Trenutno najuspešnejša slovenska športna plezalka se je izkazala tudi na celinskih tekmovanjih. Postala je evropska prvakinja v kombinaciji, potem ko je bila druga na EP v balvanih in četrta na EP v težavnosti.

V seštevku sezone v težavnosti so sezono končali trije Slovenci v prvi deseterici. Škofic je sezono končala na četrtem mestu skupno, Markovičeva je osvojila skupno šesto mesto.

Slovensko športno plezanje se lahko pohvali s kar devetimi zmagami tekme v Kranju od premierne izvedbe leta 1996. Markovičeva je zmagala štirikrat (2009, 2014, 2012, 2009), štiri zmage je osvojila tudi Francozinja Liv Sansoz (1997, 1998, 1999, 2000). Maja Vidmar je zmagala dvakrat (2006, 2007), Martina Čufar (2001), Klemen Bečan (2008) in Janja Garnbret (2017) po enkrat.

Poleg tega ima slovensko športno plezanje pet skupnih zmagovalcev svetovnega pokala. Pred slovensko rekorderko Markovičevo, Garnbretovo in Škoficem sta se na vrh skupnega seštevka v svetovnem pokalu zavihteli tudi Maja Vidmar in Natalija Gros. Vidmarjeva je leta 2007 s šestimi zaporednimi zmagami dobila skupni seštevek svetovnega pokala v težavnosti, Grosova pa je istega leta dobila seštevek v kombinaciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.