Šport
59 ogledov

Slovenki naslov evropske prvakinje!

Janja Garnbret
Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je nova evropska prvakinja. Korošica je na EP v Münchnu osvojila zlato v kombinaciji, v balvanih pa je splezala do srebra. Uspeh Garnbretove je s tretjim mestom v balvanih dopolnil Anže Peharc.

Osemnajstletna Korošica Janja Garnbret je naslov evropske prvakinje, svojega prvega v članski konkurenci, osvojila v kombinaciji, na naslov evropske prvakinje v posamičnih disciplinah pa bo morala še počakati. Na evropskem prvenstvu v težavnosti v začetku julija v Campitellu v dolini Fassa je pristala tik pod stopničkami na četrtem mestu, kar je skupaj s srebrom v balvanih na EP v balvanskem plezanju v Münchnu zadoščalo za končno zlato odličje.

Kot zanimivost velja omeniti, da je tudi uspeh 19-letne Staše Gejo (delno) slovenski. Srbska tekmovalka, ki je po rodu iz Niša, živi v Mariboru, kjer študira, zadnja štiri leta pa je v Sloveniji trenirala skupaj z Garnbretovo pod vodstvom slovenskega trenerja Gorazda Hrena, selektorja članske reprezentance naše države.

Zlati, srebrni in bronasti

Slovensko športno plezanje slavi nov uspeh s kar tremi osvojenimi kolajnami, popolnim kompletom zlatega, srebrnega in bronastega sijaja. Do brona se je s 15. dosežkom kvalifikacij zavihtel 20-letni Tržičan Peharc, s čimer je vpisal najboljši dosežek na mednarodnih tekmah najvišje ravni.

Bera dosežkov slovenskih športnih plezalcev na evropskih prvenstvih je zelo bogata, vsega skupaj so slovenski športni plezalci na prvenstvih stare celine osvojili 20 kolajn. Garnbretova jih ima tri, pred dvema letoma v Chamonixu je bila srebrna v težavnosti, najuspešnejša Slovenka na EP je s sedmimi kolajnami Mina Markovič.

Jernej Kruder je v finalu evropskega prvenstva pristal pod stopničkami na četrtem mestu, Katja Kadić je vpisala osmo mesto, Julija Kruder je bila 17. V kvalifikacijah so plezali še Gregor Vezonik (29.), Urška Repušič (35.), Mina Markovič (53.) in Lana Skušek (56.).

Tekmovanje za evropsko prvenstvo je bil del dvojnega sporeda na olimpijskem stadionu v Münchnu, kajti tekmovanje v bavarski prestolnici je tudi sklepna tekma svetovnega pokala v balvanih. Finale evropskega prvenstva je tako bil hkrati polfinale svetovnega pokala.

V večernem finalu bo slovenske barve od deveterice Slovencev branila Garnbretova, ki se bori za drugo mesto v skupnem seštevku letošnjega svetovnega pokala v balvanih. Skupna zmaga v seštevku sezone je že pred zadnjo tekmo pripadla Britanki Shauni Coxsey.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.