Šport
61 ogledov

Garnbretova zbira medalje

Janja Garnbret
Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je zmagala na sklepni tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Münchnu. V skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanih je kot najboljša Slovenka sezono končala na drugem mestu. V Münchnu je potekalo tudi evropsko prvenstvo, na katerem je osvojila zlato kolajno v kombinaciji in srebrno v balvanih.

S finalno, sedmo po vrsti, tekmo svetovnega pokala je v prestolnici nemške zvezne dežele Bavarske padel zastor na letošnjo mednarodno balvansko sezono. Janja Garnbret je v olimpijskem parku na najlepši možni način, z zmago, sklenila letošnjo balvansko sezono, v kateri je na šestih tekmah, katerih se je udeležila, vpisala tri zmage, enkrat pa je bila druga.

Garnbretova je v Münchnu prikazala odlično formo. Na tekmovanju je hkrati potekalo evropsko prvenstvo v tej disciplini, na katerem je Garnbretova osvojila srebro, boljša od Slovenke je bila le Srbkinja Staša Gejo, ki je po izenačenem finalu slavila po dvoboju v superfinalu.

Če jo je od naslova evropske prvakinje v balvanih ločil malce slabši izpeljani skok v superfinalnem balvanu, pa je Garnbretova naslov evropske prvakinje osvojila v kombinaciji, ko je bila najboljša v seštevku treh disciplin težavnosti, balvanov in hitrosti, v katerih so se športne plezalke in športni plezalci merili na letošnjih dveh evropskih prvenstvih julija v italijanskem Campitellu in ob koncu tedna v Münchnu.

Zmaga v kombinaciji je pomembna tudi z vidika olimpijskih iger, saj gre za olimpijsko disciplino, ki bo na sporedu poletnih OI leta 2020 v Tokiu.

Navdušena nad Münchnom

V finalu sklepne tekme svetovnega pokala je kot edina preplezala do vrha tri balvanske smeri: "Po superfinalu za evropsko prvenstvo sem se v hotelu odpočila, sprostila in se pripravila na finale svetovnega pokala, kjer sem uživala že ob ogledu balvanov. Prvega sem splezala v drugem poskusu, za drugega, ki ga ni splezala nobena druga tekmovalka, sem potrebovala malo več časa, da sem ugotovila, kako se ga lotiti, v tretjem sem poskušala vse mogoče, a ni nobena varianta delovala, za zadnji balvan pa sem vedela, da ga moram splezati, če hočem zmagati. Bila sem pod pritiskom, nervozna, malo sem se tresla, a končno sem ga splezala in se v hipu zavedela, da sem zmagala. Tudi občinstvo je bilo neverjetno, glasno, res sem navdušena nad Münchnom."

"Kdo bi verjel, da bi lahko v Münchnu dosegla štiri medalje. Sem zelo presenetila sama sebe. Moj cilj za to balvansko sezono so bile stopničke v svetovnem pokalu. Nisem si mislila, da bom druga v skupnem seštevku. Seveda pa ostaja še cilj zmaga v skupnem seštevku v balvanskem plezanju, kar bom poskusila doseči naslednje leto ali katero pozneje," se je že na naslednjo sezono ozrla 18-letna Korošica, ki se je v enem večeru ob koncu münchenske super-sobote kar štirikrat povzpela na oder za zmagovalke, dvakrat pa so v njeno čast zaigrali slovensko himno Zdravljico.

Peharc do brona

Anže Peharc je na evropskem prvenstvu v bavarski prestolnici osvojil bron v balvanih. V razvrstitvi tekme svetovnega pokala je osvojil osmo mesto. Mina Markovič je bero slovenskih dosežkov na letošnjih prvenstvih stare celine začela v Campitellu s srebrom v težavnosti, v Münchnu pa je nastope končala že v kvalifikacijah.

Slovenski športni plezalci so na letošnjih dveh evropskih prvenstvih osvojili štiri kolajne, ker je največ v zadnjih devetih letih, edino leta 2008 na evropskem prvenstvu v Parizu so bili uspešnejši s petimi medaljami. Vsega skupaj so slovenski plezalcih na prvenstvih stare celine zbrali 20 kolajn.

Garnbretova si je že pred sobotnim finalom zagotovila srebrno kolajno v skupnem seštevku letošnjega svetovnega pokala v balvanih, saj se njena najtesnejša tekmica za drugo mesto, Japonka Miho Nonaka, ni uvrstila v finale svetovnega pokala.

Skupna zmaga v seštevku balvanske sezone je s štirimi zmagami že pred zadnjo tekmo pripadla Britanki Shauni Coxsey, ki je v finalu končala na drugem mestu in tokrat ni bila kos razpoloženi Slovenki. Tretja je bila Japonka Akiyo Noguchi, četrta nova evropska prvakinja Staša Gejo.

Katja Kadić je osvojila 11. mesto, Julija Kruder je bila 18., Jernej Kruder je pristal na 29. mestu, v razvrstitvi evropskega prvenstva pa je bil četrti. Kadićeva je v razvrstitvi evropskega prvenstva osvojila osmo mesto, Kruderjeva pa je bila 17.

V moški konkurenci je za popolno nemško zmagoslavje poskrbel Jan Hojer, novi evropski prvak v balvanih in kombinaciji. Edini Evropejec v finalu tekme svetovnega pokala je slavil zmago pred Japoncema Tomoo Narasakijem in Taiseijem Ishimatsujem. Seštevek balvanske sezone je dobil Jongwon Chon iz Južne Koreje, ki je v münchenskem finalu zasedel četrto mesto.

Slovenija tretja v pokalu narodov

V prvi deseterici končne razpredelnice skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanih so trije Slovenci Janja Garnbret na drugem, Katja Kadić na sedmem in Jernej Kruder na devetem mestu. Slovenija je z izkupičkom 927 točk v pokalu narodov v balvanih zasedla tretje mesto. Le dve točki več je zbrala Velika Britanija, na prvem mestu pa je Japonska (2118 točk).

Medtem ko se je sezona svetovnega pokala v balvanih s sobotnim finalom končala, pa se bo sezona svetovnega pokala v težavnosti nadaljevala že konec tedna v italijanskem Arcu. Po treh tekmah je na vrhu s polnim izkupičkom treh zmag in 300 točk Janja Garnbret, branilka skupne zmage, ki je letos v dolgih smereh konkurenco premagala v Villarsu, Chamonixu in Brianconu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.