Šport
39 ogledov

Ricciardo izkoristil trk mercedesov

Daniel Ricciardo EPA
Daniel Ricciardo (Red Bull) je zmagovalec dirke v belgijskem Spa Francorchampsu. Drugi je bil Nico Rosberg (Mercedes), tretji pa Valtteri Bottas (Williams).

Avstralec Ricciardo je na najboljši način vnovčil slabšo predstavo srebrnih puščic. "Ob koncu dirke sem vedel, da me bo Nico lovil, zato sem moral vseskozi voziti hitro. Ko vodiš tako dolgo, razmišljaš predvsem o tem, ali bo ves material zdržal do konca, ali ti bo načrte prekrižala kakšna mehanska okvara. Do takrat, ko pred sabo zagledaš črno-belo karirasto zastavo, mine cela večnost," je občutke v zadnjih krogih dirke opisal Ricciardo.

Lauda: Rosberg je kriv za poraz

Srebrne puščice so zmago najverjetneje izgubile v drugem krogu Velike nagrade Belgije, ko je Nico Rosberg poskušal prehiteti moštvenega tekmeca Lewisa Hamiltona, pri tem pa s prednjim delom bolida trčil v Britanca. "To, da je Nico trčil v Lewisa je povsem nesprejemljivo. Sledil bo sestanek. Takšna zadeva se lahko pripeti v zaključku dirke, ko se dirkača borita za zmago, ne pa na njenem začetku. S tem je bila zmaga podarjena Red Bullu," se je odločno na stran Otočana postavil nekdanji zvezdnik formule 1 Niki Lauda, ki je Hamiltona tudi pripeljal v Mercedes.

Hamiltonu, ki je ob startu prehitel Nemca, je ob trku predrlo zadnjo levo pnevmatiko in z velikim zaostankom je prišel do boksov, kasneje pa je povsem nemotiviran dirko zaključil nekaj krogov pred ciljem. Rosberg je po trčenju prevzel prvo mesto, ob prvi menjavi pnevmatik pa so mu morali zamenjati tudi nos dirkalnika. Pri tem je izgubil nekaj dragocenih sekund, ki so mu na koncu odnesle tudi zmago. Nemec je v zadnjih krogih namreč hitro lovil avstralskega dirkača, a mu je za dokončni uspeh zmanjkalo nekaj časa. Rosberg ima zdaj v skupnem seštevku 220 točk, Hamilton pa še vedno 191. Ricciardo, ki je na zadnjih dveh dirkah osvojil maksimalnih 50 točk, je tretji s 156 osvojenimi točkami. "Seveda ni dobro, da znova zaostajam za skoraj 30 točk. Zelo sem se namučil, da sem takšen zaostanek že izničil, a stvari se lahko zelo hitro spremenijo. Toda Rosbergov bolid se le redko pokvari, zelo dobro mu kaže v tej sezoni. Veliko reči mi hodi po glavi, morda pa to preprosto ni moje leto," je bil po dirki zelo razočaran Hamilton.

Štirje v boju za peto mesto

Finski dvoboj za tretje mesto je dobil Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen pa je bil tokrat boljši od obeh Ferrarijev na četrtem mestu. Svetovni prvak Sebastian Vettel (Red Bull) je bil najuspešnejši v izjemno zanimivem boju za peto mesto, za las je ugnal Mclarnova voznika Kevina Magnussena in Jensona Buttna, najkrajšo pa je od bojevite četverice s polomljenim prednjim krilcem potegnil Fernando Alonso, ki je v zadnjem krogu trčil s Vettlom. Ferrarijev dirkač, ki so mu jo zaradi prepoznega umika s steze pred ogrevalnim krogom zagodli tudi njegovi mehaniki, Španec je prejel petsekundno kazen ob postanku, je tako bil šele osmi.

Vodstvo dirke je kasneje kaznovalo Magnussena zaradi nevarne vožnje z 20-sekundnim pribitkom. Danec je tako s šestega nazadoval na 12. mesto. Pred koncem dirke se je namreč dirkač McLarna zapletel z Alonsom, ki je moral pri njunem srečanju zapustiti stezo, da bi se izognil trčenju. Magnussenu so dodelili še dve kazenski točki. Na deseto mesto je napredoval voznik Force Indie Nemec Nico Hülkenberg.

Več na:

VN Belgije (44 krogov, 308,052 km):

1. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)    1:24:36,556 (povp. hitrost: 228,161 km/h)
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)       +   03,383
3. Valtteri Bottas (Fin/Williams)               28,302
4. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)                36,815
5. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull)          52,196
6*. Kevin Magnussen (Dan/McLaren)        54,262
7. Jenson Button (VBr/McLaren) 54,580 8. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 1:01,162
9. Sergio Perez (Meh/Force India) 1:04,293 10. Danil Kvjat (Rus/Toro Rosso) 1:05,347 SP skupno (12): - dirkači: 1. Nico Rosberg 220 2. Lewis Hamilton 191 3. Daniel Ricciardo 156 4. Fernando Alonso 119 5. Valtteri Bottas 110 6. Sebastian Vettel 98 7. Nico Hülkenberg 69 8. Jenson Button 66 9. Kevin Magnussen 45 10. Felipe Massa 40 - konstruktorji: 1. Mercedes 411 2. Red Bull 254 3. Ferrari 158 4. Williams 150 5. McLaren Mercedes 111 6. Force India 100 7. Toro Rosso 18 8. Lotus 8 9. Marussia 2
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.