Šport
76 ogledov

Tudi McIlroy se boji zike

Rory McIlroy EPA
Severnoirski golfist Rory McIlroy je zaradi nevarnosti za okužbo z virusom tropske bolezni zika v Braziliji odpovedal nastop za reprezentanco na avgustovskem olimpijskem golfskem turnirju v Rio de Janeiru, poročajo tuji mediji.

Čeprav Mednarodni olimpijski komite, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in brazilski prireditelji olimpijskih iger zatrjujejo, da so možnosti za okužbo z virusom, tega s piki med ljudmi širijo komarji, majhne, pa nekaterih vrhunskih športnikov to ni prepričalo in so odpovedali pot v Brazilijo.

Severnoirski golfist Rory McIlroy je bil kot štirikratni zmagovalec prestižnih golfskih turnirjev najvišje ravni major med prvimi favoriti olimpijskega golfskega turnirja, velike upa so v njegov nastop polagali tudi na Severnem Irskem, zato so odločitev sprejeli z velikim obžalovanjem, a jo sprejemajo.

"Odločitev sem dobro premislil, po pogovoru z meni najbližjimi sem se odločil, da ne bom tvegal, kajti moje zdravje in zdravje mojih družinskih članov je na prvem mestu. Čeprav je tveganje za okužbo z ziko majhno, gre še vedno za tveganje in ne obstaja stoodstotnega zagotovila, da se ne bom okužil, zato ne želim tvegati in z ničemer ogroziti svojih bližnjih. Pričakujem, da bodo moji rojaki razumeli to odločitev, saj mi podpora mojih navijačev in privržencev na turnirjih zelo veliko pomeni," je sporočil McIlroy.

Še zdaleč ni prvi

Nastopu na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru se je že v začetku meseca odrekel tudi eden najboljših kolesarjev na svetu Američan Tejay van Garderen, ki se tako kot McIlroy boji okužbe z virusom zika. Žena ameriškega kolesarja Jessica je noseča, po dozdajšnjih spoznanjih pa virus, ki ga prenašajo komarji, lahko poškoduje plod v maternici ter pri dojenčku povzroči nevrološke zaplete, stanje, poimenovano mikrocefalija, ko se dojenček rodi z nenormalno majhno glavo. In prav ta nevarnost, da bi športnik staknil v Braziliji nevarno okužbo ter jo nato nevede in nehote prenesel nazaj v domovino, je bržkone tehtnico prevesila v prid odločitvi za odpoved olimpijskega nastopa tudi pri severnoirskemu golfistu.

Virus zika je poleg nevarnosti kriminala ena od večjih groženj letošnjih olimpijskih iger. Osnovni prenašalec je posebna vrsta tropskih komarjev, prenosljiv pa je tudi s spolnimi odnosi. Olimpijski nastop sta zaradi zike odpovedala tudi nekdanji prvi golfist sveta Vijay Singh s pacifiškega otoka Fidži in Avstralec Marc Leishman. V Brazilijo pa ne bosta odpotovala tudi golfista Avstralec Adam Scott in Južnoafričan Louis Oosthuizen. Španski košarkarski zvezdnik Pau Gasol zaradi virusa zike prav tako razmišlja o odpovedi svojega nastopa na olimpijskih igra v Riu de Janeiru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.