Šport
60 ogledov

Rio, ljubezen in medalje

Brianne Theisen Eaton, Ashton Eaton Profimedias
Ashton Eaton in Brianne Theisen-Eaton, Ines Boubakri in Erwann Le Pechoux, Kate in Helen Richardson-Walsh, Jason Kenny in Laura Trott, to so pari, ki so na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru pisali zgodbe na tekmovališčih in izven njih, saj so prav vsi prišli do odličij.

Ashton in Brianne Theisen-Eaton sta atleta, ki sta na letošnjih igrah v Braziliji osvojila zlato in bron v deseteroboju oziroma sedmeroboju. Zakonca Eaton sta se spoznala med študijem na univerzi Oregon, poročila pa sta se leta 2013. Živita in trenirata skupaj, skupaj sta praktično ves čas, je priznala Theisen-Eatonova: "Športni cilji so pri nama v ospredju, tudi pred zakonom. Ne hodiva na zmenke, ne preživljava prostega časa skupaj, ker ga preveč preživiva skupaj na treningih in tekmovališčih. Ko prideva domov, si želiva lastnega miru in početi svoje stvari. Nimava si kaj povedati. Sva par, ki gre na večerjo, sedi za mizo v restavraciji in ves čas gleda v mobilni telefon."

Eaton pravi, da sta s študentsko ljubeznijo idealen par. Vzpone in padce premagujeta skupaj, drug drugega razumeta, zato jima je lažje. "Najin odnos nama pomaga, ker drug drugega razumeva. Trenirava na isti način, imava istega trenerja. Ko ona trpi, točno vem, kako ji je, vem, kaj ji moram reči, in obratno. Zato je super," je povedal Eaton, ki je v Riu ubranil naslov iz Londona 2012.

Ameriško-kanadski par pa ni edini par z medaljami iz Ria, ki si deli posteljo v domačem zavetju. Ines Boubakri je tunizijska sabljačica, ki je poročena s francoskim sabljačem Erwannom Le Pechouxom. Tunizijka je osvojila bron, Francoz pa srebro. "Vedno me je podpiral, toda malo sem ljubosumna, ker je osvojil srebro," pravi Boubakrijeva.

Kate in Helen Richardson-Walsh sta osvojili zlato z reprezentanco Velike Britanije v hokeju na travi. Britanke so sploh prvič osvojile zlato na OI, zakonki Richardson-Walsh pa sta prvi istospolni poročeni par, ki je nastopil na OI. Helen je uspešno izvedla kazenski strel, ki je odločil o končnem vrstnem redu. Redni del finalne tekme z Nizozemsko se je namreč končal s 3:3. "Osvojiti olimpijsko medaljo je nekaj neverjetnega. Osvojiti olimpijsko medaljo z ženo ob sebi, ki zadane kazenski strel, pa je tako neverjetno, da bova to častili do konca življenja," je razložila Kate, ki se bo s partnerico zdaj preselila na Nizozemsko, kjer bosta skupaj s Helen igrali v enem od klubov.

Britanski kolesarski par Jason Kenny in Laura Trott tekmuje na velodromu. Poročena še nista, sta pa zaročena. Kenny je v Riu zbirko olimpijskih odličij povečal na šest zlatih, Trottova pa na štiri. "Res sem vesel za Lauro, vem, kako trdo dela in kako si je želela zmage. Res sem ponosen nanjo, ampak bil bi tudi, če ne bi zmagala,"

Pravi hit letošnjih iger pa so bile zaroke na tekmovališčih in ob njih, tako med športniki kot med športniki in prostovoljci ali spremljevalci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.