Šport
122 ogledov

Srbi Hrvatom vzeli olimpijsko krono

Srbija vaterpolo finale Rio 2016 EPA
Dvoboj velikih sosedskih tekmecev v vaterpolskem finalu je pripadel Srbom (11:7), ki so bili pred srečanjem proti Hrvatom v vlogi favoritov.

Svetovni in evropski prvaki Srbi so v finalu olimpijskega vaterpolskega turnirja premagali branilce naslova Hrvate in s tem omenjenima naslovoma dodali še olimpijsko zlato. 

Srbi so vodili vse od začetka tekme, do polčasa so si nabrali tri gole naskoka (6:3), pred zadnjim delom igre še povečali naskok (9:5), nato pa srečanje brez težav pripeljali do konca.

Za zmagovalce je Dušan Mandić dosegel štiri gole, v hrvaški vrsti je bil s tremi zadetki prvi strelec Sandro Sukno. Poleg Mandića so zadetke za Srbe dosegli še Filip Filipović in Duško Pijetlović po dva, Slobodan Nikić, Živko Gocić in Stefan Mitrović pa po enega. Srbi so iz 24 poskusov zadeli 11 golov, za sedem zadetkov pa so Hrvati porabili 30 strelov.

Srbi, trikratni svetovni in šestkratni evropski prvaki, so osvojili prvo olimpijsko zlato medaljo. Pred tem so na treh OI, v Sydneyju (2000), Pekingu (2008) in Londonu (2012) osvojili bron, leta 2004 v Atenah pa so bili srebrni. V ponovitvi finala z lanskega svetovnega prvenstva v Kazanu, kjer so z 11:4 slavili Srbi, so bili slednji tudi tokrat ves čas zaključne tekme OI v Riu boljši tekmec in so se zasluženo veselili prvega olimpijskega zlata v svoji zgodovini.

Slednje je hrvaški reprezentanci uspelo pred štirimi leti v Londonu, ko so se po srebru z olimpijskega turnirja v Atlanti leta 1996 v britanski prestolnici prvič v svoji samostojni zgodovini veselili tudi zlate medalje. V Atlanti so finale izgubili s Španci (5:7), leta 2012 pa so za zlato ugnali tedaj aktualne svetovne prvake Italijane z 8:6.

Črnogorci spet z dolgimi nosovi

Vaterpolisti Italije so v dvoboju za bron premagali Črno goro (12:10). Črna gora je na OI nastopila tretjič, tudi v tretjem poizkusu pa je ostala brez želene medalje - vselej je bila namreč četrta. 

Bolj uspešni so Italijani, ki so v Braziliji osvojili osmo medaljo v vaterpolu, trikrat so bili zlati, dvakrat bronasti in trikrat bronasti.

Vaterpolo, za medalje:

FINALE:
Hrvaška - Srbija 7:11 (2:3, 1:3, 2:3, 2:2)

ZA 3. MESTO:
Italija - Črna gora 12:10 (2:1, 3:3, 4:3, 3:3)

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.