Šport
60 ogledov

Rio, prihajamo!

Slovenija Iran kvalifikacije za OI 2016
1/10
EPA
Slovenska rokometna reprezentanca se je po visoki zmagi nad Iranom (33:17) po Sydneyu 2000 in Atenah 2004 uvrstila na svoje tretje olimpijske igre. Iz "slovenske" kvalifikacijske skupine bo v Riu igrala še Švedska.

V prvi tekmi nedeljskega sporeda so Švedi izgubili proti Špancem (23:25), a se zaradi razlike v zadetkih vseeno uvrstili na olimpijske igre v Riu. Slovenci so tako pred srečanjem z Iranom vedeli, da potrebujejo zmago.

Slovenski selektor Veselin Vujović je za srečanje z azijsko izbrano vrsto na tribuni pustil izkušena Uroš Zorman in Gorazd Škof, v kadru sta ju zamenjala Miha Zarabec in Urban Lesjak.

Počasen začetek, nato odločilna serija

Slovenci so na začetku tekme povedli za dva gola, a so se Iranci v 14. minuti vrnili v igro ob izenačenju na 6. Nato so Slovenci strnili vrste v obrambi, zaigrali v postavitvi 6-0 in ustavili tekmece. 

Po drugem golu Žige Mlakarja so Slovenci povedli za tri (9:6), nato pa z razpoloženim Borutom Mačkovškom Irancem ušli na neulovljivo razliko (13:6). Iz protinapadov so polnili mrežo in na polčas odšli z veliko prednostjo (17:8).

Tudi v drugem polčasu se je nadalejvala podobna zgodba. Slovenci so vseskozi višali prednost, med strelce so se vpisali praktično vsi igralci v polju. V 45. minuti je bilo +12 za Slovenijo (26:14).

Do konca tekme so Vujovićevi izbranci še nekoliko oplemenitili prednost in na koncu slavili za 16 zadetkov (33:17).

V slovenski vrsti je bil prvi strelec Gašper Marguč z osmimi zadetki, Simon Razgor jih je dodal pet. Za Irance sta Askari in Gharehlou zadela po štirikrat.

Znanih vseh 12 udeleženk

Na OI bodo tako igrali Brazilija, Francija, Argentina, Katar, Nemčija in Egipt, ki so imele že prej zagotovljen nastop, ter Slovenija, Švedska, Poljska, Tunizija, Hrvaška in Danska, ki so si OI priigrale na dodatnih kvalifikacijskih turnirjih.

Kvalifikacije za OI, 3. kolo:

Slovenija - Iran 33:17 (17:8)
Marguč 8, Razgor 5; Askari in Gharehlou po 4.

Švedska - Španija 23:25 (11:12)

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.