Šport
143 ogledov

Risi bodo vrnitev med elito iskali na tujem

Risi Epa
Slovenci se za vrnitev med najboljše ne bodo potegovali na domačem ledu.

Na rednem kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF), ki poteka ob robu svetovnega prvenstva elitne divizije v Koebenhavnu, so danes določili gostitelje mednarodnih tekmovanj za naslednjo sezono. Slovenska moška reprezentanca se bo za vrnitev med svetovno elito potegovala na prvenstvu divizije I-A, ki bo od 29. aprila do 5. maja 2019 v Astani.

Risi bodo na prvenstvu merili moči z reprezentancami Belorusije, Južne Koreje, ti sta letos izpadli iz najmočnejše konkurence, Kazahstana, Madžarske, ki tako kot Slovenija še eno leto ostajata na tej ravni prvenstev, ter Litve, ki se je v drugi razred svetovnega hokeja uvrstila z letošnjo zmago na tretjeligaškem tekmovanju. Sprva je bila med kandidati za izvedbo SP tudi Slovenija, slovenska zveza HZS je nameravala kandidirati z Ljubljano in dvorano Stožice, a so se pri HZS nazadnje kandidaturi odpovedali.

Kazahstanci bodo prvenstvo, ki bo eno največjih tekmovanj v Astani v zadnjih dveh desetletjih, pripravili v novi športni dvorani Baris Arena, ki sprejme 12.000 gledalcev, v njej pa igra tudi ekipa lige KHL Baris Astana.

Slovenska ženska reprezentanca pa bo na SP divizije II-A nastopala od 24. do 30. marca prihodnje leto v britanskem Dumfriesu, kjer bodo njene nasprotnice Avstralija, Mehika, Španija, Severna Koreja in Velika Britanija.

Skupno so na kongresu za leto 2019 razdelili 31 tekmovanj v vseh starostnih kategorijah pri ženskah in moških. Le pri elitni skupini tokrat delegati niso imeli dela, saj so lani že razdelili prvenstva do leta 2022. Naslednje leto bo gostiteljica Slovaška z Bratislavo in Košicami, leta 2020 bo tekmovanje v Švici (Zürich in Lozana), leta 2021 ga bosta skupaj pripravila beloruski Minsk in latvijska Riga, leta 2022 pa Finska s Tamperejem in Helsinki.

Na kongresu je IIHF obravnavala tudi naslednje olimpijske igre, ki jih bo gostil Peking leta 2022. Pri moških ne bo sprememb, format ostaja enak kot na zadnjih dveh izvedbah, kjer je sodelovala tudi Slovenija, z 12 moštvi, pri ženskah pa bodo najverjetneje razširili število sodelujočih z osem na deset, a se morajo še dogovoriti z Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok). V obeh konkurencah pa bo domača vrsta Kitajske dobila posebno vabilo, tako da ne hokejistkam ne hokejistom ne bo treba v kvalifikacije.

Udeleženci kongresa, ki se je v danski prestolnici pričel včeraj, so z minuto molka počastili spomin na dve slovenski hokejski legendi, enega najboljših hokejskih vratarjev vseh časov v Sloveniji Toneta Galeta in Bogomirja Jana, ki sta preminila v minulih tednih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.