Šport
32 ogledov

Dve enakovredni tretjini z Rusi

SP hokej, Slovenija, Rusija
1/10
EPA
Na svetovnem prvenstvu na Češkem se se izbranci Matjaža Kopitarja pomerili z rusko reprezentanco. Po nekoliko slabši prvi tretjini so se risi enakovredno kosali s favoriziranimi tekmeci, tekma pa se je končala s 5:3 v korist Rusije.

Slovenija je včeraj morala priznati premoč Belorusiji, risi so klonili z 2:4, manj kot 24 ur kasneje pa jih je že čakal dvoboj s tokrat po imenih izjemno močno rusko izbrano vrsto. Ta je svoj prvi dvoboj odigrala že v petek, ko je s 6:2 premagala Norveško.

V slovenskih vratih je tokrat tekmo začel Luka Gračnar. Ta je prvč klonil v peti minuti. Slovenci so potegnili v napad, po zaustavljenem strelu Roka Tičarja pa je sledil hiter protinapad, ki mu razredčena slovenska obramba ni bila kos. Ilja Kovalčuk je zadel na dolgo vratnico. Že v isti minuti je bilo 2:0 v korist Rusije. Gračnar je še zaustavil dva poizkusa Rusov, a s soigralci ni uspel izbiti plošček izpred svojih vrat, kjer se je v gneči najbolje znašel Nikolaj Kuljomin in še v drugo premagal mladega slovenskega čuvaja mreže.

Ta se je v nadaljevanju prve tretjine večkrat izkazal, a dobro minuto pred koncem prvega dela je bil znova nemočen. Ob izključitvi Sabahudina Kovačevića so Rusi povedli s 3:0. Izza gola je v sredino lepo podal Artemij Panarin, Jevgenij Dadonov pa je sprožil s prve in zadel. Razmerje strelov v prvi tretjini je bilo sicer "le" 12:8 v korist Rusov.   

Na začetku druge tretjine je Gračnar v dvoboju ena na ena odlično zaustavil Artjoma Anisimova, v 24. minuti pa je podajo Klemna Pretnarja v protinapadu izkoristil Anže Kopitar. Sledila je izključitev kapetana Tomaža Razingarja, ob silovitem pritisku Rusov pa se je znova izkazal slovenski vratar. Ta je klonil v 30. minuti. Vadim Šipačjov je izmenjal dvojno podajo s Panarinom, nato pa zadel tik pred vrati tekmeca.

A risi so vseeno dobili drugo tretjino z 2:1. Po napaki Rusov na sredini je v napadalno tretjino s ploščkom zadrsal Žiga Pance in streljal s podobnega mesta kot pri prvem zadetku Kopitar. Tudi tokrat je ruski vratar Konstantin Barulin posredoval nekoliko slabše, plošček se je od njegove lovilke odbil v gol. Po dveh tretinah so ruski hokejisti sprožili 26 strelov, Slovenci 16.

V šesti minuti zadnjega dela igre pa je znova zablestel Dadonov. Ta je z močnim strelom po tleh premagal Gračnarja in zabeležil že svojo četrto točko na tekmi. A tudi slovenski hokejisti še niso zaključili z doseganjem zadetkov. V 55. minuti so odlično kombinirali Žiga Jeglič, Tičar in Robert Sabolič, slednji pa je z bližine dvignil plošček preko Barulina za 3:5. V zadnji tretjini je razmerje strelov znašalo 9:9, skupaj pa 35:25 v rusko korist.

Po dveh tekmah v manj kot 24 urah zdaj Slovence le čaka nekaj več počitka. V ponedeljek je zanje tekmovalno prost dan, v torek pa jih čaka večerna tekma s Slovaki.

Izjave po tekmi:

Matjaž Kopitar, selektor Slovenije: "Igrali smo proti res vrhunski ekipi. Vedeli smo, da ne bo lahko, smo se pa dobro odzvali. Imeli smo svoje priložnosti, nekaj lahkih golov nam je morda preprečilo še boljši rezultat. A časa za pripravo na tekmo je bilo malo. Včeraj sem bil jezen na fante, a moramo priznati, tako kot so se odzvali, so res pričakali tekmo tako, kot je treba. Zadovoljni ne moremo biti, če gledamo generalno, samo s to tekmo pa smo lahko. V drugi polovici tekme bi morali izkoristiti svoje priložnosti."

Anže Kopitar, hokejist Slovenije: "Verjetno smo bili malo bolj sproščeni. Danes smo igrali bolje, bolje prehajali iz obrambne tretjine in imeli več priložnosti v napadu, bilo je nekaj dobrih stvari, ki jih je treba nadgraditi. Treba bo sestaviti tri tretjine, če bomo hoteli premagati Slovake ali kogarkoli drugega. Napredovali smo, imamo pa še rezerve."

Mitja Robar, hokejist Slovenije: "Priložnosti so bile, a z obrambnega vidika vseeno ne moremo biti zadovoljni. Bilo je preveč samostojnih prodorov, priložnosti dva na ena, tri na dva ... in tu gre zahvala Luki, da jih je ustavil. Po drugi stani smo imeli mi priložnosti, a je bilo preveč igre gor - dol. Rusi so tehnično in drsalno boljši in zato so nas tudi večkrat ujeli na levi nogi."

Jan Muršak, hokejist Slovenije: "Danes smo malo poenostavili stvari, več smo drsali, se več borili. Prišle so tudi priložnosti. Na žalost nismo imeli več iger z igralcem več, kjer se da hitro dobiti 'momentum'. Sem pa igral bolje kot včeraj. Vedno z veseljem igram s takšnimi ekipami, s toliko zvezdniki."

Žiga Pance, hokejist Slovenije: "Na začetku smo tako kot včeraj malo zaspali. Puščali smo jim, da prihajajo do priložnosti, ki so jih izkoristili. Tehnično so res dobro podkovani. Potem smo vzpostavili ravnovesje, videli smo, da lahko igramo in prva dva zadetka sta nam dala krila, a žal ni bilo dovolj. Mislim, da smo v drugi polovici tekme prikazali veliko boljšo igro in da so bili malo presenečeni. Morali bomo še večkrat tako odigrati."

Jevgenij Dadonov, hokejist Rusije: "Nisem še povsem zadovoljen. Dobro je, da smo zmagali in dali precej golov, na splošno pa smo delali preveč napak. To bomo morali še popraviti v naslednjih tekmah."

SP v hokeju na ledu, skupina B:

Rusija : Slovenija  5:3 (3:0, 1:2, 1:1) 
Kovalčuk 5., Kuljomin 5., Dadonov 19., 46., Šipačjov 30.; Kopitar 24., Pance 35., Sabolič 55.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.