Šport
556 ogledov

Risi nekaj sekund pred koncem že dvignili roke, a ...

Miha Verlič, risi Profimedia
Slovenski hokejisti bodo naslednje leto znova zaigrali v drugem rangu svetovnega hokeja.

Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Latviji igrala šesto tekmo in doživela šesti poraz ter izgubila tudi teoretične možnosti za obstanek med najboljšimi. S Slovaško je v Rigi izgubila z 0:1 (0:0, 0:1, 0:0).

Slovenija bi za ohranitev upov za obstanek v tej konkurenci na tokratni tekmi potrebovala vsaj točko oziroma neodločen izid po rednem delu. Pred tekmo je bila namreč še brez točke, tekmec v boju za obstanek Kazahstan pa je imel že štiri, tako da Slovencem samo zmaga v ponedeljek na medsebojnem obračunu ne bi pomagala.

Izbranci selektorja Matjaža Kopitarja so bili tudi tokrat precej blizu uspeha, bili večji del tekme enakovredni ali celo boljši nasprotnik, odločil pa je samo en gol, napako Slovenije je v 15. sekundi druge tretjine po prodoru kaznoval Richard Panik.

Ponedeljkova tekma bo za Slovenijo tako zgolj prestižnega pomena, saj ne more več priti do rešilnega sedmega mesta v predtekmovalni skupini B.

Slovenija je pred dvobojem vedela, kaj mora doseči, a tudi Slovaki so imeli jasen cilj: zaradi poraza s Kazahstanom so ogrozili možnosti za napredovanje v četrtfinale, zato ni bilo nikakršnega popuščanja.

Slovenci so že v uvodni tretjini nakazali, kje bodo iskali možnosti za presenečenje. Pri strelih na gol so imeli slovenski tekmeci sicer prednost, toda Kopitarjevi izbranci so si pripravili dve lepi priložnosti. Najprej je bil blizu zadetka Robert Sabolič v 15. minuti, minuto pred sireno pa še Luka Maver, ki je od ograde za golom prišel pred vrata, a je tudi njegov strel Stanislav Škorvanek ubranil.

Odločilni in na koncu tudi usodni trenutek je prišel takoj na začetku drugega dela. Takrat so Slovaki kaznovali eno redkih slovenskih napak, ko so Slovenci tekmecem dovolili pobeg v protinapad, Panik pa je bil hitrejši od branilcev in je na koncu ugnal še vratarja Luko Gračnarja.

Nadaljevanje je bilo podobno kot v prvi tretjini. Slovenci so na vse načine iskali gol, toda nikakor jim ni uspelo. Najbližje uspehu so bili v 30. minuti, ko je po akciji Jana Urbasa in Žige Jegliča slednji odbitek skušal iz bližine poslati v mrežo, slovaški vratar pa je plošček ustavil na golovi črti. V tej tretjini so Slovenci tekmece prisili tudi v prekrške za izključitve, imeli so dva "power playa", ki pa sta ostala neizkoriščena.

Luka Gračnar | Avtor: Profimedia Profimedia

Zadnja tretjina je bila povsem slovenska. Razmerje strelov je bilo 16-9 (v celoti sicer 39-33 za Slovake), Slovaška pa se je povsem umaknila v obrambo. A pike na i dobri in borbeni igri Slovencem spet ni uspelo postaviti. Rešilni zadetek se je izmikal, nista bila uspešna ne Urbas - v 50. minuti je stresel okvir gola - ne Miha Verlič, pa tudi ne Rok Tičar.

Minuto pred koncem je šel Gračnar iz vrat, Slovenci so dobili odločilni sodniški met in v zadnje pol minute pletli mrežo okrog slovaškega gola. Toda po akciji Jegliča in Jana Drozga, ko so nekateri Slovenci že dvignili roke,.je plošček poletel vzporedno z golovo črto, zadnji strel Urbasa pa ni bil dovolj močan in Slovenci so se morali sprijazniti s selitvijo v drugoligaško konkurenco naslednje leto.

Slovenija sicer ostaja edina ekipa na SP, ki še nima niti točke. Pred današnjo je izgubila tudi preostalih pet tekem, prvo s Švico visoko z 0:7, potem sta sledila poraza s favoriziranimi Čehi (2:6) in Kanadčani (2:5), povsem enakovredna pa je bila tako kot danes tudi v bojih z Norveško (0:1) in Latvijo (2:3), a je obakrat ostala praznih rok.

Predtekmovalni del SP se bo končal v torek, po štiri najboljše ekipe iz obeh predtekmovalnih skupin se bodo uvrstile v četrtfinale, zadnji iz obeh skupin pa bosta izpadli v nižji rang tekmovanja za leto 2024.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice