Šport
1238 ogledov

Vikingi odbili nalete risov, Slovenija ostala na dnu

Slovenija Norveška hokej na ledu elitna divizija Epa
Slovenski hokejisti so igrali z Norveško in doživeli boleč poraz v boju za obstanek.

Hokejisti Slovenije so po uvodnih porazih proti favoriziranima ekipama Švice in Kanade tokrat prekrižali palice z Norvežani, ki kotirajo nižje kot zgoraj navedeni reprezentanci. Skandinavci so namreč v prvih dveh kolih prepričljivo izgubili s Švico in po kazenskih strelih še s Kazahstanom. V tekmi, ki je bila zelo pomembna v luči obstanka med elito, so Norvežani slavili (1:0) in Slovence pahnili v nezavidljiv položaj.

Danes se je hitro pokazalo, da bo tekma taktična, z veliko borbenimi potezami, razpoloženima vratarjema in malo zadetki. Slovenci so v uvodu imeli nekaj pobude, vendar prave nevarnosti za gol Henrika Haukelanda ni bilo. Blizu je bil Rok Tičar, a udaril mimo vrat.

Norvežani so povedli v 15. minuti. Po izgubljenem ploščku Slovenije v srednji tretjini je v prodor krenil Thomas Berg Paulsen, ki je bil močnejši od slovenskih branilcev in nazadnje s strelom pod prečko matiral Gašperja Krošlja. Ob koncu tega dela je imela Slovenja prvi "power play", ki pa je ostal neizkoriščen.

V drugi tretjini so Slovenci še stopnjevali ritem. Prvo priložnost je imel Nik Simšič, pozneje so Slovenci Norvežane prisilili v igro z več prekrški in dobili še eno priložnost z igralcem več. Pripravili so si nekaj dobrih priložnosti, najlepšo pa je imel Robert Sabolič, toda veselje je Sloveniji po njegovem močnem strelu preprečil okvir gola.

V 35. minuti pa je Slovenija tudi dosegla zadetek, uspešen je bil Rok Tičar. A tik pred tem sta sodnika pokazala, da je Bine Mašič nepravilno oviral tekmeca in si s tem prislužil izključitev, zadetek pa ni obveljal. Ob koncu te tretjine in na začetku zadnje so imeli dvakrat igralca več na ledu tudi Norvežani, toda podobno kot je bila zbrana norveška obramba, so se tudi Slovenci pred Krošljem uspešno branili.

Gašper Krošelj hokej na ledu Slovenija Norveška elitna divizija | Avtor: Epa Epa

Zadnja tretjina je postregla z novim odmerkom slovenskih napadov pri poskusu izenačenja in borbene norveške obrambe. Slovenski tekmeci niso izbirali sredstev, veliko strelov so ustavljali tudi s telesom, Slovencem pa je počasi začelo zmanjkovati časa, da bi prišli do podaljška in s tem prve točke na SP.

Še posebej razburljivo je bilo v zadnji minuti. Kopitar je po pričakovanjih umaknil Krošlja iz vrat, šesterici Slovencev pa sprva ni uspelo zadržati plošča v napadalni tretjini. Imeli so še en poskus in prav v zadnjih sekundah dvoboja je bilo pred Haukelandom zelo vroče. V gneči pred norveškimi vrati je najprej udaril Sabolič, v zadnji sekundi pa od daleč še Jan Urbas, a je norveški kapetan Ken Andre Olimb s telesom ustavil plošček.

"Seveda je razočaranje. Mislim, da smo dobro igrali, stopnjevali smo po začetku, ko je bila prisotna nervoza. Žal smo dobili prepoceni gol, po drugi strani pa smo si priigrali ogromno priložnosti. Norvežani so res garali. Hrabri nas, da igra je, moč je, bili smo boljši, rezultata pa ni. Borba traja dalje, s to zmago danes bi veliko dobili, a nismo mogli dati gola," je za TV Slovenija tekmo ocenil selektor Kopitar.

V predtekmovalni skupini B Slovence v četrtek čaka dvoboj s Češko, v petek z domačo zasedbo Latvije, v nedeljo pa še Slovaška. Zadnji tekmec v skupini bo Kazahstan v ponedeljek, 22. maja.

SP elitne divizije (skupina B), 3. kolo:

Slovenija - Norveška 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Berg-Paulsen 15.

Švica - Kazahstan 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Geisser 5., Herzog 28., Riat 31., Niederreiter 41., Löffel 50.

LESTVICA:
1. Švica 9
2. Kanada 8
3. Češka 7
4. Slovaška 4
5. Norveška 4
6. Latvija 2
7. Kazahstan 2
8. Slovenija 0

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar pantani
    pantani 06:28 17.maj 2023.

    S tako ekipo nimamo kaj delat v A skupini!!!

  • stilist 16:08 16.maj 2023.

    A smo prišli na prvenstvo samo izgubljati?

Sorodne novice