Šport
22 ogledov

Risi oskubili orle za vrnitev med elito

Urbas gol slovenska hokejska reprezentanca avstrijska hokejska reprezentanca Slo
1/4
HZS
Slovenski hokejisti so turnir v Južni Koreji sklenili z zmago proti starim znancem Avstrijcem (3:1) in se tako vrnili v elitno divizijo. Na prvi tekmi dneva so Japonci proti že prej odpisanim Madžarom osvojili le točko in tako ostali brez napredovanja.

Proti Madžarom, ki so pred zadnjim kolom izgubili vse možnosti za napredovanje v elitno divizijo, so Japonci klonili po kazenskih strelih (5:4), tako da so morali varovanci Matjaža Kopitarja proti avstrijskim orlom osvojiti vsaj dve točki za povratek med elito. Poraz Japoncev je pomenil tudi, da so si Avstrijci povratek med najboljše zagotovili že pred obračunom z risi, saj so na medsebojni tekmi premagali hokejiste iz dežele vzhajajočega sonca.

Na koncu je bila večja motivacija pri Slovencih tudi odločilna, po dveh zadetkih Jana Urbasa so si risi zagotovili igranje na SP elitne divizije 2015, ki bo na Češkem. V divizijo II bodo nazadovali gostitelji turnirja, hokejisti Južne Koreje so že pred zadnjo tekmo z Ukrajino izgubili vse možnosti za obstanek, tudi zadnji obračun pred svojimi gledalci pa so visoko izgubili (2:8). 

Prvi del previden in brez golov

V  vratih Slovenije je še četrtič zapored začel Luka Gračnar, ki je na turnirju že dvakrat "zaklenil" svoja vrata. Prva priložnost se je ponudila Janu Urbasu, dobro pa je posredoval Bernhard Starkbaum. Na drugi strani Avstrijci niso uspeli izkoristiti manjše napake Gračnarja, medtem ko je slednji ubranil nevaren poskus Briana Leblerja. Starkbauma je hitro preizkusil tudi Blaž Gregorc, pri začetnem izidu je ostalo tudi po akciji Mihe Verliča in Gala Korena. Prvo številčno prednost so imeli orli, ko je bil v 10. minuti izključen Urbas. Jan Muršak bi v protinapadu lahko presenetil Avstrijce, na drugi strani Dominique Heinrich zgrešil iz ugodnega položaja.

Kmalu so tudi risi imeli svoj prvi "power-play", ko je na klop za kaznovane sedel Konstantin Komarek zaradi zavlačevanja, saj je plošček namenoma poslal na tribuno. Slovenci so tudi po svoji 24. igri z igralcev več na turnirju ostali le pri dveh zadetkih v "power-playu", čeprav sta Starkbaumu zapretila Muršak in Žiga Pance. Povsem ob koncu prve tretjine je prekršek storil Marcel Rodman, kar je pomenilo, da je Slovenija drugi del igre začela z igralcem manj. Po 20 minutah so risi sprožili sedem strelov, orli pa enega manj.

Petrik hitro izničil gol Urbasa

Na začetku druge tretjine so se Slovenci uspeli ubranit, Gračnarju sta zapretil Heinrich in Mario Altmann. Po izključitvi Thomasa Kocha so novo priložnost dobili tudi Slovenci, a brez učinka. Bolj nevarno je bilo v igri pet na pet, ko je sam pred Starkbauma zadrsal Tomaž Razingar, toda ostalo je pri začetnem izidu. Zato pa so risi zasluženo povedli v 34. minuti. Za svojimi vrati je napako storil Florian Iberer, plošček mu je ukradel Marcel Rodman, svoj četrti gol na turnirju pa je iz bližine dosegel Urbas.

Toda vodstvo Slovenije ni trajalo dolgo. Že dve minuti kasneje je po dobljenem sodniškem metu do strela z razdalje prišel Benjamin Petrik in z udarcem v zgornji kot matiral rahlo pokritega Gračnarja. Do konca drugega dela igre večje priložnosti nismo več videli in tako je bilo po 40 minutah še vse odprto. Tudi v drugi tretjini so Slovenci streljali več: sprožili so šest strelov, Avstrijci pa le štiri. 

Urbas in Štebih za vrnitev med elito

Tudi uvod v tretjo tretjino je minil v znamenju previdne igre z obeh strani, bolj napadalno aktivni so bili vendarle Slovenci. Ob izključitvi Daniela Oberkoflerja sta zapretila Aleš Mušič in Pance, na drugi strani Avstrijci niso znali izkoristiti zmede pred slovenskim golom in lepega prodora Michaela Schiechla. Zapravljivost orlov je kaznoval Urbas v 49. minuti, ko je svoj drugi gol na tekmi dosegel po asistenci Davida Rodmana, ki je tako vknjižil svojo prvo točko na SP.

Po tem zadetku so slovenski severni sosedje razumljivo krenili v ofenzivo. Zelo blizu izenačenja je bil Thomas Hundertpfund po dveh zaporednih poskusih, s pomočjo prekrška ga je ob Gračnarju ustavil Andrej Tavželj. Razingar je imel v protinapadu priložnost za odpravo vseh dvomov, toda ni bil uspešen. Zmago risov in s tem vrnitev med elito je potrdil Miha Štebih, ki je zadel po srečnem odboju v 59. minuti. V zadnji minuti je bil izključen David Rodman, toda tudi to ni pomagalo Avstrijcem, ki so se na SP elitne divizije, ki bo naslednje leto na Češkem, uvrstili z drugim mestom.

D. Rodman: Na koncu pomemben le uspeh

"Glede na to, kako smo izgubili prvo tekmo proti Japonski, smo dejali, da moramo to gledati kot na sistem na izpadanje. Se pravi, druga tekma je bila četrtfinale, nato polfinale in za konec finale. Potrebno je bilo zmagati vse tekme. Lahko smo veseli, da smo pripeljali vse skupaj do konca, kot smo si zamislili, glede na to, da smo imeli slab štart. To je bila za nas zelo težka tekma. Nismo bili najboljši, vendar je na koncu pomemben le uspeh," je po koncu turnirja dejal napadalec David Rodman.

Japonci zapravili zlato priložnost

Na tekmi med Madžarsko in Japonsko so naši severovzhodni sosedje dvakrat izničili vodstvo nasprotnika, nato pa enkrat enako usodo doživeli tudi sami. V zadnji tretjini so Japonci povedli s 4:3 prek Hirokija Uena, v 59. minuti je izenačil Marton Vaš. Slednji je bil tudi mož odločitve v peti seriji kazenskih strelov.

Japonci so tako izpustili lepo priložnost, da bi si sami zagotovili elitno divizijo. Svojo usodo so potisnili v roke Avstrijcev, Azijci so morali upati na slavje orlov nad risi, saj jih je eventualna slovenska zmaga zadržala v drugem kakovostnem razredu svetovnega hokeja.

SP divizije I, 5. (zadnje kolo):

Madžarska : Japonska 5:4** (1:1, 2:2, 1:1)
Sofron (18, 39), Bartalis (21), M. Vaš (59) ; Saito (3), Nišivaki (27), Kudži (31), Ueno (55)

Slovenija : Avstrija 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Urbas (30, 49), Štebih (59); Petrik (36)

Južna Koreja : Ukrajina 2:8 (0:2, 0:3, 2:3)
Kim J. H. (47), Radunske (54); Isaenko (3), Materuhin (6, 41), Blagoj (24, 49), Petruhno (38), Šafarenko (39), Torjanik (49)

** - po kazenskih strelih 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice