Šport
220 ogledov

Še ena neučinkovita predstava risov

Jan Urbas Epa
Slovenci so se na drugi tekmi prvenstva v Budimpešti merili s Poljaki in še drugič izgubili. Realnost je postal boj za obstanek v drugem razredu svetovnega hokeja.

Slovenski hokejisti so dan po presenetljivem porazu z Veliko Britanijo prekrižali palice s Poljaki. Na nedeljskem dvoboju so risi dva zadetka prejeli ob igri z i igralcem manj, enega pa tik po zaključku dvominutne kazni. Selektor Kari Savolainen je menil, da so njegovi izbranci pokazali premalo discipline, a iz napak se Slovenija ni veliko naučila. Miha Verlič je bil tako izključen že po dobri minuti igre, Poljaki pa so številčno prednost znali izkoristiti. Po dveh minutah in 49 sekundah je Gašperja Krošlja iz težkega položaja premagal Damian Kapica, ki je plošček iz skoraj mrtvega kota natančno poslal v gol nad vramo slovenskega vratarja.

Hitro je sledila tudi dvominutna kazen na poljski strani, risi so sprožili precej strelov, vendar jih je večina zletela mimo okvirja vrat. Enako se je zgodilo tudi v drugem slovenskem poweplayju, najlepšo priložnost so celo zamudili Poljaki, ko sta dva poljska hokejista sama pridrsala pred Krošlja, vendar je plošček poletel mimo.

V 14. minuti je po lepi samostojni akciji ustrelil mladi Jan Drozg, vendar je bil Przemyslaw Odrobny na pravem mestu. Če so Slovenci proti Britancem nadstreljali tekmeca (35:15), so tokrat v prvi tretjini več poizkušali Poljaki, razmerje strelov v njihovo korist je bilo 13:8.

Risi so zapretili na začetku drugih 20 minut igre, ko so znova imeli igralca več, Odrobny je zaustavil močen strel, Verlič pa odbitega ploščka ni uspel pospraviti v mrežo. Pri drugem posredovanju se je poljski vratar nekoliko poškodoval, vendar po krajši prekinitvi nadaljeval s tekmo. Tudi tretji powerplay se je končal brez uspeha.

Nato pa je svoj prvi zadetek v slovenskem članskem dresu zabil Drozg. Hokejist, ki je na začetku meseca dopolnil 19 let, je sprožil z desne strani iz kroga za sodniške mete in poslal pak pod prečko poljskih vrat. Že v naslednjem so bili Slovenci blizu vodstva, a je Odrobny ubranil strel, Poljaki pa so si ob tem prislužili izključitev. Slovenski gol je v naslednjih dveh minutah visel v zraku, poljski hokejisti pa so plošček, potem ko se je ta odbil od obeh vratnic, izbili tudi z golove črte.

A sledila je kazen za zamujeno, pak se je od drsalke Luke Bašiča odbil na palico pred golom samega Bartlomieja Neupauerja, ki je meril v polno. Sledil je še en nevaren napad Poljakov, a je Krošelj dobil dvoboj ena na ena. Na polovici druge tretjine so si Poljaki pridelali še peto izključitev, vendar tudi te Slovenci nizo izkoristili, kmalu po vrnitvi poljskega igralca na led pa je na kazensko klop sedel Robert Sabolič, za njim pa še Žiga Pavlin in Žiga Pance. Poljaki so imeli minuto in 20 sekund dva igralca več na ledu. Krošelj je zaustavil dva strela, po udarcu, ki ga je prejel pa so sodniki izključili Poljaka.

Aleš Mušič | Avtor: Epa Epa
Ob igri 4:3 so Poljaki izvedli protinapad, po prekršku Aleša Kranjca pa so imeli na voljo tudi kazenski strel. Tega je izkoristil Marcin Kolusz, ki je z lepim preigravanjem spravil Krošlja na tla, nato pa preko njega dvignil plošček za poljsko vodstvo s 3:1. Na drugi strani je pred koncem tretjine Sabolič zatresel okvir vrat. Slovenija je s 15:8 nadstreljala Poljake, skupno pa je sprožila 23 strelov, dva več od tekmecev.

V zadnji tretjini je Sabolič lepo pripravil strel za kapetana Jana Urbasa, ki je imel na voljo precej praznega dela gola, a je poljski vratar prišel še do ene obrambe. Sledila je izključitev Panceta. Ta ni prinesla rezultatske spremembe, Poljaki pa so v naslednjih minutah brez večjih težav odbijali slovenske napade.

V 52. minuti pa je bil zabit zadnji žebelj v slovensko krsto. Krošelj je po strelu od daleč dovolil odbitek, Andrej Hebar pa ni uspel ustaviti Arona Chmielewskija, ki je plošček mirno pospravil v mrežo. Slabi dve minuti pred koncem je Drozg pred golom našel povsem samega Verliča, a je Odrobny dobil dvoboj iz oči v oči s slovenskim napadalcem. Slovenija je nato potegnila vratarja iz vrat in poizkusila še s šestim igralcem v polju. To je obrodilo sadove, 1:18 do konca je po strelu Blaža Gregorca odbitek v gol poslal Urbas.Ta je prišel kasneje še do enega nevarnega strela, še lepšo priložnost pa je zamudil Rok Tičar.

Slovenija je še drugo tekmo končala z vsaj 35 streli, tokrat jih je zbrala 38, Poljaki 27, iz 73 strelov pa so risi na dveh dvobojih zabili le tri zadetke. Še na drugi zaporedni tekmi je bil za najboljšega igralca tekme izbran vratar nasprotne ekipe, najboljši Slovenec pa je bil najstnik Drozg.

V sredo sledi tekma z gostiteljico Madžarsko.

SP divizija I, skupina A:

Slovenija : Poljska   2:4 (0:1, 1:2, 1:1)
Drozg 25., Urbas 59.; Kapica 3., Neupauer 28., Kolusz 37., Chmielewski 52.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.