Šport
1224 ogledov

Roglič na Tour: Ena zmaga ni več dovolj, a bodimo realni ...

Dve etapni zmagi in še drugič zmaga na slovenski pentlji. Primož Roglič je junak minulega vikenda. Ni čudno, da ga je po zaključku dirke v Novem mestu obkrožila gruča novinarjev, tudi francoski. Beseda ni tekla le o razpletu 25. dirke po Sloveniji, tudi o bližnji dirki po Franciji. Preberite, kaj nam je povedal.

Dirko po Sloveniji ste osvojili drugič. Je drugače kot pred tremi leti?
Težko primerjaš zmage. Vedno se je treba potruditi, vedno je težko. Počaščen sem, da mi je uspelo zmagati drugič na dirki po Sloveniji. Ta zmaga je tudi za vse ljudi, ki so nas vsak dan spremljali ob cesti.

Kaj je bilo odločilno za takšen razplet dirke?
Zame gotovo sobotna etapa. Bolje je, da sem na zadnji štartal spredaj kot zadaj, ko bi bilo treba loviti. Vse smo izpeljali brez napake in na koncu se lahko zasluženo veselimo zmage.

Dobili ste tudi kronometer. Bi sploh lahko bili še hitrejši?
Vedno poskušam iz svojega telesa iztisniti maksimum. Tukaj je bila to tudi priprava za tour in to je bilo dobrodošlo. Tudi danes sem dal svoj maksimum. Po vojni si lahko pameten, lahko bi to in to drugače naredil. A v tem momentu je bilo to to in s tem sem zadovoljen.

Roglič je šestič v karieri zmagal katero od etapnih dirk, letos mu je to uspelo tretjič. V svetovni seriji je bil najboljši po Baskiji in po Romandiji.

Ob progi je bilo veliko navijačev. Kako vi dojemate, da je kolesarstvo med ljudmi vse bolj priljubljeno?
Zdi se mi, da je res vse bolj popularno. Tudi sam nisem dolgo v kolesarstvu. Ko vidiš vse te ljudi, ki te vsak dan spremljajo ob cesti, imaš občutek, kot da gre za nekakšen mini tour. Res sem zelo počaščen, da sem lahko nastopal in osrečeval vse te ljudi.

To je letos vaša že tretja dobljena etapna dirka. Vam ta pomeni največ?
Pravzaprav dirka po Baskiji, ker je bila prva zmaga na pro tour enotedenskih dirkah. To si bom zapomnil za vse življenje. Je pa tako, kot sem omenil: vsako je težko zmagati, za vsako se je treba potruditi.

V prvi deseterici v končnem seštevku so bili na koncu štirje Slovenci, poleg Rogliča še Matej Mohorič, Tadej Pogačar in Janez Brajkovič. 

Tekmeci so ves teden govorili, da ste favorit. Vam je to predstavljalo breme?
Ne, to mi je bilo všeč. Zakaj pa ne? Bolje, da imajo drugi probleme z mano kot jaz z njimi. To je zagotovo dobrodošlo. Smo pa vsi štartali z enakim časom, vsi smo se morali potruditi.

Na vsakem koraku so vas spremljali navijači. Podelili ste veliko podpisov, se fotografirali ... Očitno vam to ne jemlje energije?
Tu v Sloveniji gre, teh nekaj dni. Na samem touru oziroma na večjih dirkah, pa to res vzame preveč energije in se tam skušaš temu izognit. Tam se je potrebno fokusirati na stvari, ki so zares pomembne.

In zdaj?
Že v torek grem naprej v Francijo, da si pogledam nekaj etap v samih Alpah. Nato pa do julija trening na višini. Do toura sem tako zelo zaseden. 

Kje vam je na francoskem touru najlepše?
Lani sem zmagal v Alpah, tako da imam Alpe res rad. Bi bil pa vesel tudi česa lepega v Pirenejih. Tretji teden dirke bodo na vrsti Pireneji. Kaj naj rečem: komaj čakam, se že veselim. 

In kakšna bodo vaša pričakovanja?
Tja ne grem kot kandidat za zmago v skupnem seštevku. Ne nalagam si preveč stresa, bremena. Če bom v ospredju, prav, če ne bom, tudi prav. Vse bo v redu. Tisto bo čisto druga dirka. Predvsem pa se veselim drugega in tretjega tedna toura.

Primož Roglič je v sobotni kraljevski etapi vpisal jubilejno 50. etapno zmago za slovenske kolesarje, dan kasneje je v Novem mestu dodal še eno.

Očitno ste v pravi formi za tour?
Tukaj pravzaprav nisem želel preveriti forme za tour, ampak samo natrenirati. To je bila intenzivna priprava na tour. To je bila pomembna stopnička v pripravljenosti do toura.

Lahko vseeno rečete, da greste vsaj na eno etapno zmago?
Vsi to želijo. Pa lani sem pokazal, da lahko. Pa potem ena ni več dovolj, pa bi dve in več in več. A bodimo realni ... Ob vsakem lepem rezultatu bom zadovoljen. Šel bom dan po dan, pa bomo videli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.