Šport
864 ogledov

Iz učbenika: Roglič z napadom do zelene majice

Primož Roglič Sportida
Četrta etapa se je končala po željah slovenskih ljubiteljev kolesarstva.

Predzadnji dan dirke po Sloveniji je v zeleni majici etapo začel Rigoberto Uran, ki je imel štiri sekunde prednosti pred Darylom Impeyom in deset pred Primožem Rogličem. Ta je glavni napad na Kolumbijca uprizoril na zadnjem vzponu na Volovjek, si prikolesaril nekaj sekund prednosti, sledil pa je večinoma le še spust v Kamnik. Tega je slovenski as opravil z odliko in le še povečeval prednost.

Ob prihodu v cilj, vso pot so ga spremljali navdušeni navijači, si je kolesar ekipe Lotto NL-Jumbo pred zasledovalno skupino z Uranom, lanskim zmagovalcem Rafalom Majko ter tudi mladim Tadejem Pogačarjem, Janijem Brajkovičem in Matejem Mohoričem, prikolesaril 32 sekund naskoka. Drugo mesto je osvojil Mohorič, tretje Majka, četrto Pogačar, peti pa je ciljno črto prečkal Uran. Brajkovič je bil deveti.

Primož Roglič Dirka po Sloveniji Šport "Najboljši tujci ne pridejo več samo na sprehod, ampak res tekmujejo"

Roglič bo v zadnji etapi, v 21,5 dolgem kronometru od Trebnjega do Novega mesta, branil skupno vodstvo. Z bonus sekundami je izničil petkovo prednost Urana in ima pred zaključkom zdaj 32 sekund naskoka pred kolumbijskim kolesarjem. Med favoriti Slovenec sicer velja za najboljšega v vožnji na čas.

"Razplet je bil tokrat boljši kot včeraj. Ni bilo nobene posebne taktike. Fantom sem dejal, da bomo napadli na zadnjem klancu in to sem tudi storil. Uspelo mi je ohraniti dobre noge. Bilo je odlično delo celotne ekipe, ki me je pripeljala v dober položaj," je po koncu etape dejal Roglič in naviječem še sporočil: "Hvala! Najboljši ste!"

Zanimiv in izenačen sprint je dal navijačem še en razlog za razburjenje, povsem blizu pa je bilo temu, da slovenski kolesarji vpišejo trojno zmago. "Odločal je Primož. Bil je res močen. Kapo dol, bil je odličen, zaslužil si je zmago. Skušal sem izkoristiti svoje prednosti in priti čez vse tri vzpone s prvo skupino. To mi je uspelo. Na koncu sem dosegel drugo mesto, s čimer smo zelo zadovoljni," je menil Mohorič, ki je tako kot dan prej spet navduševal z vratolomnim spustom. "Izkoristil sem to svojo prednost in naredil razliko. To mi je dobro uspelo."

"Težko je bilo že od začetka. Ko sem ujel ritem, ni bilo več težav. Na vrhu klanca je bila taka vzpodbuda, da sem dobil novih moči. Vse sem dal od sebe. Na vrhu Kranjskega raka sem držal Urana in Majko. Napadel sem ju, ampak na koncu ni bilo dovolj moči," je povedal Pogačar, ki bo v nedeljski vožnji na čas med Trebnjim in Novim mestom lovil tri sekunde zaostanka za belo majico in najboljšim mladim kolesarjem po štirih etapah, Avstralcem Michaelom Storerjem.

Rigoberto Uran Po Sloveniji Šport Uran: Zelo težko bo braniti zeleno majico pred Rogličem

Pred nedeljsko vožnjo na čas ima Roglič v skupnem seštevku 32 sekund prednosti pred Uranom na drugem mestu in 42 sekund pred Majko na tretjem mestu. Mohorič je peti, 51 sekund za Rogličem, Pogačar sedmi, 59 sekund za svetovnim podprvakom v kronometru, v prvi deseterici je še Brajkovič na osmem mestu, za Rogličem zaostaja eno minuto in šest sekund.

Po štirih dneh dirkanja si je rdečo majico najboljšega po točkah dokončno prikolesaril Italijan Simone Consonni, modro majico najboljšega gorskih ciljih pa je dokončno osvojil Italijan Fausto Masnada.

Dirka po Sloveniji, izidi, 4. etapa:

 1. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo)                              3:44:53
 2. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Merida)                                + 0:32
 3. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)
 4. Tadej Pogačar (Slo/Ljubljana Gusto Xaurum)
 5. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale Drapac)
 6. Michael Storer (Avs/Sunweb)
 7. Ildar Arslanov (Rus/Gazprom RusVelo)
 8. Christopher Hamilton (Avs/Sunweb)
 9. Janez Brajkovič (Slo/Adria Mobil)
10. Ivan Ramiro Sosa Cuervo (Kol/Androni Giocattoli)   vsi isti čas

Skupno:
 1. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo)                        14:53:27
 2. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale-Drapac)                    0:32
 3. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)                                 0:42
 4. Ildar Arslanov (Rus/Gazprom RusVelo)                          0:48
 5. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Merida)                               0:51
 6. Michael Storer (Avs/Sunweb)                                           0:56
 7. Tadej Pogačar (Slo/Ljubljana Gusto Xaurum)                0:59
 8. Janez Brajkovič (Slo/Adria Mobil)                                    1:06
 9. Robert Kišerlovski (Hrv/Katjuša-Alpecin)                       1:58
10. Marco Canola (Ita/Nippo Vini Fantini)                           1:59

Komentarjev 1
  • res.no 15:45 16.junij 2018.

    Čestitke Primož! Res krasna dirka in poklon tebi in tvoji vožnji! Še jutri držimo pesti za končno zmago na dirki!