Šport
93 ogledov

Nizozemcu druga etapa, najboljši Slovenec deveti

Dylan Groenewegen Twitter Tour of Slovenia
Nizozemec Dylan Groenewegen (Lotto NL Jumbo) je zmagovalec druge etape kolesarske dirke Po Sloveniji.

Groenewegen je v ciljnem sprintu 152,7 kilometra dolge preizkušnje med Mariborom in Rogaško Slatino ugnal Italijana Mattea Pelucchija (Bora Hansgrohe) in Avstralca Caleba Ewana (Mitchelton-Scott). Skupno vodstvo je prevzel Avstralec Benjamin Hill.

Najboljši Slovenec v etapi je bil Rok Korošec (My Bike - Stevens) na devetem mestu. Eden sprinterskih favoritov Britanec Mark Cavendish (Dimension Data) je bil šesti, 14 kilometrov od cilja je moral zaradi tehnične okvare sestopiti s kolesa.

Etapo je zaznamoval tudi beg trojice, bežali so Gašper Katrašnik (Adria Mobil), Čeh Vojtech Hačecky (Elkov Author) in Avstralec Benjamin Hill (Ljubljana Gusto Xaurum). Slednji je po zmagi na zadnjem letečem cilju 25 km pred koncem popustil in počakal glavnino, preostala dva pa sta nadaljevala beg, ki pa se je končal približno deset kilometrov pred ciljem.

Takrat so ekipe začele sestavljati sprinterske vlake in dvigovati ritem. Za razliko od sredinega sprinta v Murski Soboti se je tokrat udarila glavnina. Luka Mezgec je v zaključne metre odlično pripeljal Ewana, ki pa je na koncu moral priznati premoč Groenewegnu in Pelucchiju, ki je bil drugi tudi v Prekmurju. Zmagovalec prve etape Italijan Simone Consonni je bil četrti. Nov poraz je doživel Nemec Marcel Kittel, ki je bil 27.

"Opravili smo zelo dobro delo. V sprintu sem šel svojo pot, zmagali smo, to je pomembno. Nisem bil v dobrem položaju, vseeno sem sprintal, nogi pa sta pravi," je dejal Groenewegen.

Najboljši predstavnik slovenske ekipe je bil Srb Dušan Rajović, član Adrie Mobila je bil sedmi. Korošec je v obeh sprinterskih etapah končal med prvimi desetimi, v sredo je bil osmi, in potrdil, da velja za vse boljšega sprinterja. "Vse skupaj je potekalo bolj mirno kot včeraj. Videlo se je, da je bila širša cesta. Na koncu je pred zaključnim sprintom štel položaj, bil sem okrog 10. mesta. Ta rezultat je za našo ekipo dober. Nimamo vlaka kot ekipe iz svetovne serije. Ko vidiš, da si tam, da sta nogi pravi, da lahko kaj narediš, si malce razočaran. Vseeno sem iztržil svoj maksimum," je dejal Korošec, ki bi predvsem v soboto želel v beg, saj se etapa konča v njegovem domačem Kamniku.

Na 14. mestu je končal Borut Božič (Bahrain Merida), na 15. Mezgec (Mitchelton-Scott), na 16. Marko Kump (CCC Sprandi Polkowice). Na 20. je končal mladi Žiga Jerman.

V zaključku so se spredaj pokazali Božič, Mohorič, Novak in Bole, ki so pred začetkom etape upali, da bo na koncu sprintal Italijan Niccolo Bonifazio, v sredo tretji, ki pa je na koncu zaostal. "Včeraj smo bili zelo zadovoljni, Bonifazio se danes ni počutil najbolje. Vseeno smo se potrudili. To je pomembno. Zdaj nas čakata dve malo težji etapi, bomo videli, kako se bom počutil jaz in kako Grega Bole. Etapi mi ustrezata, ampak ne vem, kakšna je moja pripravljenost po dirki po Italiji," je črto pod sprinterski etapi potegnil Mohorič.

Na koncu se je najbolj veselil Hill, ki je skupno vodstvo prevzel na račun bonifikacijskih sekund, ki jih je dobil z vmesnimi sprinti. Zelo prešerno je bilo tudi v slovensko-tajvanski ekipi Ljubljana Gusto-Xaurum, ki pa ima za nadaljevanje dirke še eno močno orožje - obetavnega Tadeja Pogačarja. "Bil sem utrujen od včeraj. Vseeno sem poskusil in prišel v beg. Noge so bile iz kilometra v kilometer boljše. V sprintih sem bil močan," je povedal novi vodilni Hill.

Avstralec si je prikolesaril zeleno majico najboljšega v skupnem seštevku in obdržal modro za najboljšega na gorskih ciljih. V beli majici najboljšega mladega kolesarja bo Jon Božič (Adria Mobil), v rdeči za najboljšega sprinterja pa Pelluchi.

V petek kolesarje čaka prvi nekoliko bolj resen preizkus. Etapa med Slovenskimi Konjicami in Celjem bo dolga 175,7 kilometra, v zadnjih 24 kilometrih bodo morali kolesarji premagati vzpon druge kategorije na Celjsko kočo in zaključni vzpon na Celjski grad.

Dirka po Sloveniji, 2. etapa:

1. Dylan Groenewegen (Niz/LottoNL-Jumbo) 3:35:43
2. Matteo Pelucchi (Ita/Bora-Hansgrohe)
3. Caleb Ewan (Avs/Mitchelton-Scott)
4. Simone Consonni (Ita/UAE Emirates)
5. Manuel Belletti (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec)
6. Mark Cavendish (VBr/Dimension Data)
7. Dušan Rajović (Srb/Adria Mobil)
8. Damiano Cima (Ita/Nippo Vinni Fantini Europa Ovini)
9. Rok Korošec (Slo/My Bike-Stevens)
10. Paolo Toto (Ita/Sangemini MG.Kvis)
...
14. Borut Božič (Slo/Bahrain Merida)
15. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton - Scott)
16. Marko Kump (Slo/CCC Sprandi Polkowice)
20. Žiga Jerman (Slo/Ljubljana Gusto Xaurum) vsi isti čas

Skupno:

1. Benjamin Hill (Avs/Ljubljana Gusto Xaurum) 7:07:33
2. Matteo Pelucchi (Ita/Bora-Hansgrohe) + 0:03
3. Simone Consonni (Ita/UAE Emirates) 0:05
4. Dylan Groenewegen (Niz/LottoNL-Jumbo) 0:05
5. Gašper Katrašnik (Slo/Adria Mobil) 0:07
6. Jon Božič (Slo/Adria Mobil) 0:08
7. Caleb Ewan (Avs/Mitchelton-Scott) 0:11
8. Juraj Bellan (Slk/Dukla Banska Bystrica) 0:13
9. Rok Korošec (Slo/My Bike-Stevens) 0:15
10. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott) 0:15
...
20. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Merida)
27. Žiga Ručigaj (Slo/Ljubljana Gusto Xaurum)
31. Jure Golčer (Slo/Adria Mobil) vsi isti čas

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.