Šport
4352 ogledov

Roglič najuspešnejši med vsemi, a ti dve mu vseeno manjkata!

Primož Roglič Profimedia
Preučevanje kolesarske statistike zna biti zelo zanimivo, še posebej če na večini lestvic kraljuje naš rojak, Primož Roglič.

Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič je že dve leti zapored končal sezono kot najboljši kolesar leta na mednarodni kolesarski lestvici, na kateri prvo mesto zaseda že 56 tekmovalnih tednov. Več tednov od njega je v zgodovini te lestvice na prvem mestu preživel le izjemni Slovak Peter Sagan.

Pri sila zanimivi športni strani Cycling Statistics pa zelo radi pripravijo tudi številne druge kolesarske statistične lestvice, na katerih se nemalokrat zgodi, da se na samem vrhu znajde kateri izmed slovenskih kolesarskih šampionov.

Tako je bilo tudi v tem primeru, ko so se pri Cycling Statistics odločili za analizo desetih najprestižnejših etapnih dirk, v katero so zajeli Giro, Tour, Vuelto, Pariz-Nico, Tirreno-Adriatico, Dirko po Baskiji, Dirko po Kataloniji, Dirko po Romandiji, Kriterij Dauphine in Dirko po Švici.

Primož Roglič je na tej lestvici izmed vseh aktivnih kolesarjev najbolj uspešen po zbiranju majic vodilnega, saj je edini kolesar na svetu, ki mu je uspelo voditi na kar osmih izmed omenjenih desetih dirk. Majice vodilnega ni oblekel zgolj na Dirki po Kataloniji, na kateri je nastopil zgolj svoje prvo leto pod okriljem Jumbo-Visme ter na Dirki po Švici, na kateri sploh nikoli še ni nastopil.

Njegova bera različnih majic vodilnega na največjih etapnih dirkah bo zagotovo ostala enaka tudi po letošnji sezoni, saj je Dirka po Kataloniji že za nami, medtem ko namerava Primož dva meseca pred Dirko po Franciji izkoristiti zgolj za počitek in trening, tako da se tudi letos še ne bo udeležil Dirke po Švici.

Roglič je tako edini kolesar na svetu, ki se lahko pohvali, da je vodil, kar na osmih največjih etapnih dirkah sveta, medtem ko se njegovi najbližji zasledovalci lahko pohvalijo zgolj s šestimi različnimi majicami vodilnega.

Primož pa je pri vrhu tudi drugih zanimivih lestvic, ki zadevajo deset največjih etapnih dirk. Z Geraintom Thomasom in Vincenzom Nibalijem si tako deli četrto mesto med vsemi aktivnimi kolesarji s skupnimi zmagami na kar štirih izmed desetih največjih dirk sezone. Tadej Pogačar si z zmagama na Touru in na dirki Tirenno-Adriatico deli 8. mesto na tej lestvici.

Tadej Pogačar in Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Pred Roglo, ki je dobil Vuelto, Romandijo, Baskijo in Tirreno-Adriatico, so le Alejandro Valverde (s petimi različnimi zmagami) ter najboljša v tej statistični kategoriji, Chris Froome in Nairo Quintana, ki sta slavila na šestih izmed omenjenih dirk.

Prav izjemni Kolumbijec pa je edini, ki se lahko pohvali z neverjetnim dosežkom, da je slavil etapno zmago na prav vsaki izmed največjih etapnih dirk sezone. Na omenjeni lestvici je ponovno izjemno visoko tudi Roglič, ki si s še petimi kolesarji deli drugo mesto z etapnimi zmagami na osmih izmed desetih dirk. Ponovno sta se mu izmaknili le Dirka po Kataloniji (na kateri je v svojem edinem nastopu na eni izmed etap dosegel drugo mesto in za nekaj centimetrov zgrešil zmago) ter Dirka po Švici, na kateri sploh še ni nastopil.

Primož pa je pri vrhu tudi še poslednje lestvice, ki zajema deset največjih etapnih dirk sezone, saj je na njej skupaj s Chrisom Froomom na četrtem mestu najboljših kronometristov, saj je dobil kronometer kar na štirih različnih preizkušnjah (Vuelti, Giru, Romandiji in Dirki po Baskiji).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice