Šport
1962 ogledov

Roglič o največji zmagi, a to ni dirka po Španiji

Primož Roglič Epa
Slovenski kolesarski zvezdnik je sezono končal na prvem mestu svetovne jakostne lestvice.

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič od leta 2016, ko je vstopil med najboljše kolesarje v svetovni seriji, vsako leto premika meje. Sezono je končal kot prvi kolesar sveta in zmagovalec dirke po Španiji. Prav na uspehe s tritedenskih dirk je najbolj ponosen, izzivov za naslednje leto pa mu ne manjka.

Primož Roglič Najboljši Šport Roglič daleč pred vsemi tekmeci

Devetindvajsetletni Zasavec je leto 2019 končal s 13 zmagami, od tega dvema na enodnevnih dirkah, na prvem mestu Mednarodne kolesarske zveze in kot najboljši na eni od treh tritedenskih dirk Vuelti, že spomladi je na dirki po Italiji s tretjim mestom Sloveniji prikolesaril premierne zmagovalne stopničke.

"Očetovsko je največja zmaga."

Največ med vsemi uspehi mu pomenijo dosežki s tritedenskih dirk, ne skriva Roglič, a je najbolj od vsega ponosen na svojega sina, ki ga je s partnerico Loro dobil junija. "Postati oče je nekaj najlepšega, to je največja zmaga. Na športni strani imam ogromno vrhunskih rezultatov. Če sem lani pokazal, da lahko zmagujem na enotedenskih dirkah, to letos ni bilo presenečenje. Uspeh na tritedenskih dirkah mi bo ostal v najlepšem spominu."

kolo Primož Roglič Trbovlje dimnik Sprejem heroja Šport Tako so v Zagorju pričakali Primoža Rogliča

Izvrstna sezona mu je na koncu prinesla prvo mesto na Ucijevi lestvici, tudi to je mejnik, ki ga pred Rogličem ni uspelo doseči še nobenemu Slovencu. Čeprav nekdanji smučarski skakalec ne da veliko na številke, ob tem dosežku ni ostal ravnodušen. "Nimam besed. Preprosto se je zgodilo. Moj glavni motiv je bil opraviti najboljše z vsako dirko. Šel sem dirko po dirko. Zdaj smo tu ob koncu sezone na prvem mestu lestvice," je povedal.

Po zmagi na Vuelti se je za en teden preoblekel v zeleni dres slovenske reprezentance. Javnost je od njega pričakovala, da se bo vmešal v boj za medalje v posamični vožnji na čas na svetovnem prvenstvu, a so bili utrujenost, premalo treninga na kronometrskem kolesu ter posledice padca v eni od etap za kaj takega preveč. A je hitro pokazal, da je ohranil vrhunsko pripravljenost s španskih cest ter ob koncu sezone dobil še dve enodnevni dirki v Italiji. S tem je naredil nov korak proti velikemu cilju - da postane kompleten kolesar z uspehi na vseh dirkah.

kolo Primož Roglič Trbovlje dimnik Foto Šport Fantastičen poklon Rogliču na najvišji stavbi Evrope

"To je bil cilj, to želim - postati zelo dober na enodnevnih dirkah. So izjemno zanimive in privlačne tudi zame. Upam, da v prihodnosti zmagam kakšno od teh dirk," pravi Roglič, ki ima med največjimi dirkami posebej podčrtano dirko po Lombardiji.

Njegova nizozemska ekipa Jumbo-Visma je v tej sezoni z Rogličem na čelu naredila velik korak naprej in se utrdila med najboljšimi na svetu. Od nje se pričakuje, da bo v prihodnji sezoni na dirki po Franciji skušala z vrha sklatiti Ineos s Chrisom Froomom, Geraintom Thomasom in Eganom Bernalom. Jumbo-Visma bo imela v prihodnji sezoni izjemno močno ekipo z Rogličem, Steven Kruijswijkom, Tomom Dumoulinom ter številnimi izjemnimi pomočniki.

Moč ekipe je Roglič poudaril po vsakem svojem uspehu in strinja se, da je sam zrasel z Jumbo-Visma in ona z njim. "Fantje so bili izjemni. To se od nas pričakuje. Če smo najboljši, da to pokažemo vsak dan."

Roglič bo za sezono 2020 bržčas imel dva velika cilja. Dirko po Franciji in olimpijske igre. Trase Toura, ki so jo predstavili v torek, še ni podrobno preučil. Z ekipo se bo kmalu usedel in dorekel podrobnosti nove sezone, ne skriva pa, da bi si želel dirkati na najvišja mesta na največji med dirkami.

Primož Roglič Tour de France Šport Trasa po okusu Rogliča, zadnja v tem slogu
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.