Šport
87 ogledov

Roglič odbil vse napade in ostal prvi

primož roglič Epa
Slovenec na pragu končne zmage.

Najboljši slovenski kolesar Primož Roglič tudi po kraljevski četrti etapi dirke po Romandiji ostaja v rumeni majici vodilnega. V njej je kolesar ekipe LottoNl-Jumbo odbil vse napade najbližjega zasledovalca, Kolumbijca Egana Arleyja Bernala.

Kolesarja pred nedeljsko zadnjo etapo v skupnem seštevku loči osem sekund.

Do etapnega uspeha je prišel Danec Jakob Fuglsang iz Astane, ki je napadel na spustu 16 kilometrov od cilja v Sionu. Hitro je prišel do pol minute prednosti, ki jih je do konca še povečal. Skupno vodilni Roglič, drugi Bernal in tretji Avstralec Richie Porte se na Dančev poskus niso preveč ozirali, saj jih Fuglsang ni ogrožal. Do cilja so nadaljevali skupaj, večino časa je bil na čelu skupinice zasledovalcev Portugalec Rui Costa.

Roglič na ciljni črti ni želel prepuščati ničesar naključju, dobil je sprint četverice in zasedel drugo mesto. Tretji je bil Bernal, četrti Costa, peti pa Porte. Vsi so zaostali 48 sekund.

"Ponavljam se, ampak dan je bil težek. Boj je bil pravi. Vedel sem, da sem dober in hiter na vzponih, to sem pokazal že včeraj. Današnji boj je bil pričakovan in vse do ciljne črte."

Primož Roglič

V kraljevski etapi so kolesarji morali premagati pet vzponov, od tega tri prve kategorije, zadnji, po katerem je sledil dolg spust do cilja, pa je izoblikoval skupinico, v kateri so bili najboljši na tej dirki.

Ekipa Sky mladega Kolumbijca je vse od vzpona na Les Collans poganjala pedala na čelu glavnine, saj je želela osamiti Rogliča. To ji je v veliki meri uspelo, ob Zasavcu je ostal le Nizozemec Steven Kruijswijk. Slabih 34 kilometrov pred koncem etape je Bernal prvič napadel, Roglič mu je brez težav sledil. Ob naslednjem pospeševanju je Bernal še dodatno razbil skupino favoritov, hitro pa so v ospredju ostali najmočnejši.

Vrhu zadnjega vzpona so se družno približevali Roglič, Bernal, Costa, Fuglsang in Porte, tik pod vrhom pa je prvič v etapi pospešil tudi slovenski kolesar. Na dolgem spustu proti Sionu je Bernal sicer naredil nekaj razlike proti Rogliču, ki pa je ostal miren in je za Portom hitro ujel priključek. Iz ozadja je pridrvel Fuglsang, ki je vmes izgubil nekaj sto metrov, 16 kilometrov pred koncem pa se je odpeljal naprej in v velikem slogu zmagal.

Osemindvajsetletni Roglič je v sprintu premagal preostalo trojico, s katero je premagoval zadnje kilometre, na račun bonus sekund na ciljni črti pa je prednost v skupnem seštevku pred Bernalom povečal s šestih na osem. Porte na tretjem mestu zaostaja 35 sekund.

Dirka po Romandiji se bo končala v nedeljo z etapo med Mont-sur-Rollejem in Ženevo. Roglič in njegovi moštveni kolegi bodo morali biti pozorni vseh 181,8 kilometra, saj bo trasa razgibana, tudi s tremi vzponi v prvi polovici etape.

Roglič je v tej sezoni skupno že dobil dirko po Baskiji. Če se mu v nedeljo ne pripeti kaj nepredvidljivega, bo po Simonu Špilaku drugi Slovenec s končno zmago na tej dirki svetovne serije.

Naslednji Slovenec na cilju današnje etape je bil Špilak (Katjuša-Alpecin) na 37. mestu in z zaostankom 5:31 minute. Kristijan Koren (Bahrain-Meride) je bil precej bolj v ozadju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice