Šport
597 ogledov

Roglič se rešil pred katastrofo, zmaga za Martina

Martin
Dan Martin (Uae Emirates) je dobil 6. etapo Dirke po Franciji s ciljem na legendarnem Mur-de-Bretagne. Greg van Avermaet (BMC) ostaja v skupnem vodstvu.

6. etapa letošnje Dirke po Franciji je bila ustvarjena za poskočne kolesarje, kot je Dan Martin, saj se je zaključila z dvema vzponoma na Mur-deBretagne. Irec je močno napadel že več kot kilometer do cilja, a je bil premočan za konkurenco, ki se mu je v zadnjih metrih nekoliko približala. Favorita za skupno zmago Romain Bardet ter Tom Dumoulin sta si po tehničnih težavah v neprimernem trenutku privozila zaostanek. Belgijec Greg van Avermaet ostaja vodilni.

 Damien Gaudin napade prvi, kmalu pa se mu v begu pridružijo Fabien Grellier, Anthony Turgis, Laurent Pichon in Dion Smith. Peterica si uspe privoziti prednost 7 minut pred glavnino, kateri poveljuje BMC.

100 km pred ciljem pa narekovanje tempa prevzape ekipa Quick-Step, ki ob močnem vetru precej dvigne tempo, kar povzroči, da se glavnina razbije na tri skupine. Izmed favoritov sta bila v drugi skupini ujeta Vincenzo Nibali ter Nairo Quintana, vendar ta skupina kmalu priključi prvi. Dosti večje težave pa ima tretja skupina, v kateri je izmed favoritov le naš Primož Roglič. Njegova ekipa Lotto NL Jumbo se poda v divji lov, a ji nobeno izmed moštev noče pomagati. Po 25 kilometrih lovlenja vendarle uspe tudi tretji skupini ujeti prvo.

Toda Roglič kmalu doživi še eno nesrečo - trči v sredinski otok na cestišču in poškoduje kolo, tako da mora vzeti rezervnega. A niti to ga ne vrže iz tira, saj do konca zadnjega vzpona vseeno ujame tekmece

40 km do cilja se v solo napad poda Gaudin, a ga preostali ubežniki dohitijo po 10 km. Zadnji izmed ubežnikov je ujet Grellier, ki ga glavnina dohiti na prvem vzponu na Mur-de-Bretagne, katerega prvi prečka nosilec pikčaste majice Toms Skujiņš.

Napade Jack Bauer, ki prvi prečka cilj sprinta za bonusne sekunde, sledi mu Geraint Thomas, ki si tako privozi odbitek dodatnih dveh sekund.

6 km pred ciljem se v težavah znajde Tom Dumoulin, ki si je predrl zračnico. Nadaljuej z zaostankom 40 sekund, kmalu pa enaka usoda doleti še Romaina Bardeta.

4 km pred ciljem je Bauer ujet. 1,2 km pred ciljem pa seldi napad Danam Martina. V lov za njim se silovito poda Pierre Latour (AG2R), ki pa prečka ciljno črto sekundo za Ircem. Z zaostankom dodatnih dveh sekund pride v cilj na tretjem mestu Alejandro Valverde (Movistar). V skupini z Valverdejem prečka na 10. mestu cilj tudi Primož Roglič.

Favoriti za skupno zmago, kot so Chris Froome, Rigoberto Uran, Ilnur Zakarin ter Steven Kruijswijk ne morejo slediti ritmu najhitrejših in izgubijo več kot 10 sekund časa, še huje pa jo odneseta Bardet in Dumoulin, ki izgubita 31 oziroma 53 sekund. Dumoulin dobi še 20-sekundno kazen, ker je v lovljenju skupine predolgo vozil za avtom svoje ekipe.

Greg van Avermaet konča v prvi skupini in tako obrani rumeno majico. Primož Roglič je napredoval na 17. mesto, za vodnim Belgijcem ima minuto in 17 sekund zaostanka. Drugi slovenski kolesar na Touru Kristijan Koren (Bahrain-Merida) je bil danes 117., skupno pa je na 100. mestu.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice