Šport
108 ogledov

Sagan zmagal, van Avermaet še vedno v rumenem

Sagan Reševalni pas/Twitter
Peter Sagan (Bora) je zmagovalec pete etape Dirke po Franciji. V sprintu na klanec je premagal Italijana Sonnyja Colbrellija (Bahrain Merida) ter Belgijca Philippa Gilberta (Quick Step), ki se je v skupnem seštevku približal vodilnemu Gregu van Avermaetu (BMC).

Sylvain Chavanel, Lilian Calmejane, Tom Skujiņš, Jasper De Buyst, Julien Vermote, Élie Gesbert in Nicolas Edet so današnji ubežniki 204,5 km dolge etape po Bretaniji. Privozijo si prednost večjo od petih minut.

Na prvem klasificiranem klancu, Cote de Kaliforn napade Chavanel, ki si na vrhu vzpona privoza točko za pikčasto majico. Pred preostalimi ubežniki prečka tudi naslednji vzpon, Cote de Trimen, kjer si privozi novo točko. Na spustu grdo pade Gesbert.

Chavanel je prvi tudi na vrhu tretjega kategoriziranega vzpona Cote de la Roche du Peui in ima na svojem kontu že 4 točke. V ospredju se mu kmalu pridružijo Skujiņš, Edet ter moštveni kolega Calmejane..

Na naslednjem vzponu Cote de Menez Quelerc'h pa Chavanel ne more več slediti ritmu preostale trojice. Vzpon prvi prečka Skujiņš, katerega preostala ubežnika dohitita na spustu.

Edet popusti na vzponu na Cote de la montagne de Locronan, katerega ponovno prvi prečka Skujiņš, ki si tako zagotovi pikčasto majico za najboljšega hribolazca, saj ima tudi on 4 točke, a je prvi prečkal težje kategorizirane klance.

Ubežnika sta nato ujeta le nekaj metrov pred vmesnim sprintom za časovne odbitke, kjer si Julian Alaphilippe privozi bonusne tri sekunde, nosilec rumene majice Greg van Avermaet pa dve. Sledi poizkus napada nekdanjega zmagovalca Dirke po Sloveniji Reina Taaramäea, ki pa ni bil uspešen.

Zadnji kilometer etape ni preprost, saj naklon znaša 5%, prav tako v boju za zmago ni več klasičnih sprinterjev, ki so tekom etape že popustili. Philippe Gilbert napade 700 metrov pred ciljem, toda ne uspe si privoziti večje razlike. Nato poizkusi van Avermaet, a tudi on ni dovolj močan za dvojico Peter Sagan-Sonny Colbrelli, ki se udari za zmago. Za hitrejšega se izkaže svetovni prvak. Gilbert si je s tretjim mestom privozil bonusne 4 sekunde, tako da za rumeno majico van Avermaeta zaostaja le še 3 sekunde. Med njima je na drugem mestu še Američan Tejay van Garderen z zaostankom 2 sekund.

Primož Roglič je etapo končal s časom zmagovalca na 34. mestu, Kristijan Koren pa na 107. z zaostankom 3:07. Roglič je v skupnem seštevku napredoval za dve mesti in je po novem 19., Koren pa zaseda 83. mesto.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice