Šport
184 ogledov

Roglič po zmage in izkušnje, Koren v vlogi pomagača

Primož Roglič po Romandiji Epa
Primož Roglič in Kristijan Koren bosta letos edina Slovenca na kolesarski dirki po Franciji.

V treh tednih bosta tam v povsem drugačnih vlogah. Roglič bo lovil nove etapne uspehe in nabiral izkušnje za napad na visoka mesta v skupnem seštevku v bližnji prihodnosti, Koren pa bo na Touru v vlogi pomočnika - kar na dveh frontah.

Roglič je lani v šampionskem slogu kot prvi Slovenec zmagal na etapi na največji tritedenski dirki, letos pa se je s skupnimi zmagami na dirki po Baskiji, Romandiji in nazadnje Po Sloveniji postavil ob bok najboljšim kolesarjem sveta. Čeprav so ga mnogi razglasili za tihega favorita za najvišja mesta na letošnji francoski pentlji, se aktualni svetovni podprvak v vožnji na čas na start pripravlja z nekoliko drugačnim razmišljanjem in cilji.

"Poskušal bom dirkati dan za dnem. Bomo videli, kako bo šlo. Ne grem na Tour v boj za skupno razvrstitev, nisem v ekipi kot kolesar za to. Z nekaj sreče pa je vse možno. Vendar skupni seštevek ni prioriteta. Želim biti zbran dan za dnem," je pojasnil Roglič in dodal, da ne bo pretirano razočaran, če v 21 etapah doživi kakšen slab dan.

Osemindvajsetletni zvezdnik nizozemske ekipe LottoNL-Jumba je dan po zmagi na dirki Po Sloveniji v spremstvu izbranke Lore Klinc odšel v Francijo v Alpe na ogled trase in na zadnje priprave. "Pogledal sem si zaključek 10., 11. in 12. etape. To je to z moje strani, naredil sem, kar sem želel. Videl sem nekaj etap," je dejal Roglič, ki je že pred tem naredil ogled drugih etap letošnje 105. francoske pentlje.

Nekateri Rogliča uvrščajo med favorite za najvišja mesta v alpskih etapah, drugi v pirenejskih, tretji predzadnji dan, ko bo razgibana vožnja na čas. Sam o tem ne razmišlja pretirano ali pa sestavlja načrta v svoji glavi: "Nikjer se ne bi branil uspeha, ne v Alpah, ne v Pirenejih. Težko je načrtovati, kje bom poskušal. Skušal bom napredovati, slediti ritmu dirke, da naberem izkušnje za prihodnost. Kjer bo priložnost, tam bom skušal biti."

Roglič je zadnje višinske priprave opravil v Isoli, v nedeljo je naredil zadnji težji intervalni trening. "Opravili smo vse, kar smo si zamislili. Zdaj sledijo bolj ali ne le lažji treningi," je povedal v nedeljo.

Koren je že na začetku sezone vedel, da bo letos znova nastopil na Touru, že rekordnih osmič. Ekipa Bahrain-Merida ga je pripeljala z namenom, da na francoski pentlji pomaga prvemu zvezdniku Vincenzu Nibalija, zmagovalcu Toura leta 2014, ter italijanskemu sprinterju Sonnyju Colbrelliju.

"Vincenzo je pri nas kolesar za skupno razvrstitev. Vseh posameznih sprinterskih etap ne bomo namenili Sonnyju. Nima smisla zaradi živčnosti, da bo na koncu peti, šesti. Dirkal bo v etapah, ko lahko pride na vrh. Letos bom na Touru v dveh taborih, če lahko tako rečem. Pri Sonnyju in Nibaliju. Komaj čakam na start," je pogovor začel Koren in nadaljeval: "Ve se, po kaj gremo. Če je rezultat pravi in imaš kolesarja, ki lahko zmaga generalno, daš od sebe še več kot maksimum."

S svojimi izkušnjami bo Koren dragocen kolesar Bahrain-Meride. Enaintridesetletnik natančno ve, kaj od njega pričakuje vodstvo, od svoje vloge pa ne beži. "Prvi teden bo stresen. Bomo na območju, kjer je veter, so kocke. Porabili me bodo od starta. Za beg so v ekipi ostali kolesarji. Da sem v begu za televizijo, to ni več zame, to je bilo na začetku kariere. Treba je vse narediti za ekipo."

Koren verjame, da bodo na Touru nastopili najmočnejši kolesarji, ki jih premore Bahrain-Merida. "Trenutno smo vsestranski. Imamo kronometriste, imamo ekipo za kocke ...," je zaključil Koren.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.