Šport
121 ogledov

Majico s slovensko zastavo bo zdaj nosil Mohorič

Matej Mohorič Epa
Kolesarji ekipe Bahrain-Merida so na državnem prvenstvu v cestni dirki v Mirni Peči izkoristili svojo številčno premoč in osvojili prva tri mesta.

Slovensko zastavo na dresu bo eno leto zdaj nosil Matej Mohorič, kateremu je v zaključku po 178,5 kilometra zmago prepustil Domen Novak, obračun za tretje mesto je dobil Luka Pibernik. Mohorič in Novak sta bila člana ubežne skupine, v kateri so bili še Simon Špilak (Katjuša-Alpecin), Tadej Pogačar (Ljubljana Gusto Xaurum), Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice), Žiga Grošelj in Gregor Gazvoda (oba Adria Mobil).

V ozadju je sprva lov na ubežnike vodil branilec naslova Luka Mezgec, po šestih krogih pa je postalo jasno, da je vodilna sedmerica na odlični poti. Po polovici dirke se je že dodobra zdelo, da bo nekdo od sedmerice novi državni prvak.

"Danes smo izkoristili številno premoč. Ves dan smo dirkali skupaj. Nihče ni bil pred dirko določen kot vodja, vsi smo imeli enake možnosti. Vsak je naredil svoj del. Izigrali smo tekmece z nesodelovanjem pri narekovanju ritma, velikokrat smo se ustavili, da smo počakali na svoje tekmovalce v ozadju," je potek dirke opisal Mohorič, ki je na petetapni dirki po Sloveniji osvojil skupno drugo mesto za Primožem Rogličem, ki je DP tokrat izpustil zaradi zadnjih priprav na dirko po Franciji. Trenutno je na ogledu trase julijskega Toura.

Drugo polovico dirke je Mohorič opisal: "Na polovici se je naredila selekcija, ostali smo spredaj jaz, Domen, Špilak in ostali. Videla sva, da sva močna. Želela sva počakati na skupino, v kateri sta bila Pibernik in Božič. Začeli so se napadi. Jaz sem poskusil s protinapadom, ki je uspel. Pridružil sem mi je še Domen, ki se je otresel vseh tekmecev v ozadju in skupaj sva nadaljevala."

Skupaj z Novakom sta zadnje metra premagal skupaj, z roko v roki, Mohorič pa je bil tisti, ki je prvi prečkal ciljno črto. "To je zmaga ekipe. Domen mi jo je prepustil, ker je menil, da sem močnejši. To je zmaga obeh," je dodal 23-letni nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani, ki bo v dresu Bahrain-Meride s slovensko zastavo prvič nastopil na dirki po Avstriji. Ta se bo začela 7. julija.

Primož Roglič Po Sloveniji Šport Roglič dobil še kronometer in še drugič slovensko pentljo

Ko sta Mohorič in Novak skupaj s številčno ekipo že proslavila dvojno zmago, je skozi ciljno črto prišel še tretji kolesar Bahrain-Meride Pibernik in poskrbel za novo veselje. V tej skupini je bil tudi Pogačar, ki je postal državni prvak med mlajšimi člani, pred sedmimi dnevi pa je v Novem mestu osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja dirke Po Sloveniji.

"Tak je bil načrt. Da smo zraven. Škoda, da je zmanjkalo moči, ko so se začeli zaključni napadi. Vesel sem, da sem državni prvak v U23. Majica mi pomeni veliko. Z veseljem jo bom nosil," pa so bile prve misli Pogačarja, ki že v noči na ponedeljek potuje na sredozemske igre v Tarragono.

Kako veliko je dirka pomenila ekipi Bahrain-Meridi povesta tudi izjave Kristijana Korena in Boruta Božiča. Prvi ni niti pomislil na odstop, čeprav je med dirko zelo trpel, dejal pa je: "Ni važno, ali bi zmagal en ali drugi, samo, da je bil nekdo iz Bahraina." Bolj v šali pa je Božič rekel, da bi lahko v Bahrajnu zdaj razglasili kar nacionalni praznik.

Primož Roglič Intervju Šport Roglič na Tour: Ena zmaga ni več dovolj, a bodimo realni ...

Že opoldan je v Mirni Peči svoj deveti zaporedni naslov osvojila Polona Batagelj. Na Dolenjskem so državni prvaki postali še Aljaž Colnar iz Adrie Mobila med mlajšimi mladinci, Anže Skok iz Radenske med starejšimi mladinci, Sara Debenec (BTC City Ljubljana) med starejšimi mladinkami ter Urška Žigart (BT City Ljubljana) med mlajšimi članicami.

Prireditelji DP so lahko nadvse ponosni na udeležbo, saj so se na startu zbrali vsi najboljši slovenski kolesarji z izjemo Rogliča. Veseli so bili tudi povratka na slovenske dirke Špilaka, ki se je DP v zadnjih letih redno izogibal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.