Šport
424 ogledov

Le Monde: Prireditelji Dirke po Franciji Froomu prepovedali nastop

chris froome Epa
Prireditelji kolesarske dirke po Franciji so prepovedali nastop britanskemu zvezdniku Christopherju Froomu, danes poroča časopis Le Monde. Končno odločitev naj bi sprejeli v torek ali sredo.

Vzrok prepovedi je še vedno odprt dopinški primer štirikratnega zmagovalca Toura, ki je med septembrsko Dirko po Španiji oddal pozitiven vzorec.

Novica o oddanem pozitivnem testu - o prekoračeni vsebnosti salbutamola - je v javnost prišla decembra, usoda britanskega zvezdnika pa je od takrat zavita v tančico skrivnosti. Froome z ekipo skuša dokazati, da ni kršil protidopinških predpisov. Z dirk ga ni izločila njegova ekipa Sky, tudi Mednarodna kolesarska zveza mu ni izrekla suspenza. Pozvala ga je le, da pojasni, zakaj takšne vrednosti salbutamola.

Froome Sky dirka po Franciji Tour de France kolesarstvo kronometer Chorges Doping Šport Šok v kolesarstvu, Chris Froome sumljiv

Prireditelji Toura so proti nastopu Frooma na dirki, ki se začne v soboto. Po poročanju Le Monda bo končna odločitev znana v torek, na stran prirediteljev naj bi stopil tudi francoski olimpijski komite.

Po pravilih Mednarodne kolesarske zveze Froome lahko tekmuje, dokler primer ne dobi epiloga. Zato je britanska ekipa Sky svojega prvega zvezdnika uvrščala med kolesarje za dirke, brez njega ni sestavila niti postave za Tour.

Navkljub temu pa je podjetje ASO, ki organizira Tour, ekipi Sky poslalo elektronsko sporočilo, da Froome na francoski pentlji ni dobrodošel. Po poročanju portala cyclingnews se je ASO skliceval na pravilo, ki pravi, da lahko "zavrne udeležbo ali izključi ekipo ali člana, ki bi povzročila škodo podobi in ugledu ASO-ju ali dogodku kot celoti".

Sky se je na dejanje ASO-ja že odzval in pričakovano pritožil na francoski olimpijski komite. Zaslišanje naj bi bilo v torek, končna odločitev pa mora biti znana do srede. Primer se zatem lahko preseli tudi na Mednarodno športno razsodišče, a bi bržčas za odločitev bilo premalo časa, saj se dirka začne v soboto.

V britanski ekipi so se odzvali na klic cyclingnewsa in dejali: "Prepričani smo, da bo Chris Froome nastopil na Touru, enako smo prepričani tudi, da ni naredil nič narobe."

Čeprav naj dopinški primer ne bi bil blizu epilogu, je Froome vmes dobil Dirko po Italiji in uprizoril izjemen samostojen napad. S tem je izpolnil prvi cilj sezone, drugi pa je Tour in peta rumena majica.

Chris Froome Po Italiji Šport Osvojil Giro z majhno zvezdico zaradi dopinškega prekrška

"Z mojega stališča že od začetka vem, da nisem naredil nič narobe," je za Sky Sports dejal Froome. "Zame bi bilo zelo težko, če ne bi smel dirkati, ker vem, da je vse prav, da imam pravico nastopiti in točno to bom naredil," je povedal.

Prireditelji dirke po Franciji sicer že imajo izkušnje s prepovedjo nastopa kolesarju ali ekipi. Leta 2009 je ASO preprečil nastop Belgijcu Tomo Boonenu zaradi pozitivnega testa na kokain, a so ga pravočasno oprostili in je lahko dirkal. Leta 2008 pa je ASO prepovedal nastop celotni ekipi Astane. Takrat je ASO v obrazložitvi zapisal, da je Astana "naredila škodo Touru in kolesarstvu nasploh. Astana je leto prej izdala organizatorjev zaupanje".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice