Šport
974 ogledov

Šok v kolesarstvu, Chris Froome sumljiv

chris froome Epa
Sumljiv vzorec največjega kolesarsjega zvezdnika.

Mednarodna kolesarska zveza je sporočila, da je britanski kolesar Chris Froome po letošnji dirki po Španiji vrnil "abnormalne" teste. Froomu so sumljivi vzorec odvzeli 7. septembra, prekoračene pa naj bi bile vrednosti salbutamola, sredstva za odpravljanje težav pri astmi, za katero sicer boleha zmagovalec letošnje Vuelte.

Dvaintridesetletni Froome po pravilnikih Ucija ni bil suspendiran, moral pa bo pojasniti, zakaj so bile presežene mejne vrednosti. Froome je pred letošnjo septembrsko zmago na Vuelti zmagal tudi na dirki Tour de France, ko je bil julija že četrtič najboljši na Elizejskih poljanah. S tem je postal prvi kolesar po Bernardu Hinalutu leta 1978, ki je v istem letu osvojil tako Tour kot tudi Vuelto.

Trenutno najboljši kolesar na svetu in njegova ekipa Sky so že potrdili, da je imel odvzeti vzorec nenavadne vrednosti, a da hkrati to ne pomeni, da so kršili pravila. Če ekipa in kolesar ne bodo pojasnili povišanih vrednosti, Froomu grozi odvzem zmage na Vuelti.

"Kot zmeraj, sem tudi tokrat delal vse, da ne bi prekoračil dovoljenih vrednosti," so Frooma citirali pri časniku Guardian.

Chris Froome | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri Skyju so objavili, da je Froomova koncentracuja salbutamola znašala 2000 nanogramov/mililiter. Diego Ulissi je leta 2014 prejel devet mesecev suspenza za manjšo količino(1920ng/ml), Alessandro Petacchi pa leta 2007 enoletni suspenz za (1320ng/ml). Leonardo Piepoli sicer istega leta za podobno količino kot Petacchi ni bil kaznovan.

"Chrisa je UCI obvestil o urinskem testu, ki je bil odvzet 7. septembra po 18. etapi Vuelte, v njem pa je bila prekoračena dovoljena meja vrednosti salbutamola, ki znaša 1000 ng/ml. Noben od ostalih 20 vzorcev ne potrebuje dodatnega pojasnila," so zapisali pri ekipi Sky in dodali: "V zadnjem tednu Vuelte je Chris trpel zaradi akutnih simptomov astme. Po nasvetu zdravnika ekipe Sky je vzel večjo dozo salbutamola (še vedno v dovoljeni meji). Kot vodilni na dirki je bil Chris testiran vsak dan, uporabo zdravil pa je vselej tudi navedel. Zahteva po pojasnitvi ne pomeni, da so bilia prekršena pravila. Obstajajo dokazi, da obstajajo variacije, kako telo metabolizira salbutamol, ob dovoljeni dozi pa se lahko včasih v urinu pojavijo večje koncentracije, ki potrebujejo obrazložitev. Na koncentracijo lahko vpliva interakcija salbutamola s hrano in ostalimi zdravili, dehidracija ob zaužitju ..."

Salbutamol je zdravilo, ki ga Svetovna protidopinška agencija Wada dopušča do meje 1600 mikrogramov v obdobju 24 ur in ne več kot 800 znotraj 12. ur. Sky je sporočil, da je analiza Froomovega vzorca pokazala vsebnost salbutamola v koncentraciji 2000 nanogramov na mililiter, pri čemer meja, ki jo postavlja Wada, znaša 1000 ng/ml.

"Gre za kompleksne medicinske in psihološke reči, ki vplivajo na metabolizem pri uporabi salbutamola. Popolnoma sem prepričan, da je Chris upošteval zdravnikova navodila," pa je povedal za mnoge zdaj že sporni šef ekipe Sky Sir Dave Brailsford. 

Dave Brailsford Le izbrani mediji Šport Šef ekipe Sky: O meni si pisal sranja

Oglasil se je tudi Froome: "Znano dejstvo je, da imam astmo. Vem, kakšna so pravila. Uporabljam inhalator, da obvladujem simptome (vselej v dovoljenih mejah), zavedam se, da me bodo vsak dan testirali, saj nosim majico vodilnega. Stanje se mi je med Vuelto poslabšalo in upošteval sem navodila ekipnega zdravnika za povečanje doze salbutamola. Kot vedno sem bil pozoren na to, da nisem uporabil prevelike doze. Svojo vodilno vlogo v športu jemljem zelo resno. Pri UCI imajo vso pravico, da še enkrat pregledajo teste, z ekipo pa bom vedno na voljo za dodatna pojasnila."

Frooma je UCI o povišanem vzorcu obvestila 20. septembra, na dan ko je za zmagovalcem Nizozemcem Tomom Doumolinom in drugouvrščenim Slovencem Primožem Rogličem osvojil tretje mesto na posamični vožnji na čas na svetovnem prvenstvu v Bergnu. Od takrat Britanec ni tekmoval, a je napovedal, da bo leta 2018 skušal osvojiti vse tri velike večdnevne dirke, poleg Toura in Vuelte še dirko po Italiji - Giro.

Ekipa Sky se je v zadnjih mesecih že srečevala z madeži na njihovem ugledu, bila je tudi pod preiskavo bitanske protidopinške agencije (UKAD). Ta se je končala novembra po 14 mesecih, preiskovalci pa niso našli dokazaov, da bi 'sumljivi paket', ki ga je leta 2011 na kriteriju Dauphine prejel Sir Bradley Wiggins, vseboval prepovedana nedovoljena poživila.

Tako Wiggins kot Froome sta bila v preteklosti na seznamu kolesarjev, ki so jim zdravniki v terapevtske namene dovolili uporabo nekaterih prepovedanih sredstev. Wiggins je trikrat dobil dovoljenje za uporabo triamcinolona zaradi alergij, a so po mnenju UKAD-a pri britanski kolesarski zvezi nabaviili 'precej več' spornega zdravila, kot bi ga potreboval en kolesar.

Bradley Wiggins So goljufali? Šport Neprijetne reči za zmagovalca Toura 2012

Komentarjev 1
  • Avatar darklord
    darklord 12:51 13.december 2017.

    ce bi bil Rus, bi ze diskvalificirali kompletno reprezentanco......

Sorodne novice