Šport
5446 ogledov

Vujovićev najglasnejši kritik se klanja Vranješu

EP v rokometu SLO POR Epa
Slovenska rokometna reprezentanca bo v petek ob 20.30 drugič v samostojni zgodovini igrala polfinale evropskega prvenstva.

Tekmec v Stockholmu bo Španija. Nekdanji selektor Tone Tiselj je izbrano vrsto vodil na domačem prvenstvu leta 2004, na katerem je s svojimi varovanci osvojil srebro.

Rokomet je ves ta čas ostal na dnevnem redu 58-letnega strokovnjaka, pred polfinalnim obračunom proti Španiji pa je pohvalil slovenski ekipni šport v celoti. "Ko smo se osamosvojili, so ljudje v Sloveniji v športu in politiki govorili, da nismo za kolektivne športe. Zdaj pa vidimo, da imamo evropske prvake v košarki, odbojkarji so bili v dvakrat finalu, rokometaši pa so zdaj v polfinalu. To je nekaj izrednega," je Tiselj poudaril v pogovoru za STA.

Ko je bilo govora o dosedanjih nastopih slovenske reprezentance, je izpostavil predvsem eno tekmo, ki je dvignila apetite tako varovancev Ljubomira Vranješa kot slovenske javnosti. "Moram reči, da so me navdušili. Ključna tekma tega prvenstva je bila tekma z domačinko Švedsko. Na to tekmo so stavili in po njej je bilo vse lažje. To je bil ključ, da smo šli navzgor," pravi nekdanji selektor, ki je na klopi Slovenije preživel dva mandata.

slovenska rokometna reprezentanca EP Šport Slovenija še pred tekmo z Norveško že v polfinalu EP

Ko je vodil izbrano vrsto, je bil sistem tekmovanja drugačen. Zdaj pravi, da je za veselile vse skupaj težje, saj si več porazov enostavno ne morejo privoščiti. Izpostavil pa je tudi delo strokovnega štaba na čelu s selektorjem Ljubomirjem Vranješem.

"Nov selektor je igralcem dal nasmeh na obraz, da igrajo sproščeno, da so veseli, ker so skupaj, in da živijo kot ena velika družina," meni strokovnjak. Slab dan z Madžarsko je sicer prispeval k nejasnostim kar se tiče napredovanja v polfinale, a po Tisljevih besedah je Slovenija zasluženo v polfinalu evropskega prvenstva. Zakaj? Odločilna sta predvsem dva igralca, ki ju je posebej izpostavil.

"Dejstvo je, da sta se tokrat razigrala dva igralca, ki v preteklosti nista imela tako velike vloge. To sta vratar Klemen Ferlin in Dean Bombač, ki je dobil vlogo vodje na igrišču v tej reprezentanci, kar si po statusu v vrhunskem klubu, kot je Pick Szeged, tudi zasluži," je dejal Tiselj in posebej pohvalil tudi "neopaznega" Blaža Janca v obrambi, ki je po njegovem mnenju ob Blažu Blagotinšku in Borutu Mačkovšku ključni mož obrambe slovenske reprezentance.

Epsko Šport Trenutek, ko so Slovenci izvedeli, da so v polfinalu (video)

V boju za kolajne bo treba proti preostalim reprezentancam prikazati najboljše igre. Kot pravi Tiselj, je največ doslej pokazala Norveška, ki jo vidi nad preostalima reprezentancama. O Špancih, tekmecih v polfinalu pa razmišlja takole: "Španci so presenetljivo, ampak tudi na račun žreba, tako visoko. Če imajo kaj, imajo res izkušnje."

"So verjetno najbolj izkušena reprezentanca med vsemi. Verjetno pa niso več tako hitri in nimajo toliko energije, kot jo lahko ima mlajša slovenska ekipa. So tudi taktično zelo močni, kajti lahko igrajo različne obrambne postavitve, od plitkih do globokih. Na tem turnirju imajo doslej najkvalitetnejši vratarski par Corrales in Perez de Vargas."

Slovenija je doslej na evropskem prvenstvu najvišje posegla doma pred 16 leti, ko so v finalu obstali pred nemškim zidom. Nekdanji selektor se rad vrača po spominih, ki zanj predstavljajo prelomnico v slovenskem razmišljanju.

ljubomir vranješ Evforija Šport Selektor težko našel besede: "Navdušen sem nad fanti."

"To so bili lepi časi. To je bila prelomnica za slovenski rokomet, saj so s tistim prvenstvom vsi fantje, ki so igrali v reprezentanci, prvič v življenju naredili velik rezultat. Pred tem so bili veliki le z besedami, rezultata pa ni bilo. Po tistem se je naredil preboj, kjer se je videlo, da lahko tudi slovenska ekipa premaguje najboljše. Takoj potem je sledil še celjski naslov evropskega prvaka," se spominja Tiselj, ki je za konec izrazil še svojo vsem razumljivo željo: "Res sem vesel, da so fantje spet v polfinalu in srčno upam, da bodo osvojili še eno kolajno."

Tone Tiselj je bil eden najglasnejših kritikov nekdanjega selektorja Veselina Vujovića in je celo javno pozival k njegovi zamenjavi.

veselin vujović Dovolj ima! Šport Legendi počil film, nad Vujovića z vsemi topovi

Tiselj Krim Mercator Budućnost Budučnost Liga prvakinj | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.