Šport
42 ogledov

Rosberg zmanjšal zaostanek na 17 točk

Nico Rosberg EPA
Nemec Nico Rosberg (Mercedes) je zmagovalec dirke v brazilskem Sao Paulu, predzadnje preizkušnje svetovnega prvenstva formule 1 v sezoni 2014.

Za Nemcem je ciljno črto prečkal vodilni v skupnem seštevku, njegov moštveni sotekmovalec Britanec Lewis Hamilton, tretji pa je bil domačin Felipe Massa (Williams). Rosberg je v Sao Paolu prišel do pete zmage v sezoni, a šele prve po slavju na domači dirki v Nemčiji 20. julija. Hamilton, ki je doživel prvi poraz po petih zaporednih zmagah, pa je kljub temu ohranil prednost v skupnem seštevku, razlika med Mercedesovima dirkačema je zdaj 17 točk.

Odločitev o prvaku bo tako padla šele na zadnji dirki v Abu Dabiju 23. novembra, na kateri bodo prvič v formuli delili dvojne točke, zmagovalec jih bo dobil 50, drugouvrščeni pa 36. Hamiltonu bi na zadnji dirki za naslov zadoščalo tudi drugo mesto, če bi do zmage prišel Rosberg. Ta bo moral v Abu Dabiju tako računati še na pomoč katerega od tekmecev, ki bi se vrnil med oba Mercedesova dirkača na vrhu, če želi osvojiti prvi naslov svetovnega prvaka. 

Dirka v Braziliji ni postregla s kakšnimi presežki. Kot že tolikokrat v sezoni sta bila Mercedesa precej boljša od tekmecev, le vlogi v internem boju sta bili tokrat zamenjani. Odločitev je padla v 28. krogu; takrat je šel Rosberg prvi v bokse, Hamilton pa je skušal s starim kompletom pnevmatik še pritisniti na plin in pridobiti kakšno desetinko. A končalo se je slabo, z izletom izven steze, na njegovo srečo pa ni ničesar zadel, tako da je lahko nadaljeval dirko. Časovna izguba je bila ravno takšna, da se pozneje ni več mogel aktivno vključiti v boj za najvišjo stopničko.

"Zelo sem zadovoljen s celotnim koncem tedna. Lahko sem nadzoroval položaj, vedel sem, kje je Lewis. Vse je delovalo odlično in tudi ekipa je svoje delo opravila stoodstotno," je po dirki dejal Rosberg. "Zanimiva dirka, dobro sem se zabaval. Naredil sem napako, sicer pa je avto deloval odlično in lahko vse le pohvalim," pa se zaradi drugega mesta ni preveč vznemirjal Hamilton.

Na današnji dirki je do stopničk na navdušenje domačih navijačev prišel še Massa, čeprav ni imel najbolj enostavnega dne; najprej je zaradi prehitre vožnje v boksih dobil petsekundno kazen, pri zadnjem postanku pa se je pomotoma najprej ustavil pri McLarnu in šele po nekaj sekundah zapeljal k svojim mehanikom. Za njim sta bila Jenson Button in Sebastian Vettel. Fernando Alonso in Kimi Räikkönen sta uprizorila zanimiv dvoboj moštvenih sotekmovalcev, a pri Ferrariju bi zelo radi videli, da se ne bi borila zgolj za šesto mesto, ki ga je na koncu osvojil Španec. 

Izidi (71 krogov, 305,909 km):
1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:30:02,555
(povp. hitrost: 203,939 km/h)
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)      + 1,457
3. Felipe Massa (Bra/Williams)            41,031
4. Jenson Button (VBr/McLaren)          48,658
5. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull)      51,420
6. Fernando Alonso (Špa/Ferrari)       1:01,906
7. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)          1:03,730
8. Nico Hülkenberg (Nem/Force India)1:03,934
9. Kevin Magnussen (Dan/McLaren)   1:10,085
10. Valtteri Bottas (Fin/Williams)           1 krog

SP skupno (18):
1. Lewis Hamilton (VBr)      334
2. Nico Rosberg (Nem)       317
3. Daniel Ricciardo (Avs)     214
4. Sebastian Vettel (Nem)   159
5. Fernando Alonso (Špa)   157
6. Valtteri Bottas (Fin)        156
7. Jenson Button (VBr)       106
8. Felipe Massa (Bra)          98
9. Nico Hülkenberg (Nem)    80
10. Kevin Magnussen (Dan)  55

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.