Šport
51 ogledov

Rossi le še sedem točk pred Lorenzom

Valentino Rossi EPA
Pred zadnjo dirko sezone v razredu MotoGP ima Valentino Rossi le še sedem točk prednosti pred moštvenim kolegom pri Yamahi Jorgejem Lorenzom. Zaradi kazni bo moral Italijan na zadnji dirki startati z zadnjega mesta. V Sepangu je slavil Dani Pedrosa.

Na preizkušnji elitnega motociklističnega razreda motoGP v Maleziji je bil vodilni v svetovnem prvenstvu Italijan Valentino Rossi (Yamaha) tretji, njegov tekmec v boju za naslov prvaka iz ekipe Španec Jorge Lorenzo pa drugi. Razlika je zdaj le še sedem točk za Rossija. Prepričljivo je zmagal Dani Pedrosa (Honda).

Po predzadnji dirki svetovnega prvenstva v motociklizmu na vrhu razreda motoGP tako še ni znano, kdo bo svetovni prvak. Odločila bo zadnja preizkušnja v Valencii čez 14 dni, Rossi ima zdaj 312 točk, Lorenzo pa 305. To pomeni, da Italijanu čez 14 dni ni treba zmagati, a bo moral, če bo slavil Lorenzo, priti do drugega mesta, kar pa ob zelo napetih odnosih z vsaj enim španskim tekmecem sredi Španije najbrž tudi ne bo prav lahka naloga. Ta je po odločitvi komisarjev postala še težja, dobil je tri kazenske točke, zaradi njih bo moral Italijan naslednjo dirko začeti kot zadnji. Sledila je pritožba.

Dvoboj med Rossijem in Marquezom

Če je že pred dirko veljalo, da se kuha spor med Rossijem in Marcom Marquezom - italijanski veteran je obtožil španskega mladeniča, da prikrito pomaga rojaku Lorenzu -, potem je po dirki jasno, da se je med obema razvila prava bitka.

Sobotne kvalifikacije, v katerih je Rossi v zadnjih sekundah še prehitel Lorenza in ga potisnil iz prve startne vrste, so bile le napoved še razburljivejšega uvoda v dirko. Obe Hondi s Pedroso in Marquezom sta ostali spredaj, Lorenzo se je hitro prebil tik za Rossija, že v drugem krogu pa ga je tudi prehitel, v naslednjem krogu pa opravil še z rojakom Marquezom in se odpravil v lov na še tretjega Španca v vrhu Pedroso.

In medtem ko sta se v ospredju prvi Pedrosa in drugi Lorenzo počasi oddaljevala, se je bistvo velike malezijske bitke odvijalo med Marquezom in Rossijem. V nekaj krogih so lahko navijači videli številna prehitevanja, menjave na tretjem in četrtem mestu in tudi nezadovoljstvo Rossija, ki je tudi z roko pokazal, kaj si misli o tekmecu in njegovem slogu vožnje.

Nato pa je počilo. V šestem krogu sta imela oba spet nekaj zelo bližnjih srečanj, potem pa je Rossi med prehitevanjem zaprl tekmeca, Marquez je ostal na zunanji strani zavoja, in mu nato še z nogo pomagal, da je zdrsnil v pesek. Za lanskega svetovnega prvaka je bilo dirke konec, pripeljal se je le še do boksov in se umaknil v garaže, vodstvo tekmovanja pa je takoj napovedalo, da bo trčenje preučilo.

"Dobil je, kar je želel, jaz pa sem izgubil prvenstvo," je bil po odločitvi komisarjev dirke izjemno razočaran Rossi, ki je očital mlademu Špancu, da je dirkal le z namenom, da bi mu povzročil težave. Lorenzo pa je bil mnenja, da bi bila lahko kazen še hujša: "Povsem očitno je, da je izločil Marqueza."

 

Akcije na dirki je bilo tako konec, saj je bil Rossi takrat že predaleč, da bi še lahko lovil prva dva, oba Španca pa sta se tudi raje zadovoljila z zanesljivimi točkami, kot pa da bi tvegala padec v medsebojnem dvoboju.

"Žal sem z Marcom izgubljal veliko časa, na tistem zavoju sem skušal iti nekoliko širše, da bi dobil boljšo linijo in ga upočasnil, ker mi je povzročal težave. Ne vem, kako je prišel zraven, nato pa je padel. Škoda, lahko bi imeli normalno dirko in boj z Jorgejem, v Valencii pa bo zelo težko," je v prvi izjavi po dirki Rossi podal svoje videnje napetega dogajanja.

Precej bolj razpoložena sta bila španska zmagovalca. "To je bila ena najtežjih dirk, bilo je izjemno vroče. A se je splačalo. Bomo videli, kako se bo razpletlo tole z Valentinom in Marcom," je dejal Lorenzo, zmagovalec Pedrosa pa je bil vesel, da je ob koncu sezone ujel pravi ritem: "To je zelo težka dirka, ker je bilo tako vroče, pa še pa še steza je zelo zahtevna. A imel sem zelo dober motor, ne samo danes, ampak celoten konec tedna, hvala ekipi. Rad bi sezono tudi končal v takšnem slogu."

Odločen le boj v moto2

Dvoboji v preostalih razredih so bili nekoliko v ozadju. Francoz Johann Zarco, ki je že prvak razreda moto2, je z zmago v Sepangu še potrdil svoj primat v tem razredu. Za svetovnim prvakom je drugo mesto osvojil Švicar Thomas Lüthi, tretji pa je bil Nemec Jonas Folger.

V najšibkejšem razredu moto3 pa je zmagal Portugalec Miguel Oliviera, drugi je bil Brad Binder iz Južnoafriške republike, tretji pa Španec Jorge Navarro. Vodilni v skupnem seštevku, Britanec Danny Kent, je bil šele sedmi in ima pred Oliviero le še 24 točk prednosti, tako da bo tudi v tem razredu odločala zadnja preizkušnja sezone.

Komentarjev 13
  • macola 19:49 25.oktober 2015.

    A v drugih športih se pa lahko?! Sami "d(i)rkači"....

  • macola 19:47 25.oktober 2015.

    Ne bit pameten....samo mal fizike uporab! MM je najprej malce poravnal, nato se pa dobesedno ulegel na Rossijev motor....takrat Rossi pospeši in MM ZDRSNE, ker je enostavno bil izven idealne linije in s prehudim naklonom! Če bi kdaj vozil motor, ...prikaži več bi ti bilo lahko jasno, da z nogo NE MOREŠ motor kar brcniti iz proge in da je akcija reakcija....če bi se Rossi res "odrinil" od MM, bi tudi njegova linija bila drugačna....tako se pa Rossi normalno odpelje naprej. Boš rekel, da MM ni bil zmožen konkurirat Lorenzu? Zakaj ni njega "lovil", ko ga je prehitel?

  • Papaja Popi 19:29 25.oktober 2015.

    Rossi je izgubil vse simpatije, kar jih je še imel.Povsem očitno je z nogo odrinil Marqueza.